ההכרעה עוברת לממשלה: למרות שהקבינט המדיני-ביטחוני אישר הערב (חמישי) פה אחד החלטה שאומרת כי "בעת הנוכחית יש חשיבות מכרעת לקידום מהיר של פיתוח והרחבת שדות הגז הטבעי שהתגלו מול חופי ישראל, משיקולי ביטחון המדינה ויחסי החוץ של מדינת ישראל", ההכרעה בעניין למעשה עוברת לממשלה. 



זאת בשל החלטה של שר הכלכלה אריה דרעי שלא להפעיל את סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, שמאפשר לעקוף את הממונה על ההגבלים. ההחלטה בעניין תעבור כאמור לאישור מליאת הממשלה. בהודעה שיצאה בסיום ישיבת הקבינט, נאמר גם כי "המתווה יפורסם בימים הקרובים ויובא לשימוע בפני הציבור". 




העביר את ההכרעה לממשלה. דרעי. צילום: פלאש 90 


 ח"כ שלי יחימוביץ' תקפה את החלטת הקבינט, והסבירה כי למעשה דרעי ויתר על סמכויותיו, ואלה יועברו לידי הממשלה כולה. בציוץ בטוויטר כתבה יחימוביץ': "מעולם לא היו רבים כל כך מוכנים להיפטר מהר כל כך מסמכויות רבות כל כך. תזכירו לי למה כל כך רציתם להיות שרים?". 



המתווה שגובש: "לא יהיה פיקוח על מחירי הגז" 

  
במסגרת המתווה שגובש, החברות שבשליטת יצחק תשובה, דלק קידוחים ואבנר, ימכרו את חלקן במאגר "תמר" ובמאגרים הקטנים "כריש" ו"תנין", ויאפשרו לחברות חדשות להיכנס בנעליהן. חברת נובל אנרג'י האמריקנית, שמופקדת על החלק הטכני של הפקת הגז, תמכור 11% ממניותיה ב"תמר" ותחזיק רק 25% ממנו (במקום 36% כיום). מאגרי הגז הקטנים כריש ותנין יימכרו לאחר 18 חודש. זאת בניגוד לעמדת חברות הגז שביקשה מכירה עד 36 חודש.


מה יעלה בגורל הגז? מאגר "תמר". צילום: פלאש 90 
במתווה החליטה המדינה כי לא יהיה פיקוח על מחירי הגז, וזאת כדי להימנע מפגיעה בחוזי הגז שנחתמו כבר. עם זאת נקבע כי המדינה תגביל את מחיר הגז בחוזים שייחתמו עד שייכנס שחקן חדש למאגרי תנין וכריש. בעם זאת, ההסכם כאמור לא אושר סופית בקינט, וזאת כיוון שר הכלכלה סירב להפעיל את סעיף 52 לחוק ההגבלים שמאפשר לו לעקוף את הממונה, וזאת בנימוק שמדובר בנושא מדיני. סיום ההליך הוא החלטת ממשלה שצפויה להתקבל עד ספטמבר הקרוב.
המתנגדים טוענים כי המדינה מוכרת את הגז של האזרחי לטייקונים כשהאזרחים אינם מתוגמלים, וכי ההסכם אינו מייצר תחרות במשק הגז, והצרכנים הישראלים ישלמו על כך מכיסם בשל מחירי הגז הגבוהים. ח"כ יחימוביץ התייחסה למתווה ואמרה: "זו כניעה מוחלטת של נתניהו לתשובה ולמונופול. בושה לממשלה, והפסד אדיר לציבור".
יחימוביץ הוסיפה: "המתווה המסתמן לא מביא הישג אחד - אפילו לא אחד - לציבור. דילול האחזקות של החברות במאגרים הוא חסר משמעות, אקזיט פיננסי ותו לא. כריש ותנין לבדם לא ייצרו תחרות ופיקוח על המחירים ברמתם הנוכחית רק ינציח את נזקי המונופול. הנורא מכל – דחיית פיתוח לוויתן, שחושפת את הכשל וההטעיה של נתניהו והממשלה. אין שום סיבה לנהל את הדיון בחיפזון ורשלנות, תוך מעיכת הרגולטורים והכנסת.