השבוע הודיעה התאחדות התעשיינים, אחד משני הארגונים הכלכליים החזקים במשק, על חילופי גברי בצמרת: מנכ"ל ההתאחדות, יודקה שגב, יפרוש לאחר כמעט שנה בתפקידו, ואת מקומו יתפוס רובי גינל, המשנה למנכ"ל ההתאחדות.



שגב נושא בשלל בלתי ייאמן של תפקידים ציבוריים ועסקיים, אבל שומר על חתימה נמוכה בתקשורת. כשמונה לתפקידו לפני כשנה הוצג מינויו כזמני בלבד, אבל שגב הרגיש בבית כבר מיומו הראשון. הייתה זו הקדנציה השנייה שלו בתפקיד. הקודמת, בת חמש שנים, הסתיימה ב־2011. המחליף גינל הוא עובד ותיק בהתאחדות, שפרש מעבודתו לפני ארבע שנים אך הוחזר לתפקיד בכיר על ידי היו"ר שרגא ברוש, ועם כניסתו של שגב לתפקיד המנכ"ל מונה למשנה למנכ"ל.



שגב הגיע לקדנציה השנייה בהתאחדות לאחר מערכת יחסים מורכבת עם נשיא ההתאחדות ברוש. היחסים בין השניים ידעו עליות ומורדות, אולם בשנה האחרונה הם היטיבו לשתף פעולה. חברים ועובדים אחרים בהתאחדות מתחו לעתים ביקורת על המינוי ועל התנהלותו של שגב. "הוא טיפוס קלאסי של שליש בצבא: אחד שמסדר עניינים, בוחש בפוליטיקה, מחליף כובעים ולעולם אינך יודע למי הוא נאמן ובאיזה כובע הוא פועל בכל רגע נתון", אומר עליו גורם המקורב להתאחדות.



ריבוי תפקידיו של שגב עורר לא פעם חוסר נחת בקרב תעשיינים, שגבר ככל שהתארך מינויו הזמני למנכ"ל. גורמים בהתאחדות מדברים על התרופפות הניהול בהתאחדות והוצאת עבודות מחקר וייעוץ לגורמי חוץ, בעוד מעמדה המרכזי של המחלקה הכלכלית של ההתאחדות מתרופף.



שגב (64) הוא אלוף בדימוס שטיפס במהלך הקריירה הצבאית שלו בתפקידי מטה ומנהלה עד שהתמנה לראש אגף כוח אדם במטכ"ל. הוא פרש מהשירות ב־2001 והתמנה למנכ"ל התאחדות הקבלנים. תפקידו המרכזי בהתאחדות התעשיינים לא היה אלא מקפצה לשלל תפקידים ותארים נוספים, מכניסים לא פחות. המשרה העיקרית שאותה הוא ממלא היא יו"ר דירקטוריון חברת התשתיות שפיר הנדסה. מדובר בחברת ענק הבונה כבישים, מגורים ומערכות תשתית. שגב הוא יו"ר דירקטוריון פעיל של החברה שבשליטת משפחת שפירא. תמורת עבודתו בחברה זו בלבד הוא משתכר עד 40 אלף שקל חודש, המשולמים לחברה פרטית שבבעלותו.



שפיר אינה החברה העסקית היחידה שבה פעיל מנכ"ל התאחדות התעשיינים: הוא שימש עד לפני שנתיים כיו"ר חברת האחזקות של קיבוץ געש, היה חבר מועצת מנהלים ויו"ר ועדת הביקורת בחברת הבנייה אביב ארלון, חבר מועצת המנהלים של קופת הגמל ארזים, והוא מכהן כחבר מועצת המנהלים של חברת המתכת חד אסף, המעסיקה כאלף עובדים, בחברת התרופות כמיפל, ובחברת הנדל"ן ריבוע כחול.



מלבד תפקידים אלה מחזיק שגב בשורה ארוכה של תפקידים הקשורים בתפקידו בהתאחדות התעשיינים. הוא חבר נשיאות הארגונים העסקיים - גוף משותף להתאחדויות המלונאים, הקבלנים התעשיינים, הביטוח, הבנקים ועוד. תפקיד לא מוכר אך משמעותי ורב כוח יותר הוא ניהול הקרן ההדדית של התעשיינים: קרן שצבורים בה כמיליארד שקלים, והיא משמשת לתמיכה במפעלים שנפגעים כתוצאה משביתות.



תפקיד נוסף שאותו ממלא שגב כבר שנים רבות הוא חבר בוועד הפועל של מכון התקנים - גוף המשמש מעין דירקטוריון של המכון. שגב הגיע למכון התקנים במסגרת תפקידיו בעבר כמנכ"ל התאחדות הקבלנים והיום כמנכ"ל התאחדות התעשיינים. שני גופים אלה הם בעלי עניין רב במכון התקנים, המפקח בין היתר על תקני הבנייה והתעשייה, ושגב בכובעיו השונים מכהן כסגן יו"ר המכון, ומעורב בכל ההחלטות המרכזיות. שגב, אומרים מקורבים, קידם את מינויו של אורי דורי לתפקיד יו"ר המכון. דורי שימש נשיא התאחדות הקבלנים בעת ששגב שימש מנכ"ל ההתאחדות.



באפריל השנה נאלץ מנכ"ל המכון, אלי שטיין, לפרוש מפאת מחלה. שגב ודורי נטלו לידיהם את הובלת המכון, כולל קבלת החלטות המתקבלות בהליך רגיל על ידי המנכ"ל, כמו איוש תפקיד המפתח של מנהל אגף הבניין. כשנדרשו למינוי מנכ"ל חדש הם החליטו לדלג על הליכים מקובלים של ועדת איתור ומכרז, והביאו לאישור הדירקטוריון מועמד יחיד מטעמם. המועמד, פנחס שחר, נבחן לפני שנתיים על ידי ועדת איתור שהוקמה לצורך איתור המנכ"ל הקודם, ונפסל בעקבות חוות דעת שהתקבלה ממקום עבודתו הקודם, חברת השבבים וישיי ישראל.



מעבר לשאלת היכולת של שגב להקדיש זמן פנוי להתאחדות התעשיינים או לשלל החברות הציבוריות והפרטיות שבהן הוא מועסק, מתעוררת לא פעם שאלה של ניגודי אינטרסים.



ב־2006 מכר מכון התקנים נכס לחברת הבנייה ב. יאיר קרקע בשכונת תלפיות בירושלים תמורת 2.3 מיליון דולר. הנכס היה סניף המכון בירושלים, שנמכר בעסקה סיבובית לחברה חיצונית ונשכר ממנה להמשך שימושו של המכון. העסקה עוררה תרעומת מצד חברות אחרות שהתחרו על הקרקע וטענו שהמכרז לא היה הוגן. בית המשפט לעניינים מנהליים קיבל את הטענות והורה על מכרז מחודש, שבעקבותיו רכשה החברה את הקרקע במחיר הגבוה ב־800 אלף דולר. שגב היה באותה עת חבר בוועדת הביקורת של חברת ב. יאיר, ובמקביל חבר הוועד הפועל וחבר ועדת הארגון במכון התקנים, שאישרה את העסקה בין שני הגופים. בכירים במכון מעידים שהעסקה הושלמה בלי ששגב דיווח לחברי הוועד הפועל על תפקידו במקביל בחברת ב. יאיר. במכון התקנים אומרים שבגלל חלוף הזמן לא ניתן לברר אם מסר שגב דיווח על מעורבותו בב. יאיר ואם היה מעורב בייזום ובאישור העסקה.



***



תגובת התאחדות התעשיינים: "שגב התבקש לפני כשנה על ידי נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש לחזור ולמלא את תפקיד המנכ"ל, שאותו מילא בשנים 2011־2006 בהצלחה רבה. שגב הסכים למלא את התפקיד לתקופה מוגבלת, תוך שהוא מצהיר על תפקידיו השונים וחתום על הסכם ניגוד עניינים. בשנה האחרונה עשה שגב לילות כימים למען ההתאחדות והתעשייה ללא כל ניגוד עניינים. לאחרונה ביקש שגב לסיים את תפקידו, מתוך תחושת אחריות כי תפקידיו הנוספים עשויים שלא לאפשר לו להקדיש את מלוא מרצו להתאחדות וכך היה. המשך תפקידיו של שגב במוסדות השונים טרם סוכם וכך גם התמורה בגינם".



מטעמו של יודקה שגב נמסר בתגובה: "לגבי העסקה בין מכון התקנים וחברת ב. יאיר: למיטב זיכרונו של שגב (אירוע לפני עשר שנים) היה חבר בוועדת ביקורת של ב. יאיר שעסקה ברכישת נכס ממכון התקנים. לא זכור כי הנושא עלה במסגרת תפקידו במכון התקנים כלל. בכוונתו לפנות למכון התקנים ולב. יאיר על מנת לבחון את העובדות בדרך של קריאת הפרוטוקולים של לפני עשר שנים. לא זכור לו כי היה ניגוד עניינים וכי עלתה סוגיה שכזו. מכל מקום, שגב לא ניהל ולא היה מעורב במו"מ העסקי־מסחרי בין המכון ובין ב. יאיר לא באופן ישיר ולא באופן עקיף.



"לגבי תפקידיו הניהוליים בחברות ובארגונים במקביל לתפקידו בהתאחדות התעשיינים, שגב לא היה מעורב בשום קשר בין תפקידיו בחברות השונות לבין תפקידו במכון ומעולם לא פנה בשם חברה זו או אחרת שבה כיהן למי מנושאי המשרה במכון. בכל תפקידיו והסכמי העסקתו הצהיר שגב על חברותו ועל עיסוקיו בכל הארגונים שבהם כיהן".



[email protected]