ממטה המאבק בשאנור מסרו כי "האולטימטום לפינוי שהיה אמור לפוג בשעה שמונה בבוקר, נדחה בתיווכו של חבר הכנסת לשעבר אריה אלדד ל-14:00. המצב בשטח מראה כי גם האולטימטום הזה התמוסס, והסד"כ בשטח אינו מספיק כדי לפנות את 200 השוהים במצודה".
היערכות הכוחות. צילום: קרני אלדד
בניגוד לדברים שמסרו המתבצרים בשאנור, גורם בצה"ל אמר כי "הפינוי יתבצע בהתאם להערכה מבצעית בשטח. כוחות גדולים נערכים לביצוע".
ממטה שאנור נמסר כי "משפחות חומש ושא-נור קוראות לציבור להגיע לשא-נור ולחזק את האחיזה במקום. בהודעתם קראו המשפחות לציבור להגיע "לעזרת אחינו הגיבורים" החל מהשעה 17:00 לצומת שבי שומרון. משם המוחים צפויים לצאת בשיירות לכיוון היישוב שא-נור. במטה שא-נור הדגישו כי "המשפחות אשר שוהות במקום כבר כחצי יממה הצהירו כי הגיעו כדי להישאר במקום".
ההודעה שהופצה על ידי כוחות הביטחון
בהודעה שהופצה על ידי כוחות הביטחון הוכרז מרחב שאנור כשטח האסור לשהייה ולכניסה. בצו נכתב כי השטח הוא שטח סגור וכי "אדם הנמצא בשטחים אלה יהיה חייב לצאת מהם לאלתר". עוד נכתב כי ביחס למפרים את הצו: "כל חייל או שוטר רשאים לפעול להוצאתו אל מחוץ לשטחים ורשאים הם להשתמש בכוח סביר לשם כך".
היערכות צה"ל בשאנור. צילום: קרני אלדד
כזכור הלילה כ-20 משפחות עלו לשאנור במטרה להחיות את ההתנחלות שפונתה בהתנתקות לפני עשור. נערים ומשפחות שפונו מחומש ומשנאור שבו והתבצרו בשנאור לרגל עשור להתנתקות כדי לתקן לדבריהם את הפשע שנעשה להם. ח"כ בצלאל סמוטריץ' הגיע גם הוא למקום. המשפחות הגיעו ערוכות עם אוכל ומזרונים, בשירה גדולה ובשמחה לשוב לבתיהם, הם דורשים להישאר ומטרתם היא להעביר מסר - "נישאר ככל שנוכל," כך דווח הבוקר בגל"צ. בשעה ארבע וחצי הגיעו חיילים למצודה בה התבצרו המשפחות, אולם כוחות הביטחון טרם החלו בפינוי.
בתוך כך מאות שוטרי יס"מ הגיעו הלילה לשני מבנים, בנייני דריינוף בבית אל, והשתלטו עליהם לקראת הריסתם בסוף החודש על פי החלטת בג"ץ, שהורה להפסיק את המשך העבודות במקום.
מאות צעירים התבצרו בתוך הבניינים והתעמתו עם השוטרים. הנוכחים במקום דיווחו על גז פלפל שרוסס בידי המשטרה בתוך הבניינים ובתוך כך כחמישים בני אדם עוכבו לחקירה. שני אוטובוסים של כוחות הביטחון שפינו המעוכבים, שוחררו בפסגת זאב. צומת פסגת זאב נחסם כעת על ידי עשרות אנשים לכל הכיוונים במחאה על הפינוי.
מצה"ל נמסר כי "בהתאם לפסיקת בית-המשפט הגבוה לצדק ובמטרה להיערך לפינוי והריסת שלדי מבני דריינהוף ביישוב בית אל, הוחלט הלילה למקם כוח משמר הגבול במתחם המבנים. על מנת למנוע התבצרות במתחם המבנים, להקטין את החיכוך והאלימות באזור וכדי לאפשר את השלמתו של המהלך המתוכנן, הוצב כוח משמר הגבול במתחם שלדי מבני דריינהוף. כוחות הביטחון יפעלו לשמירה על החוק והסדר במתחם וערוכים למימוש הנחיות הדרג המדיני".
יו"ר הבית היהודי, שר החינוך נפתלי בנט, הגיע בצהריים לבית אל ואמר: "הלילה נעשה מעשה פזיז, קיצוני ומתסיס על ידי גורם בכיר בממשלה. המעשה הזה סותר את יסודות הממשלה ואת ערכיה, וסותר גם התנהגות אחראית וממלכתית שאני מצפה מהממשלה הזאת. לא ניתן לכך יד".
בנט אמר כי שוחח לפנות בוקר עם ראש הממשלה, ודרש שהמדינה תודיע מיידית לבג"צ שממשלת ישראל מתנגדת באופן רשמי להריסה.
"אני רוצה לומר באופן ברור: עשר שנים להתנתקות, בדיוק היום, ואנחנו כאן כדי שהדברים יראו אחרת, והם יראו אחרת הפעם. התשובה לטרור הפלסטיני היא התיישבות ולא פחדנות".
נפתלי בנט בבית אל. צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפיתשרת המשפטים, איילת שקד, תקפה הבוקר את שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, על רקע העימותים בעת פינוי בתי דריינוף בהתנחלות בית אל במהלך הלילה.
שקד טענה כי יעלון לא עמד בהבטחותיו: "ביום העשור לגירוש יהודים מגוש קטיף החליט שר הביטחון לשלוח את כוחות הביטחון, בחשיכת הליל, לבית אל. כל זאת, על אף מה שהובטח לי, ואשר אמרתי בשמו לתושבי המקום".
שרת המשפטים השיבה מלחמה והבהירה כי "חד צדדיות, הטעייה והפרת סיכומים יענו באותו מטבע. תשובת המדינה לבג"ץ תהיה נחרצת ואחת: למנוע את ההרס".
בניגוד לטענותיה של שקד, יעלון הבהיר כי הוא מתנגד נחרצות להריסה והבהיר זאת לחברי הבית היהודי. "גם אתמול הבהרתי לשרים מהבית היהודי עמם שוחחתי, כי לא תהיה הריסה לפני הדיון בבג"ץ. בכל מקרה נפעל בעניין אך ורק על פי החוק ועל פי החלטות בג"ץ", אמר יעלון.
יעלון הדגיש כי פעל כדי למנוע את הריסת המבנים בבית אל: "עמדתי בעניין היא ברורה, נגד ההריסה, ואני פועל כדי למנוע אותה ולחזק את ההתיישבות בבית אל בפרט וביהודה ושומרון בכלל. בשבועות האחרונים ביצעתי מספר מהלכים כדי להניח תשתית חוקית אשר תמנע את ההריסה בבית אל, ועתה אני ממתין להחלטת בג"ץ בעניין.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הביע גם הוא את עמדת הממשלה ואמר כי אין מקום להרוס את המבנים במקום. "אנו פועלים לחזק את ההתיישבות, ועושים זאת תוך ציות לחוק.עמדתנו בנושא הבתים בבית-אל היא ברורה - אנו מתנגדים להריסתם ופועלים משפטית למנוע צעד זה. אבקש שעמדת הממשלה לפיה ההליך התכנוני במקום הסתיים ולכן אין מקום להרוס את הבתים תובא גם בפני בג"ץ"', אמר נתניהו.