ועדת החוץ והביטחון של הכנסת תתכנס היום (חמישי) כדי לדון בהכנת השינוי בחוק הגיוס לקריאה שניה ושלישית, בהתאם להסכמים הקואליציוניים של המפלגות החרדיות.
המהלך עומד בפני שני קשיים מרכזיים: חוות דעת של היועצת המשפטית לוועדה, המסתייגת מהסעיפים המרכזיים בחוק, ודרישה של ח"כ יואב קיש (ליכוד) להכניס שינויים משמעותיים בהצעה.
המהלך עומד בפני שני קשיים מרכזיים: חוות דעת של היועצת המשפטית לוועדה, המסתייגת מהסעיפים המרכזיים בחוק, ודרישה של ח"כ יואב קיש (ליכוד) להכניס שינויים משמעותיים בהצעה.
בחוות דעת שהפיצה אמש היועצת המשפטית של ועדת החוץ והביטחון, עורכת הדין מירי פרנקל שור, נכתב כי אין הצדקה לחלק מהסעיפים בתיקון לחוק, ביניהם, הארכת תקופת ההסתגלות בשלוש שנים נוספות לשנת 2020 וכן, נטען כי לא מוצדק לדחות את יישום הענישה הפלילית בשלוש שנים.
חבר הכנסת עופר שלח מסיעת יש עתיד הגיב על חוות הדעת ואמר כי היא "מוכיחה את מה שאנחנו טוענים מהרגע הראשון - התיקון המגונה, שמביאה הממשלה, פשוט לא חוקתי". לדברי שלח, "הוא לא יעמוד במבחן בג"ץ, אבל יגרום נזק ערכי ומעשי שאי אפשר יהיה לתקן אותו".
"להפוך חוק בכפייה לחוק בהסכמה"
"להפוך חוק בכפייה לחוק בהסכמה"
ח"כ יואב קיש, שהיה חבר ועדת שקד שניסחה את חוק הגיוס המקורי שבוטל למעשה עם אישור התיקונים לחוק הגיוס בקריאה ראשונה בראשית השבוע, וספג ביקורת נוקבת מצד חבריו לשעבר בפורום לשיוויון בנטל, דורש כעת, לקראת הקריאה השניה והשלישית, להכניס שינויים בהצעת החוק והוא מאיים כעת שלא לתמוך בה.
בהודעה שפרסם אמר ח"כ קיש: "אתנגד להעברת חוק הגיוס כלשונו בוועדת החוץ והבטחון ואפעל לגיבוש מתווה מוסכם שיהפוך חוק בכפייה לחוק בהסכמה".
"אצביע עם קואליציית העם, הדורשת שינוי של המצב הקיים, שוויון בנטל, אחדות, זהות בזכויות ובחובות, תוך הסכמה של הציבור החרדי ולא נגדו", אמר.
הוא מסר כי בכוונתו לפעול להכנסת מספר שינויים שיאפשרו מחד את המשך תהליך השילוב של המתגייסים החרדים ובפרט הלוחמים, אך מאידך יאפשרו להגיע להבנות ולהסכמות עם החרדים ולריכוך החוק הקודם בלי שיפגע מהותית בפתרון לשוויון בנטל.
חה"כ יואב קיש מסר כי במידה והתיקון לחוק הגיוס לא ישונה הוא יאלץ להצביע נגדו בוועדה. לדבריו, ניתן להגיע להסכמות עם החרדים ולהוציא חוק אחר מהוועדה לעומת הנוסח המוצע כיום וכי הוא נמצא במאמצים מרתונים לגיבוש מתווה חדש.