חילופי שופטות: אסתר חיות תיכנס היום 0חמישי) לתפקידה כנשיאת בית המשפט העליון, ותחליף את הנשיאה היוצאת מרים נאור, שנפרדה מכס השיפוט בטקס פרישה שנערך הבוקר בבית המשפט העליון בירושלים. נאור כיהנה בתפקיד הנשיאה מינואר 2015, והיא שופטת בית המשפט העליון משנת 2001. היא נחשבה לשופטת שמרנית ומאוזנת. עם זאת, היא הייתה נשיאה דעתנית אשר לא היססה להביע את עמדותיה בנוגע למערכת בתי המשפט.



נאור התרגשה בפרידתה מבית המשפט ונשאה נאום בקול רועד, בו אמרה כי "הייתה לי הזכות לעבוד בשירות הציבורי וכמעט 38 על כס השיפוט. בחלוף העשורים מברכת על שדרכי הובילה אותי אל השפיטה. שלוש השנים האחרונות כיביתי. לא הייתה זו תקופה לא קלה בהם ביטויים קשים. דברים שנשמעו בשנים האחרונות חרגו לעתים מגדריה של ביקורת לגיטימית". 
הנשיאה היוצאת הוסיפה: "קיבלתי על עצמי באהבה לפני 3 שנים את לפיד ביהמ"ש העליון. התחייבתי לשמור על מערכת בתי המשפט על אי תלות השופטים. עשיית צדק שנתי לי למטרה להגן על המערכת ועל השופטים מפוליטיזציה. אסור לשופט להנחיל את ערכיו והשקפותיו הפרטיות. אין אנו עוסקים בכיפוך ידיים מכבדים את הכנסת ואת הממשלה אך על רשויות השלטון האחרות לכבד את עצמאותו של ביהמ"ש לכבד בלי מורא ובל משוא פנים את שוויון האדם ושלטון החוק".

טקס הפרישה של נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90


הנשיאה הנכנסת אסתר חיות אמרה בטקס כי נאור לקחה לעתים את המתקפות עליה מצד הפוליטיקאים ועל בית המשפט. "למרבה הצער ההתקפות על בית המשפט העליון לא נחסכו ממך באופן אישי ראיתי אותך לא פעם נושכת שפתיים ולא מתנצחת עם התוקפים", אמרה חיות על נאור, "בהתנהלות זאת הדגמת מעלה גדולה. התמודדת עם האתגרים בגבורה ובכבוד. בדרכך הממלכתית והצנועה. התנהלותך כשופטת וכנשיאה היא בעיני דוגמא ומופת להתנהגות ראויה של משרת ציבור. אין לנו כמשרתי ציבור כוח או שררה. לנגד עיניו השמירה על שלטון החוק ועקרונות היסוד של דמוקרטיה פרלמנטרית. נמלא אותה ללא מורא וללא משוא פנים".

המתקפות לא נכסכו ממך באופן אישי". חיות. צילום: הדס פרוש , פלאש 90


שקד: "לעתים הסכמנו ולעתים לא"

שרת המשפטים איילת שקד אמרה בנאום הפרידה מנאור כי "לעתים הסכמתי עם פסקי דינך ולעתים לחלוטין לא. אך תמיד ידעתי שמניעייך טהורים וזוהי התוצאה המשפטית הנכונה ביותר בעינייך". 


בנאומה דיברה השרה שקד על עבודתה הפורה מול הנשיאה היוצאת. "כשפורסמה כניסתי למשרד המשפטים, הזהירו אותי. הזהירו אותי שהמערכת המשפטית תעשה לי חיים קשים. הזהירו אותי שמאבקי שרי משפטים קודמים עם נשיאי בית המשפט העליון יהיו כּאָיִן וּכאפס לעומת המצפה לי", אמרה שקד, "המליצו לי לנשום עמוק, ולהגיע לבית הזה מלאת רוח קרב. אז אמרו. על אף פער הגילאים, כבר בפגישתנו הראשונה הרגשתי כאילו אנו חברות ותיקות. העבודה איתך היתה מהנה, פוריה, ומכבדת. אין זה סוד שהיו לנו לא מעט מחלוקות, אך תמיד ידענו להתעלות מעליהן ולנהל אותן בדרך טובה ומכבדת. וכשאני אומרת 'טובה' אני מתכוונת טובה לעם ישראל ולמדינת ישראל. זו היתה נקודת המוצא".

יחסיה של נאור עם השרה שקד היו סוערים. לראשונה הוציאה אותה שקד משלוותה כשהתבטאה בנושא בג"ץ מתווה הגז. שיא ביחסים העכורים נרשם על רקע חילוקי הדעות בנוגע לשיטה לבחירת שופטי בית המשפט העליון, כשנאור פרסמה מכתב פומבי ובו כתבה כי כוונתה של שקד לקדם חוק שישנה את השיטה לבחירת שופטים לבית המשפט העליון היא "הצבת אקדח על השולחן". אז נסוגה השרה והסירה את תמיכתה בחוק.

"לא תמיד הסכמנו. השרה שקד. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט' נשא גם הוא דברי פרידה מנאור ודיבר על חשיבות עצמאותה של מערכת המשפט. "אנו שופטי ישראל נמשיך לשפוט במצפונינו. נשמור על תפקידו ומעמדו של ביהמ"ש העליון בשיתוף עם הרשויות האחרות", אמר מנדלבליט, "אבני היסוד במשטר הדמוקרטי במדינת ישראל, הם כי פסק הדין חייב להיות מקוים כלשונו. אין מדובר בדילמה, אין מקום להציג עוד ברירה. חובה לקיים את פסקי הדין של הרשות השופטת, זו משמעות של שלטון החוק".

כאמור, את מקומה נאור תתפוס היום שופטת שנחשבת חריפה ודעתנית גם כן. חיות בת ה־64 היא ותיקת השופטים בבית המשפט העליון, ולה יותר מ־14 שנות כהונה בו ויותר מ־27 שנות ותק שיפוטי בכל הערכאות. "היא מאוד יסודית וקפדנית. משפטנית חדה, דייקנית ונחושה מאוד בעמדותיה. שופטת מהמעלה הראשונה", אומרת עליה שופטת העליון בדימוס, עדנה ארבל. 

"משפטנית מצוינת, מנוסה, מוכשרת", מוסיפה נשיאת העליון לשעבר, השופטת בדימוס דורית בייניש. "יש לה ראייה מאוד חדה של הדברים. היא שופטת ערכית, קפדנית עם עצמה ועם אחרים, משקיעה ומקפידה בקלה כבחמורה. היא האדם הנכון והיא תדע לצלוח את האתגרים".