בתקופה הזו של השנה, כשהימים הולכים ומתחממים, אנחנו מחפשים את הדרך לבלות כמה שפחות במטבח. זה הזמן שבו אנחנו מחפשים מתכונים קלילים הדורשים מעט חומרים ומינימום עבודה.

לרוב מדובר במאכלים הדורשים בישול בתנור. פותחים את המקרר, בודקים אילו ירקות ורטבים נמצאים בו, ומציצים במזווה וחושבים: מה ניתן להכין בעזרת המצרכים שיש בבית? זה הזמן להיות יצירתיים. תופתעו לגלות לאילו תוצאות תגיעו בעזרת אלתור.

את המדור השבוע בחרתי להקדיש למאכל שמתאים ביותר להכנה בתנור: עוף. זהו חומר גלם פופולרי שאפשר להכין באין ספור דרכים, אבל בקיץ כדאי פשוט לתבל, להוסיף ירקות ולשלוח אותו להשתזף בתנור. התוצאה המתקבלת פשוט מעולה וממש לא חייבים להיות שף מדופלם ובעל ניסיון כדי להצליח בהכנה.


לפורטל הקולינרי של פסקל


לעוף אפשר לשדך רטבים, משרות, ירקות, תבלינים, פירות מיובשים ודגנים. גדולתו ביכולתו ללבוש ולפשוט צורה, בהתאם לארוחה. הפעם בחרתי להציג בפניכם שלושה מתכונים בטעמים שונים: עוף שלם משוח בתבלינים פיקנטיים ומנת עוף ששוחה ברוטב צהבהב, בשילוב רוזמרין וכורכום. המנה השלישית הפכה ללהיט בביתי: נתחי שוקיים ברוטב צ'ילי מתוק, עם תפוחי אדמה או ירקות. הסוד בהצלחתה הוא אפייה ממושכת ו"השקיה" ברוטב לאורך כל זמן האפייה. בנוסף, תמצאו מתכונים למשרה ולתערובת תבלינים נהדרת.

תערובת תבלינים פיקנטית


אומנם במרכולים ניתן למצוא תערובות תבלינים מוכנות מראש, אבל עדיף להכין אותן בבית ולשמור במקרר.
מערבבים בקערית כמויות שוות של כמון, פלפל שחור, פלפלת אדומה מתוקה, פלפלת אדומה חריפה ומלח. אם אתם מעוניינים בטעם דומיננטי מסוים, הגדילו את כמותו ביחס לאחרים.

משרה לעוף


מרינדה נהדרת שתמיד מצליחה. היא מתאימה לכל חלקי העוף.
זהו מתכון בסיסי, ואתם, כמובן, יכולים לגוון את הטעם באמצעות תוספות של: סויה, ג'ינג'ר, יין, כמון, רוטב חמוץ־מתוק, פלפלים חריפים, הריסה, חרדל ועוד.

החומרים:
½ כוס דבש או סילאן
¼ כוס ריבת משמש
2 כפות מים רותחים
4 שיני שום כתושות
¼ כפית פפריקה חריפה
מלח ופלפל, לפי הטעם

אופן ההכנה:
מניחים את כל החומרים בקערה ומערבבים היטב. מורחים את חלקי העוף ומשהים במקרר במשך מספר שעות.

עוף צלוי פיקנטי


זו המנה הכי קלה ופשוטה שאפשר להכין, אבל עדיין היא דורשת תשומת לב. לאורך כל זמן הצלייה הקפידו "להשקות" את העוף בנוזלי הרוטב. כך תמנעו את ייבוש המנה ותשמרו על העסיסיות הרצויה.

החומרים: (ל־8־10 מנות)
1 עוף שלם במשקל 1.3–2 ק"ג
2 בצלים
2 תפוחי אדמה
6 שיני שום כתושות
2 כפות הריסה
1 כף פלפלת חריפה או מתוקה
1 כפית כורכום
3 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
½ כוס מים


עוף צלוי. צילום: פסקל פרץ רובין
עוף צלוי. צילום: פסקל פרץ רובין



אופן ההכנה:
מנקים היטב את העוף ומנגבים. קולפים את הבצלים ואת תפוחי האדמה. בצל אחד דוחסים אל תוך העוף ואת הבצל השני חותכים לפרוסות. את תפוחי האדמה גם כן חותכים לפרוסות.

בקערה רחבה מערבבים את כל יתר החומרים לבלילה אחידה. מצפים היטב את כל העוף בבלילת התבלינים. מניחים את פרוסות הבצל ותפוחי האדמה בתבנית גדולה מספיק כדי להכיל את העוף השלם. מניחים מעל פרוסות הבצל ותפוחי האדמה את העוף השלם ויוצקים עליו ומסביבו את יתר נוזלי הבלילה.

מכסים בנייר אפייה וסוגרים היטב ברדיד אלומיניום. (יש להניח את רדיד האלומיניום כך שהצד הבוהק מונח כלפי מטה). מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) לשעה וחצי עד שעתיים. מדי פעם מרטיבים את העוף בנוזלי הרוטב.

מסירים את רדיד האלומיניום ונייר האפייה וממשיכים לשזף את העוף במשך כ–30 דקות.

עוף עם ירקות


אני אוהבת לגוון את המנה הבסיסית הזו ולשלב בה ירקות בהתאם למה שאני מוצאת באותו רגע במקרר. הסוד להצלחת המאכל הזה הוא בבישול ממושך: שעתיים וחצי עד שלוש. בדרך כלל אני מכינה את המנה בבוקר כדי שהיא תהיה מוכנה בצהריים. אל תתפתו להוציא את המנה מהתנור לפני הזמן, רק כך העוף יהפוך לפריך ותפוחי האדמה לרכים ונימוחים.

החומרים: (ל־8־6 מנות)
8–6 שוקיים או מנות עוף
½ כוס צ'ילי חריף
2 כפות שמן זית
1 כף רוטב סויה
1 כף אבקת מרק בצל1 כפית כמון
1 כף דבש או סילאן
2 כפות רסק עגבניות, או עגבנייה אחת מגוררת
½–¾ כוס מים
מלח ופלפל לפי הטעם
6 שיני שום שלמות או קצוצות דק
1 בצל גדול, פרוס
1 גזר חתוך לרצועות
1 קישוא גדול, חתוך לרבעים
3 תפוחי אדמה קלופים, חתוכים לקוביות או לרבעים

אופן ההכנה:
מנקים היטב את העוף (אם רוצים אפשר להסיר את העור, אך איני ממליצה לעשות זאת היות שהעור שומר על עסיסיות העוף).

מניחים את כל החומרים בקערה רחבה ומערבבים היטב. מוסיפים את מנות העוף ומערבבים. מעסים היטב את העוף בנוזלי הרוטב.

מסדרים את נתחי העוף, הבצל, הגזר, הקישוא ותפוחי האדמה בתבנית. מכסים בנייר אפייה וסוגרים היטב ברדיד אלומיניום (יש להניח את רדיד האלומיניום כך שהצד הבוהק כלפי מטה).

מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) למשך כ–30 דקות. מנמיכים ל–150 מעלות ואופים במשך שעה וחצי.

מסירים את רדיד האלומיניום ונייר האפייה, "משקים" את מנות העוף והירקות ברוטב וממשיכים לאפות כחצי שעה עד שעה, עד להשחמה אחידה וחלקה של העוף והירקות. מדי פעם "משקים" ברוטב את העוף והירקות.

כרעי עוף בכורכום ורוזמרין


החומרים: (ל־4 מנות)
4 כרעיים חתוכות
2 בצלים בינוניים, חתוכים לפרוסות
6 שיני שום שלמות
עלים מ־2 ענפי רוזמרין
½ כוס פטרוזיליה קצוצה
1 כף כורכום
3 כפות שמן זית
½ כוס יין לבן יבש
¼־½ כוס מים
מלח ופלפל לפי הטעם

כרעי עוף. צילום: פסקך פרץ רובין
כרעי עוף. צילום: פסקך פרץ רובין


אופן ההכנה:
מניחים את כל החומרים בקערה רחבה ומערבבים היטב, תוך כדי עיסוי נתחי העוף. מעבירים לתבנית ומשטחים לשכבה אחידה.

מכסים בנייר אפייה וסוגרים היטב ברדיד אלומיניום. (יש להניח את רדיד האלומיניום כך שהצד הבוהק כלפי מטה).

מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) למשך כשעה וחצי. מדי פעם "משקים" את נתחי העוף בנוזלי הרוטב.

מסירים את רדיד האלומיניום ונייר האפייה, מנמיכים מעט את חום התנור ל–170–160 מעלות, וממשיכים לשזף קלות את הנתחים והירקות במשך 20–30 דקות.