"חוק ההסדרה עלול להתפרש כסיפוח שטחים דה פקטו ולא בטוח שיהיה לו תוקף", כך אמר הבוקר (שלישי) היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, בדיון הוועדה המיוחדת לנושא חוק ההסדרה. הוועדה המשותפת לוועדת החוץ והביטחון ולוועדת החוקה, חוק ומשפט החלה בדיוניה להכנת החוק לקריאה ראשונה. ינון סקר בפני חברי הוועדה את הקשיים שבהצעת החוק מול המשפט הבינלאומי. 



לדברי ינון, "העיקרון לפיו אי אפשר להטיל מגבלות ואיסורים על אנשים שאין להם זכות בחירה בפרלמנט הוא עקרון יסודי דמוקרטי שההצעות חותרות תחתיו ויש לתת עליו את הדעת. זו עליית מדרגה בתחומי החקיקה". עוד טען היועץ, כי "למשפט הבינלאומי יש השלכות למשפט הפנימי הישראלי. בבג"ץ בית אל התקבלה הטענה שהתיישבות היא צורך צבאי. בג"ץ אלון מורה נתן לגיטימציה משפטית גם במישור הבינלאומי לקיומן של התנחלויות באיו"ש בתנאים מסוימים והתנאי העיקרי - שאותם ישובים לא יוקמו על קרקע פרטית".



גם נציגת היועץ המשפטי לממשלה בדיון, עו"ד ענת אסיף, הביעה הסתייגות המחוק, ואמרה כי מהצעת החוק עולה אי חוקיות חמורה שבאה כדי מניעה משפטית. "ההסדר המוצע עומד בסתירה לחובת המפקד הצבאי להגן על הקניין של תושבי האזור המוגדרת בדין הבינלאומי ועוגנה בפסיקת בית המשפט העליון. העובדה שהחוק המוצע מפקיע רק זכויות שימוש במקרקעין אין בו כדי להפחית מהחומרה. תכלית ההצעה היא הסדרה בדיעבד של בניה ישראלית בלתי חוקית על קרקע פרטית פלסטינית. לפי המשפט הבינלאומי יש מגבלה על מדינה להחיל את חוקיה על מקרקעין שמחוץ לשטחה. כל הסדר צריך לעשות בכפוף לדין הבינלאומי שהוא מקור הסמכות של המפקד בשטח. ספק אם לחוק הזה יהיה נפקות אם יסתמך רק על הדין הישראלי".



החוק פוגע בדמוקרטיה. עו"ד ינון עם יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי. צילום מסך
החוק פוגע בדמוקרטיה. עו"ד ינון עם יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי. צילום מסך



חברת הכנסת ציפי לבני (המחנה הציוני) אמרה כי "הצעת החוק גם אינה מוסרית. החוק גם לא אחראי גם לא מוסרי גם לא חוקי ופשוט צריך להימחק או לא לעבור בספר החוקים של מדינת ישראל".גם לטענתה, כמו היועץ המשפטי לכנסת, משמעות החוק היא החלת החוק הישראלי על השטחים. "כל זה קורה על ידי קבוצת מיעוט שמחזיקה את הקואליציה ואת ראש הממשלה במקום רגיש תוך צפצוף על היועמ"ש. זו חקיקה חסרת אחריות וחסרת מוסר", אמרה.



לבני הזהירה את מציעי החוק, שהם נותנים ל-BDS כלים נגד מדינת ישראל וחיילי צה"ל. "אתם מצעידים את מדינת ישראל לבית הדין הפלילי בהאג בהפרה מודעת של המשפט הבינלאומי. החקירה המקדמית של התובעת מתנהלת כעת בעיצומה. היא מתייחסת שם ללגליזציה של מאחזים בלתי חוקים והתנחלויות. הדבר האחרון שאני רוצה שראש ממשלת ישראל כלשהו, גם אם אני חולקת על דעותיו, יהיה בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ואתם מחבלים בכל המאמצים למנוע החלטה של התובעת הכללית בבית הדין הבינלאומי".



ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני) הזהירה בדיון כי "אנחנו בדרך למלחמת אחים. מה אנו עושים בחוק ההסדרה? צעד עצום עם אי יכולת להתמודד עם הטענה שאנו מדינת אפרטהייד".



ח"כ סמוטריץ', יוזם חוק ההסדרה אמר כי "לא נעים לי לפוצץ את הבלוף של המפקד הצבאי ביהודה ושומרון. הוא מעולם לא חותם על צו שהוא חתם. הרי מכינים לו צווים. בסופו של יום מי שמנהל את המדיניות וקובע את המדיניות ביו"ש זה הדרג המדיני. הקביעה שמקור הסמכות של המפקד באזור הוא הדין הבינלאומי רחוק מלהיות מדויק. הוא הכי רחוק מלהיות עצמאי בשיקול הדעת שלו. הוא כפוף לחלוטין לשר הביטחון. הוא אורגן ושליח של הממשלה שהיא שליחה של הכנסת לכן הכנסת מוסמכת להורות למפקד הצבאי".



ח"כ יואב קיש (ליכוד), מיוזמי חוק ההסדרה, אמר כי "החוק לא בא לתת הגדרה ללקיחת שטח פרטי לצורך בניית ישוב. החוק בא לטפל בנושא הסדרה. מסתכלים על מהלכים שקרו במשך שנים בתם לב כשהמדינה הובילה התיישבות. בעניין הזה צריכים פתרון. הפתרון של ההריסה בסופו של דבר להם לא מביא שום תועלת". לדברי חבר הכנסת, "אין כוונה לפגוע בבג"ץ, אלא להביא לשינוי מדיניות. אם לא יהיה שינוי במציאות החוקית עד פינוי עמונה אכבד גם את ההחלטה לגבי עמונה".