את השערורייה הזו קשה לנו לשכוח: לפני כשנה וחצי אושיית הרשת חן טל ריגשה את הגולשים בסיפור התמודדותה עם מחלת הסרטן, שבה חלתה בילדותה. מהר מאוד התברר שטל העתיקה את הסיפור מטקסט מרגש שכתבה אישה אחרת - אמה של ילדה חולת סרטן.
כשהרשת זיהתה את השקר, השיימינג היה אינסופי וכולם הזדעזעו מהידיעה שבחוסר רגישות משווע אפשר לעשות דבר כזה. המסקנה הברורה היא שלא מתעסקים עם מחלת הסרטן. לא משקרים לגביה ובטח שלא משתמשים בה כדי ללקט תשומת לב תקשורתית וציבורית. על אחת כמה וכמה בעידן שבו קל מאוד לזהות את השקר והתוצאה תסתכם בלינץ' אינטרנטי (מוצדק, יש לציין) מהגיהינום. כי אחרי הכל, יש מספיק חולים שנאלצים להתמודד עם סרטן, ונדמה שאין מעשה אכזרי מזה.
מסקנות לחוד ומציאות לחוד: בימים אלה סיפור סרטן שקרי נוסף מסעיר את הבלוגספירה, אבל הפעם הסיפור הזה הרחיק לכת, גם במובנים כלכליים, מה שהופך את השקר לבלתי נסלח אפילו יותר. מדובר בבלוגרית האוסטרלית בל גיבסון, שהייתה עוד דוגמה לסיפור הצלחה שנולד ברשת.
גיבסון (25), שהתחילה את דרכה כבלוגרית בריאות ולייף סטייל, צברה לא מעט קהל ואוהדים בזכות הסיפורים המרגשים שלה. לדבריה, היא נשרה מהלימודים בגיל 10, עזבה את הבית בגיל 12 וגדלה בביתו של חבר מהלימודים במלבורן.
כשהייתה בת 17 החלה לדבוק באורח חיים בריא ובאכילת מזונות מוקפדים, ומה שהפך אותה ליוצאת דופן הייתה טענתה שהתגברה על גידול סרטני ממאיר בראשה בזכות הימנעות מגלוטן וסוכר.
סיפורה הכה גלים. בשנת 2013 השיקה גיבסון את האפליקציה TheWholePantry, שלימדה את משתמשיה כיצד לבחור במזונות הנכונים ולנהל אורח חיים בריא, אולי אפילו כזה שיעזור להם להחלים ממחלת הסרטן.
בסוף החודש הראשון שלה בחנות האפליקציות של אפל, נרשמו 200 אלף הורדות וגיבסון החלה לעבוד עם אפל על שיתוף פעולה כדי שהאפליקציה תיכלל בשעון החדש של אפל, שהושק בתחילת השבוע.
הוצאת הספרים האוסטרלית Lantern Books חתמה עם גיבסון על הסכם להוצאת ספר מתכונים בה־ שראת האפליקציה. בהקדמה לספר - שיצא לאור בנובמבר 2014 ואמור היה להיות מופץ גם בארצות הברית ואירופה - היא כותבת שבריאותה יציבה כבר קרוב לשנתיים ושהיא ״בריאה לגמרי מסרטן״.
זהות בדויה
אבל כבר בשלב הזה התחילו להבחין ברשת בחוסר עקביות מטריד בסיפור שלה: שלושה חודשים לפני שספרה יצא לאור היא סיפרה לכלי תקשורת שהסרטן שלה שלח גרורות לכבד ולכליות, ובפוסט בעמוד הפייסבוק שלה כתבה שיש גרורות גם בדם, בעמוד השדרה ובשחלות.
בהזדמנויות אחרות היא סיפרה שעברה שבץ ומספר ניתוחי לב, אולם לא היו על גופה שום צלקות מהניתוחים האלה. למרות הספקות, גיבסון צברה קהל אוהדים אדיר שעקב אחריה בהתלהבות. עליהם נמנו לא מעט חולי סרטן ומשפחותיהם, שהאמינו לסיפור שלה וקיוו שגם הם יוכלו להחלים כמוה, באמצעות שינוי התזונה שלהם.
התקשורת הכתירה אותה לגורו של חיים בריאים ומינתה אותה לפנים של ההחלמה מסרטן. גיבסון התארחה בעשרות תוכניות טלוויזיה ונשאה הרצאות ברחבי אוסטרליה ומעבר לים, אבל משהו נראה חשוד.
הפרשה התפוצצה כשגיבסון טענה שהיא תרמה למעלה מ־300 אלף דולר מהרווחים שלה למטרות צדקה, בין היתר לארגונים של חולי סרטן וילדים נזקקים. אבל כשעיתונאים פנו לעמותות השונות בנושא, התברר שסכום התרומה שלה לא עבר את ה־7,000 דולר בלבד.
החקירה הובילה לתגליות מדהימות אפילו יותר: גיבסון מעולם לא חלתה בסרטן, או בכל אחת מהמחלות האחרות שציינה. את הכספים שהרוויחה באמצעות הטענות האלה בזבזה בעיקר על בית מפואר, מכוניות יקרות וחופשות בחו״ל.
באחד המקרים, הורים לילד חולה סרטן שהתחברו עמה הזדעזעו לגלות כי היא גייסה כספים עבור בנם, אך בפועל הם לא ידעו על גיוס הכספים הזה וגם לא קיבלו ממנה אגורה.
למרות הפצרות מצד הציבור, המשטרה האוסטרלית אמרה שלא תפתח בחקירה על הונאה נגד גיבסון. אבל בדיוק בשביל זה הומצא השיימינג. מאז שהפרשה התפוצצה, בלוגרים מובילים ברחבי אוסטרליה ושאר העולם מקדישים לגיבסון פוסטים ארוכים וזועמים.
בתחילת הדרך גיבסון הסתפקה בצנזור הערות מרושעות מעמוד הפייסבוק שלה, אבל מאוחר יותר פשוט הסירה את האפליקציה שלה מהאפסטור ומחקה את עמוד הפייסבוק שלה.
כשלא נותרה לה עוד ברירה, גיבסון העניקה ראיון בלעדי ל-The Australian Women's Weekly שבו הודתה בשקרים שסיפרה.
״אני עדיין מדלגת בין מה שאני חושבת שאני יודעת לבין המציאות״, אמרה ולא ממש ברור למה התכוונה. ״חייתי את זה ואני עדיין לא לגמרי שם. אני חושבת שהחיים שלי נעשו מאוד מורכבים מסביב לדבר הזה ופשוט יותר קל להניח שאני משקרת. אני לא רוצה סליחה, אני פשוט חושבת שלהודות בזה היה הדבר האחראי והנכון לעשות. מעבר להכל, אני מקווה שאנשים יגידו לעצמם 'אוקיי, היא אנושית'״.