על רקע תקיפת חיל האוויר נגד סוללת טילים סורית, בעקבות שיגור טילי נ"מ (נגד מטוסים) לעבר מטוסים של צה"ל שחגו בשמי לבנון, אמר הבוקר (שלישי) אלוף במילואים (במיל') איתן בן אליהו, בתכניתם של נסים משעל, דרור רפאל וספי עובדיה ב-103FM, כי "זו הייתה תכנית מגירה, המדיניות החדשה קובעת שיש לתקוף מיידית בתגובה לאיום מסוריה".



"הירי מסוריה התרחש לא בפעם הראשונה, אך לא בצורה כה בוטה כפי שקרה אמש", קבע הבכיר הצבאי לשעבר, שהסביר: "מדובר על התדרדרות בתקופה האחרונה בסוריה. בפעמים קודמות, על פי מקורות זרים, נעשו פעולות מניעה של ישראל כנגד התחמשות של היריב, אך אמש הייתה זו תגובה ישראלית לפעולה של היריב, ויציאה בהודעת אזהרה מובהקת לכיוונו".



לדבריו, "ההחלטה לתקוף בחזרה התקבלה על רקע סדרת דיונים והחלטות מגירה שנעשו בחודשים האחרונים. אם ישראל הייתה יוצאת במפתיע לתקוף סוללת טילים בסוריה אני משוכנע שזה היה עובר אישור גם של ראש הממשלה, אך יש לשים לב להתדרדרות במרובע בין פוטין, אסד, האיראנים וחיזבאללה. בחודשים האחרונים נעשו מספר סימולציות ונדונו הרגישויות ללא הרף, תארו לכם איזה אפקט נוראי היה נוצר במידה והיה נופל מטוס ישראלי בשטח סוריה. הרקע לדיון שקיבל את ההחלטה לקח כשעתיים, לעומת מדיניות העבר, בה מדינת ישראל הייתה מגיבה רק בזמן הנוח ביותר עבורה, ממשלת ישראל כיום קבעה מדיניות של תגובה מיידית, תגובה מינורית שתעשה מיד ותתחבר לאירוע שקדם לה".



 


הוא הוסיף כי "הפעולה נעשתה, במקרה או לא במקרה, כשהשר הרוסי היה בדרכו לישראל. אלו דברים שנעשים בצורה מתוכננת, ישנם כללים וחוקים שישראל קבעה מראש, וכל שנותר לה לעשות הוא ללחוץ על הכפתור ברגע האמת. מטוסים שיוצאים למשימות סיור בדרך כלל אינם חמושים בפצצות אלא במצלמות - הם לא נועדו לתקוף. צריך לזכור שכל פעולה נקודתית כזו היא עם אופי של קומנדו ולא מאפשרת לשנות משימה, הטייס לא יכול להחליט לשנות את מיקומו בגלל שראה שיגור".

כשנשאל האם ייתכן שהמטוסים יתקלו בסוללה רוסית ויחושו בסכנה השיב: "לסוללות הללו יש טווח ירי גדול מאוד, אבל חסרון שלא ניתן להסתיר אותו. סוללה כבדה שמאוישת על ידי רוסים היא דבר שישראל יודעת עליו מראש. בתקופה האחרונה היו חילופי אינפורמציה בנושא בצורה מפורשת וככל שהמצב יותר החמיר עלה הצורך הישראלי לבצע פעולות סיור ותקיפה נקודתית".

עריכה מטעם 103FM: איתמר זיגלמן