שר הביטחון משה (בוגי) יעלון הבהיר הבוקר (שלישי) את עמדתו בנוגע להריסה בבית אל על רקע העימותים שהתרחשו הלילה בהתנחלות וטען כי הוא מתנגד בתוקף לפינוי.
 
יעלון הדגיש כי פעל כדי למנוע את הריסת המבנים בבית אל: "עמדתי בעניין היא ברורה, נגד ההריסה, ואני פועל כדי למנוע אותה ולחזק את ההתיישבות בבית אל בפרט וביהודה ושומרון בכלל. בשבועות האחרונים ביצעתי מספר מהלכים כדי להניח תשתית חוקית אשר תמנע את ההריסה בבית אל, ועתה אני ממתין להחלטת בג"ץ בעניין.
 
"גם אתמול הבהרתי לשרים מהבית היהודי עמם שוחחתי, כי לא תהיה הריסה לפני הדיון בבג"ץ. בכל מקרה נפעל בעניין אך ורק על פי החוק ועל פי החלטות בג"ץ", הוסיף יעלון.

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס לחיכוכים עם כוחות הביטחון בהתנחלות בית אל והדגיש כי עמדת הממשלה היא שאין מקום להרוס את המבנים במקום.
"אנו פועלים לחזק את ההתיישבות, ועושים זאת תוך ציות לחוק.עמדתנו בנושא הבתים בבית-אל היא ברורה - אנו מתנגדים להריסתם ופועלים משפטית למנוע צעד זה. אבקש שעמדת הממשלה לפיה ההליך התכנוני במקום הסתיים ולכן אין מקום להרוס את הבתים תובא גם בפני בג"ץ"', אמר נתניהו.
הבוקר שוחח ראש הממשלה נתניהו בשנית עם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, בנושא זה.

"שר הביטחון נגרר למחוזות קיצוניים ומתסיסים"

שר החינוך, נפתלי בנט, שוחח לפנות בוקר עם ראש הממשלה ודרש הבהרה כי אין כוונה להרוס את הבתים. השר בנט אמר כי "עשר שנים להתנתקות, מישהו שכח שהפעם יש למחנה הלאומי כוח ציבורי ופוליטי. שר הביטחון נגרר למחוזות קיצוניים ומתסיסים, במקום להרגיע את השטח. הגיע הזמן שממשלה לאומית תוביל את האידאולוגיה שלשמה היא נבחרה, ולא את דרך השמאל".

יו"ר "ישראל ביתנו", ח"כ אביגדור ליברמן, התייחס בעמוד הפייסבוק שלו לתגובתו שר השר בנט: "אני מסכים לגמרי עם דבריו של השר נפתלי בנט ש'הגיע הזמן שממשלה לאומית תוביל את האידיאולוגיה שלשמה היא נבחרה, ולא את דרך השמאל'. זו בדיוק הסיבה שלא הצטרפנו לממשלה הזו, כשכבר במהלך המשא ומתן הקואליציוני לא הסכים ראש הממשלה לדרישתנו להתחייב על בנייה ביהודה ושומרון ובירושלים. לכן, אני קורא לשר בנט ולחבריו מהבית היהודי להצטרף אליי ולישראל ביתנו לאופוזיציה לאומית כדי שאחר-כך אפשר יהיה להקים ממשלה לאומית אמיתית, שתעסוק בבנייה ולא בהריסה".
 
שר הקליטה והשר לענייני ירושלים, ח"כ זאב אלקין, אמר בתגובה לפינוי בבית אל: "אני מגנה את הפינוי הלילי של המתיישבים בבית אל, וקורא לשר הביטחון להשקיע מאמצים לא בפינוי מתיישבים אלא בהשלמת תהליך האישורים לבנייני דריינוף וקידום שכונת מגורים חדשה בהתאם להסכם האולפנה. אין אבסורד יותר גדול מאשר להרוס בניינים שדקה אחרי זה יהיה אפשר לבנותם מחדש. בימים שאנחנו מציינים בכאב רב את אסון הגירוש מגוש קטיף וצפון שומרון הגיעה העת לבנות ולא העת להרוס".
 
ח״כ ניסן סלומינסקי יו"ר ועדת החוקה, התייחס לפעילותם של כוחות הביטחון לפינוי בנייני דריינוף בבית אל ואמר:  "אכנס דיון מיוחד בועדה בראשותי כדי לדון בלהיטות כוחות הביטחון לפנות את בתי דריינוף בבית אל".
 
"עיתוי הפינוי נראה לי תמוה לאור העובדה כי יש מגעים להסדרת מעמד המבנים. להיטות היתר לפנות בימים אלו שאנו מציינים עשור לגירוש מגוש קטיף אינה ברורה לי אני מציע למשטרת ישראל לפעול באותה יעילות נגד הפולשים בנגב, בגליל ובמשולש", הוסיף סלומינסקי.

העימותים בבית אל. צילום: אורי שיבר

כזכור מאות שוטרי יס"מ הגיעו אמש לשני מבנים, בנייני דריינוף בבית אל, והשתלטו עליהם לקראת הריסתם בסוף החודש על פי החלטת בג"ץ, שהורה להפסיק את המשך העבודות במקום. 
 
מאות צעירים התבצרו בתוך הבניינים והתעמתו עם השוטרים. הנוכחים במקום דיווחו על גז פלפל שרוסס בידי המשטרה בתוך הבניינים ובתוך כך כחמישים בני אדם עוכבו לחקירה. שני אוטובוסים של כוחות הביטחון שפינו המעוכבים, שוחררו בפסגת זאב. צומת פסגת זאב נחסם על ידי עשרות אנשים לכל הכיוונים במחאה על הפינוי.
 
מצה"ל נמסר כי "בהתאם לפסיקת בית-המשפט הגבוה לצדק ובמטרה להיערך לפינוי והריסת שלדי מבני דריינוף ביישוב בית אל, הוחלט הלילה למקם כוח משמר הגבול במתחם המבנים. על מנת למנוע התבצרות במתחם המבנים, להקטין את החיכוך והאלימות באזור וכדי לאפשר את השלמתו של המהלך המתוכנן, הוצב כוח משמר הגבול במתחם שלדי מבני דריינוף. כוחות הביטחון יפעלו לשמירה על החוק והסדר במתחם וערוכים למימוש הנחיות הדרג המדיני".

"שרת המשפטים לא ידעה על הפינוי"
 
ראש מועצת בית אל, שי אלון, אמר כי "מקומם ומצער שראש הממשלה ושר הביטחון, אדריכלי חנק ההתיישבות, לא אפשרו להתיישבות למצות את ההליכים המשפטיים והפכו לקבלני הביצוע של מדיניות השמאל. אנו קוראים לראש הממשלה להפעיל את כל כובד משקלו לתגובת המדינה לבג"ץ, למנוע את הריסת הבתים שנכון להיום הם חוקיים לפי כל דין".
 
אלון התראיין הבוקר בגל"צ ואמר כי שרת המשפטים, איילת שקד, לא ידעה על המבצע המתוכנן. לדבריו שלחה לו השרה הודעה מרגיעה בשעות הלילה. "דיברתי עם איילת שקד, שרת המשפטים, היא לא ידעה שהולכים לפנות את המקום, היא אמרה לי 'לך לישון, הכל בסדר'. אני לא אתפלא אם גם ראש המממשלה לא ידע. כולם המומים פה, יש פה מאות שוטרים שמקיפים את המבנה. אין צו הריסה מיידי. אני חייב לקרוא לבג"ץ - יש תכניות בתוקף, הושלמו כל התהליכים, המהלך לא ברור".

ח"כ ציפי לבני התייחסה לטענות על אי ידיעתה של שרת המשפטים בדבר הפינוי ואמרה כי "שרי הממשלה מחויבים קודם לשלטון החוק".
 
"יש לי ויכוח מדיני נוקב עם אלה שרוצים דרך הבנייה בהתנחלויות למנוע מאיתנו הסדר עתידי, לבודד אותנו מהעולם ולהוביל אותנו למדינה עם רוב ערבי במקום ישראל היהודית והדמוקרטית. אבל יש דבר שצריך להיות מעל הויכוח האידיאולוגי והפוליטי וזה שלטון החוק. ראשי המתנחלים אולי ציפו ששרת המשפטים תלשין בעוד מועד על פינוי - אבל הציבור מצפה ששרי הממשלה תמיד יהיו בצד הנכון של שלטון החוק", הוסיפה לבני. 


עימותים עם כוחות הביטחון בבית אל. צילום: יוני ריקנר
 
בתוך כך, הלילה כ-20 משפחות עלו לשאנור במטרה להחיות את ההתנחלות שפונתה בהתנתקות לפני עשור. נערים ומשפחות שפונו מחומש ומשאנור שבו והתבצרו בשאנור לרגל עשור להתנתקות כדי לתקן לדבריהם את הפשע שנעשה להם. ח"כ בצלאל סמוטריץ' הגיע גם הוא למקום. המשפחות הגיעו ערוכות עם אוכל ומזרונים, בשירה גדולה ובשמחה לשוב לבתיהם, הם דורשים להישאר ומטרתם היא להעביר מסר - "נישאר ככל שנוכל," כך דווח הבוקר בגל"צ. בשעה ארבע וחצי הגיעו חיילים למצודה בה התבצרו המשפחות, אולם כוחות הביטחון טרם החלו בפינוי שככל הנראה יתרחש בשעות הצהריים.