70% מהחיילים עולים במשקל במהלך שירותם הצבאי, 22% מהמתגייסים סובלים מעודף משקל ובאוכלוסיה הערבית יש פי שניים אנשים הסובלים מעודף משקל מאשר באוכלוסייה היהודית. בנוסף, במדינת ישראל יש עלייה דרמטית ומדאיגה של למעלה מפי שניים חולים בהשוואה לנתונים משנת 1990 ועוד רבים שנמצאים במצב של טרום מחלה במחלת הסוכרת שגם היא מלווה בהשמנה. כך עלה מוועדת בריאות, עבודה ורווחה שקיימה היום (שלישי) דיון על מצב הסוכרת ועל ההשמנה של האוכלוסיה בישראל.
במהלך הדיון אמר סגן ראש ענף רפואה בצה"ל, רס"ן ד"ר ליאור יהושע, כי 22% מהמתגייסים לצבא סובלים מעודף משקל, 3% סובלים מהשמנת יתר ו-70% מהחיילים עולים במשקל במהלך שירותם הצבאי. סגן מנהל המרכז הרפואי מאיר, פרופ' דן נמט, ציין כי לילד בן 6 שנמצא באחוזוני משקל גבוהים מאוד יש סיכוי של 70% להישאר שמן לשארית חייו. "אני פוגש ילדים בכיתה א' ששוקלים 80 קילו וילדים בכיתה ו' ששוקלים 150 קילו. ההבדל בין ילד שמן לילד רזה הוא בסך הכל 200 קלוריות ביום וקצת פעילות גופנית. כלומר לאכול טיפה פחות ויותר בריא, זה הכל. מדהים איך העולם המודרני לא מצליח להתגבר על 200 קלוריות ביום".
מנהלת המחלקה לתזונה במשרד הבריאות, פרופ' רונית אנדוולט, אמרה בהקשר למגזר הערבי כי "מגיפת ההשמנה באוכלוסייה הערבית היא פי שניים מאשר באוכלוסייה היהודית. אנחנו מובילים תכנית לאומית להפחתת המלח במזון שאנחנו אוכלים. הצלחנו כבר להוריד 20% מהנתרן במזונות השונים, בלי שאף אחד ידע והרגיש. אחוזי הנתרן בקוטג' ירדו אפילו ב-30%".
בחלקו של הדיון בהקשר למחלת הסוכרת, ציין נשיא האגודה הישראלית לסוכרת, פרופ' איתמר רז כי "בשנת 1990 היו בישראל 280 אלף חולי סוכרת והיום יש 600 אלף ועוד 600 אלף במצב טרום-סוכרתי. זאת מגיפה קשה שהולכת ומחמירה. סוכרת היא הגורם המרכזי לאשפוז בבתי חולים, לעיוורון, לקטיעת רגליים ולדיאליזה".
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק, הכריז בדיון כי המשרד בונה תכנית לאומית למאבק במחלת הסוכרת. "התכנית תתקוף את הסוכרת מכל צדדיה, החל מדרכים למנוע את המחלה ועד הטיפול בחולים הקשים", אמר פרופ' אפק. מנהלת המחלקה לתזונה במכבי שירותי בריאות, בילי כהן, אמרה כי "המספרים הם מפחידים: בקופת חולים מכבי בלבד יש 350 אלף איש שנמצאים במצב טרום-סוכרת ו-7% מהם הופכים מדי שנה לחולים במחלה. סימנו לעצמנו כיעד לעצור את ההידרדרות הזאת". יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף הודיע כי הוועדה תרכז את תכניות הגופים השונים למלחמה במגפת הסוכרת וההשמנה ותקדם חקיקה שתסייע בנושאים אלה, בין היתר סבסוד של לחם מלא במקום לחם לבן.
המומחה העולמי לסוכרת פרופ' ויואן פונסקה, לשעבר נשיא ה- ADA (הארגון האמריקאי לסוכרת), שהתראיין לאחרונה למעריב בעת ביקורו בארץ ציין בראיון שהמלחמה בסכרת סוג 2 (שמתחילה בגיל מבוגר יחסית) היא בין היתר בשינוי אורח החיים: תזונה בריאה ופעילות גופנית. "המחלה היא בין היתר מחלה שנובעת מהרגלי חיים לא בריאים. היא מגיעה עכשיו גם להודו ולסין שם היו בעבר הרגלי חיים בריאים יותר מבמערב של תזונה בריאה ודלת שומן ויותר תנועה. לאחרונה, המזון התעשייתי והמזון המערבי רווי השומן הפך פופולרי גם שם וכך גם מחלת הסוכרת", אמר המומחה למעריב.