נושא יהודי וציוני אחד לא זכה כלל להתייחסות במערכת הבחירות בישראל: היחסים בין ישראל לקהילה היהודית הגדולה בארצות הברית, שההגדרה המאופקת והמרוככת למצבם הנוכחי היא משבר. 



מדובר בנושא שנוגע למעמדה של ישראל בעולמם, ולהווייתם של יהודי ארצות הברית; כמו גם ליחסי הגומלין בין ישראל, שנמצאת במצור מדיני, למאגר התמיכה הגדול ביותר שיש לה בחזית המדינית. אבל אף לא מפלגה אחת גילתה עניין מיוחד בעתיד היחסים החיוניים הללו, ולא ביטא דאגה לקיומם או רצון לשפרם. 
 
במקביל לפיחות המתמשך ולכרסום מעמדה של ישראל בעיני הרוב המכריע  בקהילה, מתגבר ומעמיק תהליך התרחקותם של היהודים מישראל. לפי כל  המחקרים והסקרים שהתקיימו בשנים האחרונות, צוברת תאוצה תסמונת ההתנכרות מעמדותיה המדיניות של ישראל בתחום המדיני, והתנגדות לעמדותיה החברתיות של הממשלה, שבעיני הקהילה - שברובה הגדול מחזיקה בדעות ליברליות - מצטיירת כנשלטת על ידי קיצוניים.
 

"נכון, היהודים באמריקה אינם מצביעים בבחירות  בישראל", אומר הרב האורתודוקסי המוערך מארק שניאור, "אבל זו בושה שאף מנהיג ישראלי שרץ בבחירות לא התייחס לבעיות המדאיגות את היהודים באמריקה, ולא הבטיח כי  אם יבחר יפעל להידוק היחסים בינם לישראל". 
 
ראש ארגון יהודי שביקש לא לפרסם את זהותו אמר: "המנהיגים מישראל נוהרים ומגיעים לכנסים ופורומים של ארגונים יהודיים ונושאים נאומים נלהבים,  אבל לא אכפת להם מהבעיות של הקהילה. לא שמעתי אף פוליטיקאי  בישראל שהבטיח לפחות שהוא יתעניין ביחסים עם הקהילה באמריקה".

השלטון האבסולוטי של הרבנות

הצד השני של המטבע היא שאלת האפליה שקיימת בישראל נגד רבנים  רפורמים וקונסרבטיבים, שגם היא לא נידונה לקראת הבחירות. רבנים ועסקנים  של שתי התנועות קובלים מזה שנים על מה שהם מגדירים "השלטון האבסולוטי של הממסד האורתודוקסי בישראל בנושא הגירות, סדרי הנישואין ותחומים דתיים נוספים". 
 
"הפוליטיקאים  בישראל חושבים ומתנהלים כפוליטיקאים מקומיים. הם נכשלים כשאינם מתייחסים לחשיבות האסטרטגית של יהדות אמריקה חזקה", אומר עמי הירש, רב רפורמי והמנהיג הרוחני של בית הכנסת המרכזי "סטפן ווייז" במנהטן. "המועמדים המתחרים בבחירות הנוכחיות בישראל אינם חושבים על האחריות שמוטלת על ישראל לדאוג ולפעול במטרה לשמר את חוזקה ועוצמתה של יהדות אמריקה. ויש לא מעוט דברים שישראל יכולה לעשות, למשל להכיר ביהדות הרפורמית  שהיא הרוב המכריע בארצות הברית ובארצות אחרות".



 
משמעות תיקון האפליה המתמשכת בישראל נגד רבני שתי התנועות הבלתי  אורתודוקסיות איננה רק חיסולו של עוול בזירה המקומית של יחסי דת ומדינה.  מתברר כי לאי ההכרה בסמכותם של רבני התנועות הרפורמית והקונסרבטיבית בישראל יש השלכות מעשיות בלתי רצויות בנושא העלייה. כך נטען בכתבת תחקיר שפורסמה לא מכבר ב"ניו יורק טיימס". 
 
העיתון מדווח על קיומה של קבוצת תמיכה בשם "קואליציה יהודית לשוויון זכויות דתיות", שבמסגרתה פועלים מי שהעיתון מזהה כאישים יהודים בכירים ידועים בארה"ב, ששמו להם כמטרה את ביטול הבלעדיות של הרבנות הראשית  בישראל בתחום הנישואין והגירושין.
 
ראש הקואליציה ומי שמנווט את פעילותה הוא דוב זקהיים, מי שכיהן כבכיר  בעל השפעה במשרד ההגנה בממשלים של רונלד רייגן וג'ורג' בוש האב.  "קיימות שתי בעיות שביניהן קשר בסיסי", הסביר זקהיים בראיון ל"ניו יורק טיימס". "כאשר יהודים אמריקאים עולים לישראל ומרגישים כי הרבנות האורתודוקסית מתייחסת אליהם כאזרחים ממדרגה שנייה, יש להם בני משפחה וחברים באמריקה ששומעים את סיפוריהם ואז הרוגז על ישראל והניתוק ממנה מתגבר ומתפשט. 
 
"הבעיה השנייה שהשפיעה עלי להתערב ולהיות פעיל היא בתחום הביטחון הלאומי. אמריקה וישראל אינן רואות עין בעין כל בעיה בתחום הזה, אבל הן שתי דמוקרטיות שמסכימות עקרונית על דברים. אם אתה הרחקת עמוד תמיכה אחד והתנכרת לו, הפסדת את כולם". 
 
כתבת התחקיר כללה גם ציטוט מגורם יהודי מרכזי בקהילה, ג'רי רוזנבלט, עורך  השבועון "ג'ואיש וויק". "פוליטיקאים ישראליים ציניים הגיעו למסקנה שיהודי אמריקה אינם מצביעים בבחירות בישראל, זה נכון", הוא אמר. "אבל בלעדי התמיכה החזקה, האישית, הפוליטית, הפיננסית והמוסרית של יהודי אמריקה, ישראל תמצא עצמה יותר מבודדת". 
 
"ישראל נשענת אסטרטגית על תמיכת יהודי אמריקה", אמר משה האלברטל,  המלמד פילוסופיה באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת ניו יורק, "היא לא יכולה באופן סימולטני גם להתכחש להם". 
 
מערכת הבחירות לא הצטיינה בדיונים מעמיקים על בעיות יסוד, אבל העובדה  שנושא חיוני למדינה כמו היחסים עם יהדות אמריקה בכלל לא נוכח בשיח הבחירות היא תעודת עניות לפוליטיקה הישראלית. והעובדה שההתעלמות לא עוררה תשומת לב בקהל היא הוכחה שמשהו עקום מתרחש בנפשו של המצביע הישראלי.