ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס הערב (שישי) להחלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם לגנות את ישראל בעקבות דוח ועדת שבאס, שקבעה כי ישראל ביצעה פשעי מלחמה במהלך צוק איתן. 



ההצעה התקבלה בשעה שנורתה רקטה לכיוון דרום הארץ, ואותרו שתי נפילות בשטח אשכול. נתניהו אמר כי "את מועצת זכויות האדם של האו"ם לא מעניינות העובדות ולא מעניינות באמת זכויות אדם. ביום שבו נפתחת אש מסיני לעבר ישראל, ובזמן שבמצרים דאעש מבצע פיגועי טרור אכזריים, בסוריה אסד טובח בבני עמו, ובאיראן עולה משנה לשנה מספר ההוצאות השרירותיות להורג – מחליטה מועצת זכויות האדם של האו"ם לגנות את מדינת ישראל על לא עוול בכפה, את מדינת ישראל שפעלה להגן על עצמה מפני ארגון טרור רצחני".


 


ראש הממשלה הדגיש כי "מי שמפחד לתקוף את הטרור בצורה ברורה, סופו שהטרור יתקוף אותו", והוסיף: "נמשיך להגן על אזרחינו מפני אלה שקוראים להשמדת ישראל".

שר הביטחון, משה יעלון, אמר כי "ההחלטה מגוחכת ומופרכת. העובדה שזה מתרחש במקביל לירי לעבר ישראל על ידי ארגון טרור איסלאמי רק הופכת את המועצה והחלטותיה לפארסה".

41 מדינות הצביעו בעד הגינוי

גם במשרד החוץ הגיבו להצבעה, בה 41 מדינות הצביעו בעד גינוי ישראל, חמש מדינות נמנעו וארצות הברית התנגדה. ממשרד החוץ נמסר כי "המועצה לזכויות אדם שוב הוכיחה היום את אי הרלבנטיות שלה וניתוקה מהמציאות. בעוד בעולם מסביבנו עולה בלהבות. פיגוע קשה במצרים, המשך האנרכיה בסוריה, מיליוני פליטים בורחים מבתיהם והמועצה ממשיכה להתמקד בישראל. ההחלטה שאומצה היום היא תולדה של מהלך פלסטיני שנועד לייחד לרעה את ישראל ולכבול את ידיה במאבקה הצודק כנגד הטרור של האסלאם המיליטנטי. המועצה הזו אימצה עד היום יותר החלטות חד צדדיות כנגד ישראל מאשר סך ההחלטות שאומצו שם כנגד כל שאר העולם".



במשרד החוץ הוסיפו כי "ישראל היא מדינה שומרת חוק עם מערכת משפטית מוערכת בעולם. היא היחידה שיכולה לחקור את עצמה, כפי שהיא עושה לאחר כל מערכה צבאית. בימים האחרונים היו אלו זכויות האדם של אזרחי ישראל שנרמסו פעם אחר פעם בפיגועי טרור קשים, אך הרשות הפלסטינית שותקת - היא לא מזמנת לשם כך מושב מיוחד של המועצה לזכויות אדם ואף לא מגנה פיגועים קשים אלו".



"החלטה מגונה"



שר החוץ לשעבר, אביגדור ליברמן, אמר בעקבות ההצבעה כי: "בדיוק בשעה שבה נורתה רקטה נוספת לעבר תושבי הדרום בישראל, החליטה המועצה לזכויות אדם של האו"ם לאמץ את דוח ועדת החקירה ל״צוק איתן״ המגנה את ישראל. זו רק הוכחה אחת נוספת להיותה של הוועדה הזו מסכה שמאחוריה עומדים ארגוני הטרור וארגונים אנטי-ישראלים שכל מטרתם פגיעה בישראל".



ליברמן הוסיף: "אני קורא לראש הממשלה לחזור להחלטה שקיבלתי כשר חוץ ולנתק את קשריה של ישראל עם הועדה הצבועה הזו".



ח"כ ציפי לבני אמרה בתגובה כי "החלטת מועצת זכויות האדם לגנות את ישראל - היא החלטה מגונה. בבסיסה השוואה בין צה"ל לחמאס, חד צדדיות והתעלמות מפשעי החמאס. גם בנוסח 'המרוכך' שלה אי אפשר לקבל אותה, שכן היא נותנת לפלסטינים עוד כלים למנוע מישראל הגנה עצמית ומקדמת עוד צעד לבית הדין הפלילי בהאג. נדרש כעת שילוב כוחות מדיני ומשפטי כדי לשנות את המגמה הזאת, בעיקר בקרב אותן המדינות הנלחמות בעצמן בטרור האיסלאמי״.



ההצעה הפלסטינית בנוגע לדוח שאבאס שהובאה היום לדיון דרשה גינוי חריף של ישראל והכרזה כי ישראל מבצעת פשעי מלחמה. הצעה השתרעה על פני שלושה עמודים, הטילה את מלוא האחריות לאירועי צוק איתן בקיץ בשנה שעברה על ישראל, ופטרה את חמאס מדין וחשבון. ההצעה הפלסטינית אף קראה לקהילה הבינלאומית לחייב את ישראל לשתף פעולה עם בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג. 



בטיוטת ההצעה נכתב בין היתר כי הפלסטינים "מודאגים עמוקות מחוסר היישום של המלצות שכלולות בדוחות קודמים של האו"ם כולל דו"ח גולדסטון. אנו נחרדים מכך שמוענקת חסינות שיטתית מול הפרות של הדין הבינלאומי - דבר שיצר משבר בשטחים הכבושים ללא כל השלכות ומבלי שהכוח הכובש נותן דין וחשבון על מעשיו".



לפני ההצעה, ישראל וארצות הברית ניסו לשכנע כמה שיותר מדינות להתנגד להצעה הפלסטינית או לכל הפחות להימנע. אך כאמור, ארצות הברית הייתה המדינה היחידה שעמדה לצד ישראל.