מחזור הגיוס של חודש נובמבר יוצא לדרך, ובצה"ל מציגים היום (רביעי) נתונים לפיהם חלה ירידה של 2% במספר המתגייסים לצה"ל. גם בשנת 2016, רק 50% מכלל המיועדים לשירות הצבאי נושאים בנטל. בצה"ל לא יודעים לקשור את חלק מנתוני הירידה לאווירה הציבורית הקשה בעקבות פרשת החייל היורה אלאור אזריה, זאת מכיוון שחלק מהנשאלים ענו לפני הפרשה וחלקם ענו אחריה.
"לפי הנתונים, ישנה ירידה קלה בנתוני הגיוס מ-73.7% בשנת 2013 ל-71.9% בשנת 2016", אומר היום גורם בכיר באגף כוח אדם בצה"ל. "הירידה היא קלה, אולם גם בעתיד המספרים צפויים לרדת, זאת לפי התחזיות שיש לנו. אנחנו עדים גם לירידה קלה ברצון המתגייסים לשרת בקרבי - ירידה של 2%, מ-71.9% ל-69.8%", מסביר הגורם הבכיר. גם לגבי נתון זה נבדק הקשר לפרשת אזריה.
על נתוני הגיוס מספר הגורם באכ"א: "מתוך 50% מהמתגייסים, אנחנו מפלחים את הנתונים ורואים שלא הרבה משתנה. רבע מכלל הלא-מתגייסים הינם בני מיעוטים שצה"ל לא קורא להם כלל. לדעתי מדובר בטעות בדפוס החשיבה של המדינה מיום הקמתה, צה"ל היה רוצה לראות בני מיעוטים בשורות הצבא".
שיעור ההתגייסות לצה"ל בירידה מתמדת - כך גם הנכונות של החברה האזרחית לתגמל את אלו שכן מתגייסים ולהוקיר להם תודה.
— Dr. Anat Berko (@drAnatBerko) November 16, 2016
כוונה להאריך את שירות הנשים
9% מהאוכלוסייה בקרב הגברים לא מגיעים כלל לגיוס, 7% מהם בשל סעיף רפואי, 15% בשל "תורתם אמונתם", 3% שוהים בחו"ל ול-3.5% יש רישום פלילי", כך לפי הנתונים. בקרב הנשים הנתונים טובים פחות: 14% מהנשים בישראל לא מתגייסות לצה"ל, כאשר מהפלח הזה 83% מצהירות על כך שהן דתיות. "יש לכך אכיפה", ציין הגורם הבכיר, אבל לדבריו "לא מדובר במספרים דרמטיים": "3.2% לא מתגייסות בגלל סעיף רפואי, 0.5% נשואות ו- 2.4% בחו"ל".