זה הזמן בשנה שבו אנו רואים בכל פינת רחוב ושכונה ילדים דוחפים עגלות של רשתות השיווק המקומיות כשהן עמוסות קרשים, דלתות ישנות ומשטחי עץ, שאותם הצליחו לאסוף מאזורי בנייה שונים בעיר. העגלות העמוסות שנדחפות בכוח רב נעות בדרכים אל המחבוא הסודי, שנמצא בדרך כלל בחדרי מדרגות, במחסנים או במקלטים של בנייני המגורים.
 
ל"ג בעומר ממש עוד רגע כאן, ואין סיבה טובה יותר מזו כדי להכין שלל מנות מתפוחי אדמה, רק בלי להיות סביב המדורה ולסבול מהעשן ומהריח. לצערי, לתפוחי אדמה יצא שם של פחמימה משמינה, ולא פעם רבים מוותרים עליה - וחבל שכך. תפוח אדמה הוא אחד הירקות הכי בסיסיים, טעימים ומשביעים שאני מכירה, ואפשר להכין ממנו מנעד רחב של מאכלים השונים זה מזה. זהו ירק המאפשר בהכנתו שימוש בשלל טכניקות של בישול ואפייה המשפיעות על הטעם, המרקם, הפריכות ונראות המאכל. לכן חשבתי שיהיה רק נחמד להציע לכם השבוע מספר מאכלים מתפוחי אדמה שאפשר להכין בבית בלי לצאת ולסבול סביב המדורה.
 
תמצאו כאן מתכון מהיר להכנה של תפוחי אדמה קטנים המתובלים במעט תימין. אתם יכולים להשתמש גם ברוזמרין, מלח ושמן זית. התוצאה פשוט מצוינת וכל כך קלה לעשייה. בחרתי להציע לכם גם את קציצות הבסטיל, שעשויות ממחית תפוחי אדמה, ממולאות במלית בשר ומטוגנות. הקציצות האלו מופיעות בהרבה מטבחי עדות, כל מטבח בגרסת ההכנה והתיבול האופיינית לו. גם הצורה משתנה בין המטבחים השונים: לפעמים היא עגולה ושטוחה ולפעמים אובלית. כך או אחרת, אלו פשוט קציצות מושלמות, וטוב תעשו אם תאמצו את הכנתן לארוחות ערב קלילות או כתוספת מפתיעה בכל אירוח שלכם.


בנוסף, תמצאו כאן מתכון מהמטבח הפרסי להכנת אורז עם שעועית אדומה וגזר, על מצע של פרוסות תפוחי אדמה שחומות ופריכות. ולבסוף חשבתי שאם הוזמנתם לשבת סביב המדורה, כדאי שתביאו איתכם תקרובת מעניינת וטעימה: פופקורן בטעמים. פופקורן פיקנטי על בסיס תערובת תבלינים ופופקורן מתקתק מצופה בקרמל, בשביל הטעם והבילוי.


תפוחי אדמה קטנים בתימין

החומרים(ל־ 4־ 6 מנות):
• 1 שקית תפוחי אדמה קטנים
• עלים מ־ 3־ 4 ענפי תימין
• מלח גס, לפי הטעם
• שמן זית איכותי


אופן ההכנה:

שוטפים ומנגבים היטב את תפוחי האדמה וחוצים אותם לאורכם. מניחים את תפוחי האדמה בקערה, מוסיפים את עלי התימין, בוזקים מלח ויוצקים שמן זית
בנדיבות תוך ערבוב, עד שכל תפוחי האדמה יצופו היטב. מעבירים אל תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה ומשטחים את תפוחי האדמה בלי שיחפפו זה את זה.

אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה (180 ־ 190 מעלות) במשך 30 דקות. בודקים וממשיכים לצלות 5־ 10 דקות לפי הצורך. אפשר להפוך או לערבב את תפוחי האדמה. ממשיכים לאפות עד שהם מזהיבים מכל הצדדים.

אורז עם שעועית אדומה וגזר
אורז עם שעועית אדומה וגזר


 
אורז עם שעועית אדומה וגזר

מנת האורז הזו מהמטבח הפרסי תמיד סוחטת מחמאות. זו מנה חגיגית המשלבת גזר, צימוקים, שעועית אדומה ושלל תבלינים, המבושלים על מצע תפו־
חי אדמה (תהדיג). התוצאה יפה וטעימה.
החומרים (ל־ 6־ 8 מנות):

2½ • כוסות אורז פרסי זהב או אורז יסמין, שהושרה יום
קודם לכן במים עם מעט מלח
• 2 כפיות מיץ לימון
• 150 גרם שעועית אדומה, שהושרתה במים לילה
קודם לכן
• 3 גזרים חתוכים לרצועות דקות
½ • כוס צימוקים
½ • כוס שמן + 2 כפות שמן
½ • כפית מלח
½ • כפית כורכום
• 1 כפית כוסברה טחונה
¼ • כפית הל
¼ • כפית קינמון
• 2 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לפרוסות בעובי
1 ס"מ


אופן ההכנה:

מסננים את גרגירי האורז מהנוזלים, מעבירים לסיר עם מים, מוסיפים את מיץ הלימון ומבשלים 8 דקות בדיוק. מסננים. בסיר נפרד מבשלים את השעועית האדומה במים כ־ 25 דקות. מסננים. במחבת בינונית מחממים את 2 כפות השמן ומטגנים במשך 3־ 5 דקות את רצועות הגזר והצימוקים. בסיר רחב מחממים את השמן, מוסיפים מלח, כורכום, כוסברה, הל וקינמון, מערבבים היטב. עורכים בתחתית הסיר את פרוסות תפוחי האדמה ושמים מעליהן שכבה
דקה של שעועית וגזר. שמים שכבת אורזז ועליה שעועית וגזר. כך עד גמר האורז והשעועית והגזר. מכסים את הסיר במכסה עטוף במגבת ומבשלים על להבה נמוכה 30 ־ 40 דקות. מגישים חם.

קציצות תפוחי אדמה ובשר
קציצות תפוחי אדמה ובשר
 

 
קציצות תפוחי אדמה ובשר / בַּסְטִיל
 

הבסטיל, קציצות סגלגלות )אליפטיות( המשלבות תפוחי אדמה ובשר, מופיעות במטבחים שונים בשמות שונים: במטבח המרוקאי הן נקראות פַסְטֶל, בתוניסאי -בַנַטָש, במטבח העיראקי הן נקראות קובה פתתה, במטבח ההודי - פאטיס, ובמטבח יוצאי אשכנז תמצאו אותן במספר גרסאות: בגרסת בצק ממולא או מחית תפוחי אדמה ממולאת בבשר או מלית צמחונית - בשם קנישס או קניש.

לכל מטבח יש גרסת ההכנה האופיינית לו. במטבח הטריפוליטני, למשל, נוהגים להכינן בשתי שיטות שונות: באחת עוטפים את מלית הבשר המתובלת במחית תפוחי האדמה, ובשנייה משלבים את כל החומרים יחד. שיטה נוספת ומהירת הכנה היא שימוש במחית תפוחי אדמה מתובלת בעשבי תיבול, ללא בשר כלל.


החומרים (ל־ 6־ 8 מנות):

• 6 תפוחי אדמה גדולים, מבושלים, קלופים ומעוכים
למחית
• 1 ביצה קשה חתוכה לקוביות
• 250 גרם בשר בקר )כתף, צוואר( מבושל במים,
טחון, או חתוך לקוביות, או מפורר לפיסות
• 10 גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק
• 2 בצלים בינוניים קצוצים
¼ • כפית כורכום
½ • כפית קינמון טחון
½ • כפית פלפל שחור או לבן
½ • כפית מלח
• 2 ביצים
• שמן לטיגון
• כ־ ¾ כוס ) 100 גרם( קמח מנופה
• 1 ביצה טרופה
להגשה:
½ • לימון


אופן ההכנה:

שמים בקערה את מחית תפוחי האדמה, מוסיפים את קוביות הביצה הקשה, הבשר המבושל, הפטרוזיליה והבצלים הקצוצים. מתבלים בכורכום, בקינמון, בפלפל שחור ובמלח. מוסיפים את שתי הביצים ומערבבים לעיסה אחידה. מחממים את השמן לטיגון. צרים כופתאות סגלגלות מהתערובת, מגלגלים אותן בקמח ובביצה הטרופה ומטגנים בשמן החם דקות אחדות מכל צד, עד לגוון זהוב. מגישים חם עם חצי לימון. כל סועד סוחט מעל קציצת הבסטיל מעט לימון, אם הוא רוצה. פופקורן בציפוי פיקנטי ומתוק הגשת פופקורן מתובל במסיבה היא אטרקציה מעניינת. במקום תיבול פשוט במלח מגוונים בתבלינים
המעשירים ומגוונים את הטעם והמראה.

 פופקורן בציפוי פיקנטי או מתוק
פופקורן בציפוי פיקנטי או מתוק



פופקורן בציפוי פיקנטי ומתוק

הגשת פופקורן מתובל במסיבה היא אטרקציה מעניינת. במקום תיבול פשוט במלח מגוונים בתבלינים המעשירים ומגוונים את הטעם והמראה.

 
חומרים (ל־ 6 מנות):


לפופקורן פיקנטי:
• 1 כוס גרעיני תירס לפופקורן
• 2 כפות שמן
• 2 כפות אבקת זעתר
• 1 כף פלפל שחור גרוס ופלפל שטה גרוס
• מלח גרוס

לפופקורן מתוק:
½ • כוס שמן
¼ • כפית מלח
• 1 כוס גרעיני תירס לפופקורן
• 1 כוס סוכר
• 1 שקית סוכר וניל
½ • כוס מים

 
אופן ההכנה:

לפופקורן פיקנטיי: מחממים את השמן בסיר גדול ומוסיפים את גרעיני התירס. מכסים את הסיר ומחכים עד שקולות הפצפוץ של התירס ייפסקו. מעבירים לקערה רחבה ומפזרים את אבקת הזעתר, הפלפלים והמלח. מערבבים היטב. 

לפופקורן מתוק:
מחממים בסיר את השמן. מוסיפים את המלח, משטחים את גרעיני הפופקורן ומכסים את הסיר. מחכים מספר דקות עד שקולות הפצפוץ של התירס ייפסקו. 

במחבת נפרדת מניחים את הסוכר, סוכר הווניל והמים ומבשלים עד שמתקבל צבע ענברי וקרמלי. יוצקים בזהירות תוך כדי ערבוב על הפופקורן ומערבבים היטב. מפוררים כך שכל הפופקורן יצופה בשכבה
עדינה ואחידה. 

 
טיפסקל

נוטלים מעט ממחית תפוחי האדמה, מניחים עליה כף ממלית הבשר וסוגרים במחית נוספת. מגלגלים לקציצה סגלגלה, שאותה טובלים בקמח ובביצה
טרופה ומטגנים. אפשר להשתמש בבשר טחון: מטגנים את הבשר במחבת יחד עם הבצל הקצוץ והתבלינים עד לריכוך ראשוני.
 

סגנון וצילומים: פסקל פרץ־רובין, צילום מנת הבסטיל: חגית גורן, מתוך הספר "מטעמים טריפוליטניים" של פסקל פרץ־רובין