אחד המאכלים האופייניים לחג סוכות הם הממולאים. במקור היו אלה עלי גפן ממולאים, זכר לכרמי יהודה שלפני הגלות, אבל את מקומם תפסו ירקות עליים אחרים כמו כרוב, חסה וכמובן פלפל וקישוא. אפשרויות המילוי רבות ומגוונות: בשר ואורז עם צנוברים, קינואה, כוסמת ובורגול. בסוכות אני נוהגת להוסיף לממולאים גם גרגירי רימון ופירות יבשים. אפשר גם למלא בעוף טחון, או פשוט לוותר על הבשר.
השבוע הבאתי לפניכם מתכון מעניין לעלי גפן ממולאים בבשר ואורז. הם אהובים מאוד במטבח הים־תיכוני, ואין ספק שישדרגו משמעותית את ארוחת החג בסוכה.
עלי גפן ממולאים בבשר ואורז - החומרים (לכ־30 עלים ממולאים):
2 כפות שמן
1 בצל קצוץ דק
300 גרם חזה עוף או בשר בקר טחון או קצוץ דק
1 כוס אורז פרסי מלא שטוף היטב
1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה
1/4 כוס נענע קצוצה
1/4 כוס צנוברים קלויים
1/4 כוס חמוציות מיובשות וקצוצות
2 כפות מיץ לימון סחוט
1 כף חומץ בלסמי
2 כפות שמן זית
מלח ופלפל לפי הטעם
כ־30 עלי גפן במי מלח וכמה עלים לריפוד הסיר
לבישול
מים רותחים עד כדי כיסוי עלי הגפן הממולאים
2 כפות מיץ לימון
2 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
1. מחממים שמן במחבת רחבה, מוסיפים את הבצל הקצוץ, מטגנים 2־3 דקות עד להזהבה. מוסיפים את העוף או הבשר הטחון ומטגנים כמה דקות תוך ערבוב ומעיכת הבשר, עד שהוא מאפיר ומחליף את צבעו. מבשלים יחד כ־5 דקות ומעבירים לקערה רחבה.
2. מוסיפים את האורז השטוף לקערה, מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים היטב.
3. שוטפים את עלי הגפן ופורשים את העלה על משטח עבודה כשצדו החלק כלפי מטה.
4. מניחים כף מהמלית בצד הקרוב אליכם, מקפלים את שני צדי העלה על המלית ומגלגלים לצד המרוחק מכם.
5. בדרך זו מכינים את כל העלים, ממלאים כל עלה מכף המלית ומגלגלים.
6. מרפדים בכמה עלים את תחתית הסיר ומסדרים עליהם את העלים הממולאים בצפיפות. יוצקים מים רותחים עד לכיסוי ומוסיפים מיץ לימון ושמן.
7. מניחים צלחת על העלים (הצלחת מחזיקה את העלים הממולאים בשלמותם).
8. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ־ 40 דקות.
טיפסקל
אם אין לכם עלי גפן, הכינו את המנה עם עלי כרוב או חסה.
אם קונים את העלים משומרים, רצוי להשרות אותם במים ולשטוף היטב על מנת לסלק את המליחות.
אם משתמשים בעלי כרוב או חסה, יש להשרות אותם במים חמים לריכוך, כך תוכלו למלא אותם בקלילות.
אתם יכולים לצוות לעלים הממולאים כל רוטב אחר מהמוצע כאן: עגבניות, רוטב עם פירות יבשים ורוטב עם תמרים ורימונים. פשוט היו יצירתיים.