הוראה חדשה במד"א: מתנדבות לא ייצאו יותר עם נהג אמבולנס לבדן, אלא בליווי אדם נוסף. בהודעה שהופצה היום (שלישי) ע"י מד"א בנושא נכתב: "החל מרגע זה, יש לוודא שמתנדבת נוער לא יוצאת לבד עם הנהג אמבולנס אלא בליווי מתנדב נוסף. הנחיה זו בגדר חובה ואין לבצע פרצה בגדר".
עוד נכתב בהודעה כי "למען הסר ספק, במידה והמתנדבת היא האופציה היחידה ואין איש צוות נוסף - הנהג יצא לבדו ויבקש סיוע במידת הצורך".
ההוראה החדשה ניתנה בעקבות התחקיר ששודר בסוף השבוע וחשף חשדות לתופעה חמורה של הטרדות מיניות בארגון ההצלה. כתבת ערוץ 1 יפעת גליק, שחשפה את התופעה, השמיעה לגבי גזית ב"רדיו ללא הפסקה 103FM" עדות של אחת המוטרדות. לטענתה של הנערה: "ישבתי באמבולנס מקדימה. הייתי אז עם חצאית. בא אלי הנהג שעבדתי איתו והתחיל ללטף לי את הרגל למעלה ולמטה ושאל אותי 'מה. לא קר לך?'. עניתי לו שלא, והוא המשיך ללטף לי את הרגל למעלה ולמטה ולשאול 'מה, לא קר לך?' אמרתי לו 'לא' שוב. הייתי בשוק שהוא מעז וחשתי קיפאון".
"מדובר בנהגים מכל רחבי הארץ"
"הבחורה הזו החלה להתנדב במד"א בגיל 15, והמקרה קרה בגיל 16", ציינה גליק. "היא דתייה שומרת מצוות ולא האמינה למה שחוותה. היא ישבה ליד נהג אמבולנס שלפתע מסיט את ידו מההגה ופשוט נוגע בה הלוך וחזור. היא הרגישה קפואה, לא יודעת למי לפנות וחוששת לפנות. בתחקיר שלי התראיינו שש בנות. כל אחת מהן יודעת לספר על עוד מקרים ואני יודעת על עוד בנות. גיליתי שלא מדובר באותם נהגים, אלא בנהגים מכל רחבי הארץ, לא מתחנה אחת ספציפית ולא מאזור מסוים. לאחר שידור הכתבה הגיעו אלי אינספור עדויות מבחורות שעובדות, עבדו או התנדבו במד"א, שכולן מעידות על אותה תופעה, שלפי המתלוננות הפכה לנורמה".
"נוסף על ההטרדות הפיזיות, נתקלתי בהמון סיפורים של הטרדות מילוליות שהן כדרך קבע, עם ביטויים כמו 'הישבן שלך סקסי' ועד דברים הרבה יותר חמורים שקשורים בסקס", הוסיפה גליק. "חלק מהמתנדבות הן קטינות שמתחילות להתנדב במד"א בגיל 15 במסגרת מחויבות אישית. הנהגים למעשה אחראים עליהן, במשמרת לחוצה של שמונה שעות, שכוללת עבודת קודש של פינוי פצועים וחולים לבתי חולים. שם מתרחשות ההטרדות".
ממד"א מסרו בתגובה לאחר פרסום הפרשה כי "אנו רואים בחומרה רבה את תופעת ההטרדות המיניות ופועל בנחישות בכל פעם שמתקבלת תלונה. עובדים או מתנדבים שנמצא כי לא פעלו בהתאם לרוח הארגון, טופלו במלוא חומרת הדין ובאפס סובלנות, והודחו מפעילות בארגון. היו מקרים שבהם עובדים העדיפו לפרוש לאחר שהחלו הליכי בדיקה. באשר למקרים המתוארים בכתבה, רוב הטענות לא מוכרות לנו. אנו למדים עליהם לראשונה. מטבע הדברים אין הארגון יכול לטפל במקרים שאינו מודע להם. אנו מפצירים במי מהעובדים שחש עצמו נפגע, להתלונן על הממונה על מניעת הטרדות מיניות בארגון, ואנו מתחייבים לבדוק ולברר ולפעול בנחישות".
עוד הוסיפו במד"א: "יודגש כי במד"א מבוצעות פעולות משמעותיות ומושקעים משאבים רבים למניעת האפשרות של הטרדה, למשל, הפרדה בחדרי המנוחה של הצוותים, פעולות הסברה בקרב אלפי העובדים והמתנדבים, מההנהלה הבכירה ועד אחרון המתנדבים. תינקט יד קשה נגד מי שלא יפעל לפי רוח הארגון. נא לקחת בחשבון שבמד"א פועלים 15 אלף עובדים ומתנדבים, שעושים מלאכת קודש, ואין להכתים ארגון שלם בגין מקרים קונקרטיים שלא הובאו לידיעתנו, אך מצדיקים טיפול ותגובה".