קערת הפסח, קערת ליל הסדר, מייחדת את השולחן הערוך בחגיגיות לארוחת החג המסורתית. בצלחת זו שישה מזונות סמליים הממחישים אירועים המוזכרים בהגדה. גם אם המזונות לא תמיד זהים, תלוי בעדה ובתרבות, הם מייצגים את אותה מסורת. נתייחס לפרופיל התזונתי של כל אחד מהם.
מרור וחזרת: מסמלים את החיים המרים והסבל בתקופת העבדות של בני ישראל במצרים. בתור מרור נוהגים להשתמש בחסה. רבים מזהים את החסה עם דיאטה לירידה במשקל. לחסה יתרונות תזונתיים: הצבע הירוק שלה מגיע מהכלורופיל, רכיב הכרחי לייצור פחמימות ולהפקת חמצן על ידי הצמחים. החסה עשירה גם בלוטאין, נוגד חמצון המגן על תאי הגוף. ככל שעלי החסה כהים יותר, הם מכילים יותר לוטאין. בנוסף, היא מכילה חומצה פולית (ויטמין 9B) החיונית לבניית תאי הגוף ושימורם.
את החזרת מקובל לאכול כממרח המכיל גם סלק או לגרד את השורש עצמו. בשורש נמצאים רכיבים תזונתיים נוגדי חמצון, נוגדי דלקת ורכיבים משתנים. בניגוד לשורש פטרוזיליה, החריפות של החזרת מאפשרת לאכול ממנה רק בכמות מועטה. ממרח הווסאבי המוכר מהמטבח היפני שאותו אנו פוגשים לצד הסושי גם כן מבוסס על שורש החזרת.
חרוסת: מסמלת את הטיט בין הלבנים לבנייה של ערי המסכנות במצרים על ידי בני ישראל העבדים. חרוסת לעולם תהיה מתוקה, בזכות פירות מתוקים (תפוחים, תמרים) ולעתים בתוספת דבש ואגוזים.
כרפס: הוא הסלרי, שאכילתו מלווה בברכת "בורא פרי האדמה", שבאופן יוצא דופן קודמת לברכת "המוציא לחם מן הארץ", על מנת לעורר עניין בקרב הסועדים, בעיקר הילדים, לקראת סיפור יציאת מצרים. ואכן מיד לאחר אכילה של כרפס (או תפוח אדמה) שאותו מטבילים במי מלח, המסמלים את הדמעות, שרים הילדים "מה נשתנה" ואחר כך מתחילים את סיפור היציאה מעבדות לחירות.
במנגנון נוסף הם מפחיתים הפרשה של הורמוני סטרס ומווסתים גם באופן זה את לחץ הדם.
זרוע: "עבדים היינו לפרעה במצרים ויוציאנו ה' אלוהינו משם ביד חזקה ובזרוע נטויה". פרט לכך מסמלת הזרוע גם את קורבן הפסח שהוקרב בבית המקדש.
ביצה: מסמלת אבלות ואת חורבן בית המקדש הראשון והשני. היא מקור עשיר לחלבון איכותי, לוויטמינים (A, D, E, B1, B2, B12 וחומצה פולית) ולמינרלים (סידן, גופרית, ברזל, יוד, סלניום ואבץ). היא מהווה מאגר לכולין, שלו תפקיד במערכת העצבים והתפתחות המוח. מלבד לכולסטרול, מכילה הביצה גם חומצות שומן טובות וחיוניות לגוף.
לאוכלוסייה הבריאה ובמיוחד לילדים מומלץ לצרוך ביצה אחת ביום. אם קיימת היסטוריה משפחתית של ערכי כולסטרול גבוהים בדם, בדיקות דם עם רמות כולסטרול שאינן תקינות או סוכרת, כדאי להגביל את צריכת החלמונים בתפריט לשלושה־ארבעה בשבוע. יש לכלול בספירה גם חלמונים שמקורם במזונות המכילים ביצים כמו מאפים מתוקים ומלוחים.