יאיר גרבוז, האמן, הסופר והפובליציסט, הלך לעולמו בגיל 80

הצייר והסאטיריקן שהפך לסמל תרבות והסעיר את המדינה עם "נאום הקומץ", הלך לעולמו בגיל 80. ממדרכה בפריז ועד לפרס סוקולוב: פרידה מהאיש שתיעד את הישראליות במכחול ובעט מושחז

לוגו מעריב צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
יאיר גרבוז
יאיר גרבוז | צילום: אריק סולטן
4
גלריה
יאיר גרבוז
יאיר גרבוז | צילום: פלאש 90

במקביל למכחול, גרבוז החזיק בעט מושחז. תחת שם העט "י. פולני" במוסף "דבר אחר", הוא הפך לאחד הסאטיריקנים המושמעים ביותר, מה שזיכה אותו בפרס סוקולוב לעיתונאות. ספרו המיתולוגי "תמיד פולני" הפך לרב-מכר וקיבע את מעמדו כקול המזוהה עם דור שלם.

"בתקופה שבה ניהל את 'המדרשה' (2008-1997) הוא יזם את ההוצאה לאור של כתב העת שלה, את הקמת הגלריה בתל אביב, פסטיבלי סרטי סטודנטים ופרוייקטים בקהילה. גרבוז הציג עשרות תערוכות יחיד, כולל במוזיאון ישראל, מוזיאון תל אביב לאומנות, מוזיאון הרצליה, והמוזיאון הפתוח בתפן, וכולן לווה בקטלוגים. יאיר זכה בפרס רבים רבים, ובכללם פרס רפפורט ופרס א.מ.ת היוקרתי בשנת 2004, על תרומתו לציור הישראלי. חוש ההומור היחודי שלו, היחס האישי, החברות והראייה המקפת שלו את שדה האומנות המקומי, יחסרו לנו יומיום. תנחומינו למשפחה וליקיריו".

הנאום שטלטל את המדינה

אי אפשר לדבר על יאיר גרבוז מבלי להזכיר את הרגע שבו הפך לשם שגור בכל בית בישראל - ולאו דווקא מהסיבות האומנותיות. בשנת 2015, ערב הבחירות, נשא גרבוז בכיכר רבין את מה שזכה לכינוי "נאום הקומץ".

יאיר גרבוז מנהל הסינמטק
יאיר גרבוז מנהל הסינמטק | צילום: יח''צ

יצירה עד הרגע האחרון

יאיר גרבוז התראיין בתוכנית ''מפגש קצוות'' בנחיית נווה דרומי
יאיר גרבוז התראיין בתוכנית ''מפגש קצוות'' בנחיית נווה דרומי | צילום: i24NEWS

רק בפברואר האחרון עוד זכינו לראות את עבודותיו מוצגות בתערוכת "אומנות ישראלית" השנתית, שם הוכח פעם נוספת כי גם בגיל 80, הרלוונטיות של גרבוז לא הועמה.

גרבוז הותיר אחריו משפחה ענפה, דורות של תלמידים שאותם חינך כראש המדרשה לאומנות בבית ברל, וציבור ישראלי שאיבד היום את אחד המבקרים החריפים, השנונים והמוכשרים ביותר שלו.

תגיות:
יצחק הרצוג
/
בוז'י הרצוג
/
יאיר גרבוז
/
מלחמת חרבות ברזל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף