כלא או הביתה?  גזר הדין של החייל אלאור אזריה שהורשע בהריגת מחבל מנוטרל בחברון, יינתן היום (שלישי) ב-12:00. הפרקליטות הצבאית דורשת 3 עד 5 שנות מאסר, אולם עורך הדין ציון אמיר סבור שהעונש יהיה מתון יותר. בשיחה עם ספי עובדיה ודרור רפאל ב-103FM אמר: "בעיני העונש צריך להיות הרבה יותר מתון. ללא ספק, יש מספיק צידוקים לכך. אני צופה שנת מאסר אחת עד שלוש. ואז אפשר לפנות לאלוף הפיקוד ולבקש את המתקת העונש. יש לאלוף סמכות לבטל את כל העונש, כשכמובן הוא פועל במנעד של סבירות. אם יתנו שנתיים מאסר, ייפתח פתח רחב מאוד של המתקת העונש, ואז יכול להיות שאזריה יישב בכלא תקופה קצרה מאוד וילך לביתו".



עו"ד אמיר, שייצג בין היתר את משה קצב, אמר: "המקרה מאוד מורכב ומסובך. לפי כללים משפטיים יבשושיים ו'צנוניים' אז עמדת התביעה, 3-5 שנות מאסר על הריגה, נו, היו קצת יותר והיו קצת פחות. אבל פה מדובר ב'קייס' קשה מאוד. לא מדובר בעבריין או פושע ולא צריך לנהוג בו כאחד כזה. מדובר בחייל שפעל בסביבה מאוד מורכבת וייחודית ונסיבות מאוד מיוחדת. אני מניח שהדברים האלה יעמדו מול עיני השופטים. אבל גם תעמוד מולם האווירה הציבורית והתמיכה הציבורית, כמעט מקיר לקיר. שופט צריך להיות אמיץ, ואומץ לב ציבורי אומר שלא נבהלים מלתת עונש קל כשהנסיבות מצדיקות את זה". עובדיה שאל האם יתחשבו בעונש בתקופת המעצר הפתוח של אזריה. "בוודאי שזה יילקח בחשבון", השיב עו"ד אמיר, "אולי לא יום כנגד יום".



"לפי הבנתי השופטת (מאיה הלר, ראש הרכב השופטים) לא צפתה את גודל הסערה הציבורית סביב ההרשעה הגורפת, עם סימני הקריאה והנחרצות באמירות הקשות, לכל אורך הכרעת הדין", הוסיף עו"ד אמיר. "הייתה שם טעות כשהיא קראה למחבל 'מנוח' ואז רתמו את הביטוי הזה ועשו בו שימוש ציני, כשאמרו שהרוצח הוא חייל שלנו והמחבל הוא 'מנוח'. יש פה שגיאות בסוג של כתיבה". רפאל שאל האם השופטת תעשה תיקון. עו"ד אמיר העריך שכן, ומיד הסתייג: "יכול להיות גם הפוך, יש אנשים שמגיבים בדיוק הפוך. אני יודע? היא יושבת שם בביתה. קראנו גם שהילדים שלה לא מקבלים יחס חביב בבית הספר".



"השופטת לא צפתה את גודל הסערה". עו"ד ציון אמיר. צילום: אלעד גוטמן
"השופטת לא צפתה את גודל הסערה". עו"ד ציון אמיר. צילום: אלעד גוטמן



"שימו לב לאנומליה בעמדת התביעה", ציין עו"ד אמיר. "אם הוא יבקש סליחה אז היו מוכנים ללכת לעונש מתון יותר. מה, הסליחה מכתיבה את העמדה הערכית ביחס למעשה ההריגה? במקום לקחת ארגומנט של הודאה וחרטה, שלא קיים כאן, אז תשתמש בנתון אחר בעל משקל. למשל, שפועל חייל בזירה מבצעית לאחר שחבריו נדקרו, זירה מופקרת לחלוטין מבחינת הניהול שלה על ידי הדרג הצבאי. הספקות מנקרים נוכח מצבו של איש צעיר בן 20. אפשר למצוא ארגומנטים שמקלים מבחינת תחושותיו. אנחנו יכולים לדעת מה מתחולל בנפשו של אדם, בעמקי נפשו מבחינת החרדה?. כשהפחד הוא גדול לא תמיד התגובות הן בשיקול דעת. אז זה לעניין העונש יש לו משמעויות גדולות".



על האפשרות לערער על פסק הדין וגזר הדין אמר עו"ד אמיר: "עניין הכרעת הדין הוא לא פשוט. שמעתי את טענות הסנגורים, שהן טענות של ממש. הכרעת הדין נכתבה בצורה כזו שקשה מאוד לפרום את החישוקים האלה. אני מאחל לכל זכאי שייצא זכאי וייהנה מספק סביר. זה לא אומר שהוא זכאי, אלא שיש ספק סביר והוא נהנה ממנו".