תושבי דרום תל אביב עברו אתמול יום מטלטל מבחינתם. הן אלו המתנגדים לגירוש המסתננים והן אלו התומכים במהלך. הדרמה התחילה כאשר הפתיעו ראש הממשלה, בנימין נתניהו ושר הפנים, אריה דרעי, והודיעו על מתווה שסוכם עם נציבות הפליטים של האו"ם בנוגע להוצאת מסתננים מישראל. בשעות הערב התרחשה התפנית הדרמטית כאשר נתניהו פרסם שהוא משהה את יישום ההסכם לצורך בחינה מחדש.
הבוקר (שלישי) צפויים להגיע נתניהו ודרעי לקריית הממשלה בתל אביב בסביבות השעה 11 בבוקר ולהיפגש עם נציגי התושבים של דרום תל אביב. במקביל צפויה להתקיים הפגנה של מתנגדי גירוש המסתננים תחת הכותרת - "חוזרים לרחובות". הפגנות צפויות להתקיים מול משרד ראש הממשלה בירושלים וביתו של שר האוצר, משה כחלון, בחיפה.
היה זה יום סוער גם במערכת הפוליטית. בתחילה היו אלה שותפיו לשולחן הממשלה של נתניהו וגורמים בתוך סיעות הקואליציה שתקפו את ההחלטה על המתווה, שלטענתם היווה כניעה לקמפיין נגד הגירוש. מנגד באופוזיציה מיהרו כמובן לברך על ההחלטה, באירוע פוליטי יוצא דופן בו מצא עצמו נתניהו תחת מתקפת הימין, בעוד הוא זוכה לתמיכת השמאל. סביר להניח כי הסיטואציה הנ"ל הייתה זאת שגרמה לכך שראש הממשלה בחר לסגת מיישום המתווה בשעות הערב, מה שהוביל כמובן לתגובות תומכות בימין בעוד בשמאל זעמו על השינוי שהתרחש.
באיחוד האירופאי מיהרו להגיב על החלטתו של נתניהו לסגת מההסכם ובציוץ שפרסמו אמש כתבו "מניחים שזה אחד מאותם ימים. בשעה 20:57 מברכים את ישראל והפליטים על הסכמתם, ב-21:46 מברכים בעקבות הודעת משרד החוץ הישראלי על העסקה, בשעה 22:50 ראש הממשלה משהה ומאשים, בין היתר, גורמים באיחוד האירופי (שם קיוותה נציבות האו"ם לפליטים ליישב מחדש מספר משמעותי של פליטים)".
Guess it's just one of those days. At 20:57 you congratulate #Israel & @refugees on their agreement, at 21:46 you like @IsraelMFA announcement on the deal, at 22:50 the PM suspends it and blames, among others, #EU (where #UNHCR hoped to resettle significant number of refugees).
— EU in Israel (@EUinIsrael) April 2, 2018
על פי המתווה שסוכם נציבות האו"ם לפליטים תפעל ליציאת אוכלוסיות המסתננים למדינות מערביות, ומדינת ישראל תסדיר את מעמד חלק מהאוכלוסיות שתישארנה. במסגרת ההבנות המשותפות תפעל נציבות האו"ם לפליטים, באמצעות הסדרים עם מדינות מערביות שונות, ליציאה מישראל של לכל הפחות 16,250 מהגרים, ואילו ישראל תסדיר את מעמדם של אוכלוסיות מוגנות שמרביתן ממילא היו נשארות בישראל.
המתווה אמור להיות מחולק לשלושה שלבים ולהימשך כחמש שנים, ובסופו צפויים אלו שיישארו בישראל לעבור הכשרות, יועברו למקומות שונים בארץ, על מנת להקל על האוכלוסיות שסבלו מהנושא, ואף תוקם מנהלת מיוחדת שתשקם את דרום תל אביב, בראשותו של אביגדור יצחקי, בשיתוף נציגים מהעירייה ומהשכונות. על ההודעה שפרסם משרד ראש הממשלה, הכספים שהיו אמורים להיות מושקעים בתוכנית הפליטים הקודמת, יופנו לתהליך של השיקום.