אבא אבן המנוח טבע בזמנו את האמרה המפורסמת,הפלסטינים אינם מחמיצים אף הזדמנות להחמיץ הזדמנות. לא בדיוק במלים האלה, אבל זהו המסר המשתמע מתגובות בקרב שגרירים ודיפלומטים במרכז האו"ם בניו יורק לדיווחים מישראל על יוזמת ראש הממשלה בנימין נתניהו לצרף את חבר הכנסת אביגדור ליברמן לממשלתו בתפקיד שר הביטחון.
ההבדל הוא שהפעם האמרה זוכה לרענון ולעדכון ומכוונת לא לפלסטינים אלא למרבה הבושה לראש הממשלה נתניהו. הוא זה שלדברי גורמים מדיניים בכירים בניו יורק דוחה ומחמיץ כל יוזמה לחידוש המו"מ עם הפלסטינים, כמו התנגדותו ליוזמת צרפת. ועכשיו בחסימת דרכו של הרצוג לממשלה, החמיץ הזדמנות פז לשפר את תדמיתה הקיצונית של ממשלתו. ובתוך כך לשקם את מעמדה הרעוע של ישראל בזירת האו"ם ולסדוק את חומת הבדידות המתחזקת והמצור המדיני המתעבה סביבה בקהילה הבינלאומית.
"נתניהו לא יכול היה למצוא עיתוי גרוע יותר, מופרך יותר ומזיק יותר מבחינת ישראל לצרף היום לממשלה פוליטיקאי רדיקלי, פנאטי ולוחמני כמו ליברמן ועוד להעניק לו את כהונת שר הביטחון", אמרו גורמים בכירים בניו יורק המייצגים ארצות שלהן עניין מיוחד בהתפתחויות במזרח התיכון.
הערכות לגבי הסיכויים לחידוש המו"מ בין ישראל לפלסטינים התדרדרו לשפל נוסף בזירת האו"ם בשנה האחרונה, והוגדרו כקלושים ביותר. אבל התעצמות האופי הימני-קיצוני של הממשלה מתפרשת בקרב גורמים מדיניים כהתפתחות שמורידה סופית את המסך על הסיכוי שישראל תיזום מהלך מדיני. הערכות אלה הן הגורם העיקרי שהניב את יוזמת צרפת לכינוס ועידה בינלאומית לשלום והבטיח לה מראש תמיכה כה נרחבת שכוללת נוכחות שר החוץ האמריקאי ג'ון קרי במפגש המקדים בפריז.
אין טעם לרטון על חלב שנשפך. אבל צירופה של מפלגת המחנה הציוני לקואליציה ומינויו של הרצוג לשר בכיר לצדו של נתניהו היו מעניקים עכשיו לממשלת ישראל אשראי מחודש של רצון טוב, הבנה לטיעוניה והכרה באינטרסים שלה. אבל ראש הממשלה העדיף את קרבתו של אביגדור ליברמן, שבתפקיד שר הביטחון יטיל בזירה העולמית צל ענק על ממשלת ישראל.
נתניהו גדל והתחנך בארה"ב, כיהן כשגריר באו"ם ונחשב כאיש העולם הגדול. דווקא הוא מזוהה עכשיו כפוליטיקאי ישראלי שעשה הכל כדי לחבל ביחסים עם ארה"ב, להרוס את מעמדה של ישראל בזירת האו"ם ולקומם נגדו את הקהילה הבינלאומית.
"אנחנו לא מתערבים בענייניה הפנימיים של ישראל ואנחנו נזהרים לא להביע דעה בנושאי צבא ובטחון", אמר בכיר יהודי בניו יורק, המזוהה כבעל השקפות ימניות. "אבל הרעיון שפוליטיקאי הידוע כמי שתומך בצעדים ופתרונות המנוגדים לדמוקרטיה יהיה השר המרכזי בממשלה מעביר בי צמרמורת".