צה"ל הודיע לתושבי הכפר הלא חוקי חאן אל אחמר שבשטחי יהודה ושומרון לפני כשבוע וחצי כי עליהם להרוס את בתיהם עד לתאריך הראשון לאוקטובר, שחל אתמול. תושבי הכפר לא פינו את בתיהם ולא הרסו אותם, וכעת נשאלת השאלה האם המדינה תבצע פינוי בכוח של הכפר. במידה ואכן פינוי שכזה יתרחש, צפויה התנגדות של תושבי הכפר ביחד עם פעילים וארגונים המזוהים עם המאבק.


בצבא הסבירו עם מתן האולטימטום כי "הודעה זו נמסרה בהתאם להחלטת בג״ץ שקבע כי המתחם נבנה ללא האישורים הנדרשים ודחה עתירות שהוגשו נגד הכוונה לביצוע אכיפה במקום. נדגיש כי ההודעה נמסרה בהתאם להתחייבות המדינה לאפשר לתושבי חאן אל אחמר לבצע הריסה במקום באופן עצמאי".
הודעת צה"ל הגיעה לאחר פסקת בג"ץ, שדחה את עתיר ועדת תושבי הכפר נגד הריסת המבנים הלא חוקיי שבשטחו. הרכב השופטים, בראשות המשנה לנשיאת בית המשפט העליון חנן מלצר, קבע כי "אין דרכו של בית משפט זה להתערב בסדרי העדיפויות של המדינה ולהורות לה לאכוף את הדין". בפסק הדין נקבע כי אין עוררין על כך שהבנייה בכפר חאן אל אח'מר, הסמוך למעלה אדומים, בלתי חוקית.

כזכור, בפברואר 2017 חילק המנהל האזרחי כ-40 צווי הריסה לכל המבנים בחאן אל־אחמר, כחלק ממהלך של פינוי הכפר. במאי 2018 פסק בג"ץ שאין עילה להתערב בהחלטת שר הביטחון לממש את צווי ההריסה האמורים. על הפינוי המיועד נמתחה ביקורת מצד מדינות באירופה ומצד מחוקקים בארצות הברית. במקומו של הכפר מתוכננת לקום שכונה חדשה של כפר אדומים - "נופי בראשית" - ובה 322 יחידות דיור.

נתניהו, ליברמן ואיזנקוט. לקראת פינוי אלים? צילום: קובי גדעון, לע"מ

 
ההחלטה עוררה סערה ציבורית באשר לשיקולי בית המשפט, שהואשם בכך שהוא מיישם את מדיניות ממשלת הימין והחלטתו אינה נובעת משיקולים משפטיים. יו"ר מרצ לשעבר, זהבה גלאון, כתבה:  "רוחה הרעה של איילת שקד מרחפת במסדרונות בית המשפט, ששופטיה אישרו בהחלטה ביזיונית ואטומת לב, העברה כפויה, של הבדואים משבט הג'אהלין בחאן אל אחמר. השופטים הפנימו את המסר, והתוצאה שפיטה כנועה ופחדנית, שמתכסה בנימוקים פורמאליים". לדברי גלאון, "טרנספר (זה מה שבג׳צ החליט, העברה כפויה של תושבים בשטח כבוש) זו פקודה בלתי חוקית בעליל, זה פשע מלחמה".
מנגד, בירך שר הביטחון אביגדור ליברמן על הפינוי, וכתבה בחשבון הטוויטר שלו: "חאן אל אחמר יפונה! אני מברך את שופטי בג"צ על החלטה אמיצה ומתבקשת - אל מול מתקפת צביעות מתוזמרת של אבו-מאזן, השמאל ומדינות אירופה. איש אינו מעל לחוק. אף אחד לא ימנע מאיתנו לממש את ריבונותנו ואחריותנו כמדינה". יו״ר הכנסת, יולי אדלשטיין, כתב בתגובה לפסק הדין: "‫בג״ץ פסק נכון הבוקר בהחלטתו לפנות את חאן אל אחמר. הלחצים של האיחוד האירופי לא הועילו, במדינת ישראל יש חוק וכולם שווים בפניו!".‬ 
ניקולאי מלאדנוב, שליח האו"ם למזרח התיכון, ביקר את החלטת בג"ץ וטען כי מדובר בעבירה על הדין הבינלאומי. "האו"ם קרא בעבר לישראל לעצור את הריסת הכפר והניסיונות להעביר ממקומן אוכלוסיה בדואית בגדה המערבית". עוד הוא הוסיף כי "ההריסות הללו חותרות נגד פתרון שתי המדינות והן מנוגדות לחוק הבינלאומי".