בינתיים, צה"ל ימשיך להיות חשוף לאיום - ואולי גם לספוג אבידות | אפרים גנור

בהתמודדות עם רחפני הנפץ בלבנון, כמו במקרים אחרים בעבר, בצה"ל ידעו על האיום – אבל לא נערכו לקראתו

אפרים גנור צילום: פרטי
עקבו אחרינו
אייל זמיר, בנימין נתניהו, ישראל כ"ץ
אייל זמיר, בנימין נתניהו, ישראל כ"ץ | צילום: חיים צח, לע"מ
2
גלריה

כמו לפני 7 באוקטובר 2023, כך בימים אלה, היוהרה, ההתעלמות, שלא לומר הזלזול באיומים גלויים, מוכיחים שבצה”ל מרבים לדבר על לקחים, אבל לא ממש מפיקים לקחים. ביטוי מובהק לכך הוא רחפני הנפץ בזירת לבנון, שמותירים את צה”ל חסר אונים בשטח וגובים מחיר דמים. היוהרה וההתעלמות מלוות את צה”ל עוד מימי האופוריה שלאחר מלחמת ששת הימים, שאחת מתוצאותיה הייתה מלחמת יום הכיפורים.

במצרים ובסוריה הפיקו לקחים במהירות אחרי התבוסה הקשה שספגו במלחמת ששת הימים, ובעזרת מומחים רוסים הבינו שהמענה ליכולותיהם של חילות האוויר והשריון הישראליים הוא טילים. כך, כבר במלחמת ההתשה שלאחר מלחמת ששת הימים הפעילו המצרים והסורים סוללות טילי קרקע אוויר SA־3 רוסיות שפגעו ביכולת הפעולה של חיל האוויר הישראלי. במקביל, הצבא המצרי הצטייד בטילי נ”ט חדשניים מסוג סאגר AT־3, ואמ”ן עקב ודיווח על האיום החדש שהופעל בהצלחה במלחמת ההתשה.

צבא מצרים
צבא מצרים | צילום: רשתות ערביות

למרות זאת, בצה”ל לא עשו דבר כדי להתמודד באמת עם האיום הזה, שהפך במלחמת יום הכיפורים למכה הקשה ביותר לשריון הישראלי. מאות חוליות של “ציידי טנקים” בזירות המצרית והסורית ארבו בשעות הראשונות של המלחמה עם מזוודות טילי סאגר AT־3 ועשו שמות בטנקים שלנו. רוב השריונאים הישראלים באותה מלחמה נאלצו להתמודד עם האיום שאף אחד לא הכין אותם לקראתו, אף שהיה בידי המערכת מידע בעניין. זו הייתה ההפתעה הטקטית הגדולה ביותר במלחמת יום הכיפורים, וישראל שילמה עליה מחיר כבד.

בימינו, פורסם כי אוקראינה, שרכשה ניסיון רב בהתמודדות עם רחפנים שמופעלים באמצעות סיבים אופטיים, הציעה לישראל חילופי ידע ושיתוף פעולה בנושא, אבל ישראל סירבה. כך העיד מי שהיה שר ההגנה האוקראיני בשנים 2021־2023, אלכסיי רזניקוב, בריאיון ל"וול סטריט ג’ורנל". בישראל הכירו את היכולות של אותם רחפני נפץ, ובעיקר את העובדה שקשה עד בלתי אפשרי ליירט אותם, בגלל העובדה שהם מופעלים באמצעות סיב אופטי שאינו מאפשר גילוי, ובכל זאת, מערכת הביטחון לא נתנה את דעתה בזמן לאיום.

עכשיו, כשבמנהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית מחפשים פתרונות בכל מחיר, ובאלביט, ברפאל ובתעשייה האווירית מיטב המוחות שוברים את הראש בנושא, עולה שוב השאלה המתבקשת: מדוע בצה”ל לא פעלו כשהאיום נחשף במלחמה בין אוקראינה לרוסיה, וכשהיה ברור שהוא יגיע גם אלינו?

גם אם יימצא פתרון כלשהו לבעיה, יידרש פרק זמן של כמה חודשים לפחות עד שהוא יהיה מבצעי. בינתיים, צה”ל ימשיך להיות חשוף לאיום, ואולי גם לספוג אבידות, חלילה. גם זה יהיה מחיר היוהרה וההתעלמות.

תגיות:
מצרים
/
צה"ל
/
סוריה
/
מלחמת יום כיפור
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף