החגים מאחורינו, ואירועי המדורות והגבינות עוד לפנינו. בימים אלו, שבהם מזג האוויר עדיין נפלא, אנחנו חוזרים אט־אט לשגרת החיים הברוכה. בחרתי לייחד את המדור השבוע לשלושה מאכלים פשוטים להכנה, שתמיד יתקבלו בברכה על ידי הילדים, ובעצם על ידי כל המשפחה. נתחיל במתכון להכנת קציצות אשר אהובות מאוד על הקטנטנים. הפעם בחרתי לוותר על הבשר ולהכין אותן בגרסה טבעונית, על בסיס עדשים ירוקות וכתומות ובתוספת טחינה. אומנם טיגנתי את הקציצות הפעם, אבל אפשר בהחלט להסתפק בריסוס קל של הקציצות בתרסיס שמן, ולהכניס אותן לאפייה בתנור.

ואם כבר אנו משתמשים בתנור, אתם מוזמנים להכניס אליו את לחמניות השוקולד שלי. אלו לחמניות קטנות, שמהן מבצבצים נטיפי שוקולד אשר הופכים לחגיגה בפה עם כל נגיסה. המתכון השלישי שאותו בחרתי להכין השבוע הוא עוגת מייפל רכה וטובה, שבהחלט עושה את העבודה. ההכנה שלה היא פשוטה ואינה דורשת זמן, והיא מתאימה לכל הפסקת קפה ואירוח לא מחייב. אני ממליצה לכם להכפיל את הכמות של המתכון, היות שהעוגה מתחסלת מהר. אפשר להקפיא אותה כדי שתוכלו לשלוף אותה בכל מקרה של ביקור מפתיע.

 

לחמניות שוקולד

החומרים (לכ־30 לחמניות, תלוי בגודל):

• 1 ק"ג קמח, מנופה

• 2 כפות שמרים מיובשים

• ½ כוס סוכר

• 3 כפות קקאו

• 200 גרם נטיפי שוקולד (שוקולד צ'יפס)

• ½ כוס שמן

• ½2–3 כוסות מים

• 1 כף מלח

לבזיקה:

• 3 כפות קמח, מנופה

אופן ההכנה:

בקערת מערבל חשמלי עם וו לישה מניחים את הקמח, השמרים, הסוכר, אבקת הקקאו, ונטיפי השוקולד. מערבלים במשך דקה–שתיים.

תוך ערבול ולישה מוסיפים בהדרגה את השמן והמים. ממשיכים ללוש עד שהבצק אחיד וחלק. מוסיפים את המלח וממשיכים לערבל וללוש עוד כ–7 דקות. מרססים קלות בשמן ומשהים לתפיחה במקום חמים לשעה וחצי–שעתיים.

מחלקים את הבצק ל–32–28 חלקים שווים. צרים מכל חלק כדור עגול קטן (במקרה שבוחרים להכין צורה שונה, מספר הלחמניות ישתנה בהתאם לגודלן).

מסדרים את הלחמניות בתבנית משומנת או מרופדת בנייר אפייה, מברישים את הלחמניות במעט מים ובוזקים עליהן מעט קמח. גוזרים במספריים צורת איקס במרכז כל לחמנייה. אופים במשך 20–25 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני–גבוה (190–200 מעלות).

קציצות עדשים

החומרים (ל־12 קציצות קטנות):

• ¼ כוס + 1 כף שמן זית איכותי

• 2 בצלים גדולים, קצוצים

• 2 שיני שום, קצוצות

• 1 כף כמון, גדושה

• 1 כפית פפריקה מתוקה

• ½ כפית הריסה

• מלח ופלפל שחור לפי הטעם

• 1 חופן עלי פטרוזיליה, קצוצים

• 1 חופן עלי כוסברה, קצוצים

• 1 צרור עלי מנגולד, קצוצים דק

• ½1 כוסות עדשים כתומות או קינואה אורגנית, מבושלות

• 1 כוס עדשים ירוקות, שהושרו לילה ובושלו

• ½ כוס קמח חומוס/קמח חיטה מלאה

• 2–1 כפות טחינה גולמית

קציצות עדשים טבעוניות. צילום: פסקל פרץ-רובין
קציצות עדשים טבעוניות. צילום: פסקל פרץ-רובין

 

אופן ההכנה:

מחממים את שמן הזית במחבת רחבה. מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים עד שיגיעו לגוון זהבהב. מוסיפים את כל התבלינים ואת הפטרוזיליה, הכוסברה והמנגולד הקצוץ. מערבבים ומבשלים עד שעלי המנגולד מאבדים את נפחם.

מכבים את הלהבה, מכסים ומשהים 10 דקות. מעבירים את תוכן המחבת לקערה רחבה. מוסיפים את שני סוגי העדשים, את קמח החומוס, וכף שמן זית וכף טחינה. לשים את העיסה בידיים עד לקבלת תערובת שהיא דביקה אבל נפרדת מהאצבעות. במידת הצורך אפשר להוסיף את יתר הטחינה או מעט מים או קמח חומוס. טועמים מהתערובת ומתקנים תיבול, אם נדרש.

מרטיבים את הידיים בקערת המים וצרים קציצות בגודל 5–4 ס"מ. במחבת רחבה מחממים שמן ומטגנים את הקציצות משני הצדדים, עד לקבלת גוון חום זהבהב.

אם מעדיפים לאפות, מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה, מסדרים את הקציצות ברווחים שווים זו מזו ומרססים אותן בתרסיס שמן קנולה. אופים במשך כ–25 דקות בתנור שחומם מראש ל–180 מעלות. הקציצות מוכנות כאשר הן נפרדות בקלות מנייר האפייה. מגישים חם, אפשר עם רוטב.

 

עוגת מייפל

החומרים (ל־2 תבניות אינגליש קייק):

• 4–3 ביצים (3 גדולות או 4 קטנות)

• ¼1 כוסות סוכר דמררה או רגיל

• 2 שקיות סוכר וניל, או 3–2 טיפות תמצית וניל

• ½ כוס שמן

• 2 כוסות מיץ תפוזים סחוט טרי (לגרסה חלבית: בשילוב עם שמנת או יוגורט)

• ½2 כוסות קמח, מנופה (אפשר קמח כוסמין)

• 1 אבקת אפייה

• קורט מלח

לפיזור ועיטור:

• ½ כוס אגוזי מלך קצוצים, או שומשום, או שקדים גרוסים

להרטבת העוגה:

• ½ כוס מייפל

אופן ההכנה:

מכניסים לקערה רחבה את הביצים, הסוכר, סוכר הווניל, השמן ומיץ התפוזים. מערבבים עד לקבלת בלילה אחידה וחלקה.

תוך כדי בחישה מוסיפים בהדרגה את הקמח, אבקת האפייה והמלח, ומערבבים היטב, לקבלת עיסת בצק חלקה וללא גושים.

משמנים שתי תבניות כיכר ומקמחים אותן קלות או מרפדים בנייר אפייה. מחלקים את העיסה בין שתי התבניות ומשטחים אותה. מפזרים על פני הכיכרות את אגוזי המלך (או השומשום או השקדים הגרוסים). 

מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) ואופים במשך 40–35 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז יוצא נקי ויבש.

מוציאים ומניחים על רשת ברזל. מחוררים בקיסם מספר חורים בעוגה, ובעזרת סכין משחררים אותה קלות מדפנות התבנית. יוצקים מעל את המייפל, שנספג מיד בעוגה ושומר על הלחות והרכות שלה. 

עוגת מייפל. צילום: פסקל פרץ-רובין
עוגת מייפל. צילום: פסקל פרץ-רובין