ארגון "הנכים הופכים לפנתרים", עמותת אחוה, המטה לחיים בכבוד וארגונים נוספים שלא יוצגו במו"מ הלילי של הנכים עם הממשלה הודיעו היום (שישי) כי לא יחדשו כרגע את חסימות הכבישים אבל דורשים לקבל מהצדדים במו"מ את ההסכמות המפורטות אליהן הגיעו ולא מודיעים על סוף המאבק.



"בהמשך לפרסומים בדבר הגעה להסכמה על מתווה לפתרון משבר המאבק על קיצבאות הנכים בין ארגוני הנכים לממשלה אנו מבקשים להודיע שאנחנו לא מתעדכנים באמצעות הודעות לעיתונות ומצפים לקבל בהקדם מסמך מסודר המפרט את ההסכמות המלאות", מסרו. "על פי הידוע לנו יהודה דורון יו"ר ארגון נכי הפוליו שהיה שותף למו"מ עזב אותו במחאה בעקבות הסיכום שהנכים הגימלאים לא יקבלו שום תוספת וישארו עם קצבה של 2342 ש"ח. למיטב ידיעתנו ההסכם רצוף חורים ואינו נותן מענה מלא ואמיתי למצוקות הנכים. בנוסף לכך, ובמיוחד לחוסר האמון הטוטאלי שלנו בממשלת ישראל המאבק ימשיך. אם מישהו העלה בדעתו שבעקבות הודעה פרסומים בתקשורת אנחנו נעצור את המאבק אז הוא טועה".



כזכור, הלילה ארגוני הנכים הגיעו להסכם עם הממשלה בנושא קצבאותיהם בתום משא ומתן ארוך במיוחד, שהחל אתמול בשעה 14:00, בתיווכו של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, זאת לאחר התגמשות משמעותית מצד שני הצדדים. במסגרת ההסכמות תינתן תוספת של 4.2 מיליארד שקל לנושא זה. ניסנקורן אמר לאחר פריצת הדרך: "עשינו היסטוריה חברתית במדינה ישראל". בפגישה לקחו חלק שר האוצר משה כחלון, יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן, פרופסור אבי שמחון וח"כ אילן גילאון.



ח"כ אילן גילאון. צילום: ללא קרדיט



במסגרת ההסכם נקבע כי כל ההחלטות יעוגנו בחקיקה, כאשר העלאת קצבת הנכות תיעשה החל מינואר 2018 ועד לינואר 2021, בסכומים שמוערכים בהבשלה מלאה של 700-1,800 שקל בחודש (הסכומים הינם אומדן על בסיס מסגרת התקציב שהוסכמה). מלבד זאת, הנכים הקשים ביותר, הזקוקים להשגחה צמודה, והזכאים לקצבת השירותים המיוחדים בשתי הרמות הגבוהות של המוגבלות (שר"מ) יקבלו כ-4,500 שקל בחודש, כאשר נכים עם 100% אי כושר השתכרות ומעל 80% נכות רפואית יקבלו כ-4,050 שקל בחודש.



לעומת זאת, נכים עם 100% אי כושר השתכרות ו-50% עד 79% נכות רפואית יקבלו כ-4,000 שקל בחודש, בעוד שנכים עם 100% אי כושר השתכרות ו-40% עד 49% נכות רפואית יקבלו כ-3,800 שקל בחודש, ונכים עם 60%-74% אי כושר השתכרות יקבלו בין כ-2,100 שקל לבין כ-2,400 שקל בחודש.



מלבד ההסכמות שפורטו, נקבע גם כי העלאת ה"דיסריגרד" (הסכום שעד אליו ניתן להשתכר בעבודה ולשמור על מלוא סכום הקצבה - מסכום זה והלאה יורדת הקצבה בצורה הדרגתית) מסכום של 2,800 שקל היום, עד לסכום של 4,300 שקל תיעשה בשתי פעימות: בינואר 2018 לסכום של 4,000 שקל, ובינואר 2019 לסכום של 4,300 שקל. כמו כן, הוסכם כי תיבחן ההשפעה של העלאת הדיסריגרד, ואם ימצא בתום התהליך השפעה חיובית, הממשלה תשקול בחיוב העלאה נוספת עד לסכום של 5,300 שקל.



הישג נוסף לנכים היא התוספת של 150 מיליון שקל להגדלת קצבאות הנכות לילדים, כאשר תוספת של 300 מיליון שקל תינתן גם לשמירה על קצבאות הנכות בזקנה, בעוד שתוספת של 75 מיליון שקל תוקצה לעידוד תעסוקת נכים.



"שיפרנו דרמטית את מצבם הכלכלי של אוכלוסיית הנכים", קבע ניסנקורן שהוסיף: "ארגוני הנכים גילו נחישות ואחריות במאבקם לצדק חברתי". מנגד, אמר יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן כי "אין חשוב וצודק יותר מההסכם הזה שהגענו אליו ובערבו של יום הכיפורים הדבר מקבל משנה תוקף".



ח"כ אילן גילאון, שהיה לו חלק לא מבוטל בהגעה להסכם, אמר: "אנחנו בדרך להסכם היסטורי, הישג משמעותי גם אם לא כל תאוותנו בידנו. ארגוני הנכים הגיעו להסכמה והם מועצת גדולי התורה שלי". בנוסף, נציגי ארגוני הנכים הוסיפו: "אנו מברכים על ההסכם ההיסטורי שנחתם הלילה. מדובר בהסכם חברתי חשוב ביותר".