אבו מאזן שלח תנחומים למשפחתו של פרס: "עשה מאמץ כביר לשלום"
יו"ר הרשות הפלסטינית התייחס למותו של הנשיא התשיעי והביע צער על לכתו. גם הנשיא פוטין ספד לו: "הערכתי את האומץ והפטריוטיות שלו"
יאסר עוקבי,מעריב אונליין
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, התייחס היום (רביעי) למותו של הנשיא התשיעי שמעון פרס, שהלך לפנות בוקר לעולמו, והביע צער על לכתו באגרת תנחומים שנשלחה למשפחתו של פרס ופורסמה בסוכנות הידיעות הפלסטינית וואפא. אבו מאזן הביע באגרת ששלח כאב וצער על לכתו של הנשיא התשיעי. לדבריו של יו"ר הרשות, "פרס היה שותף ל'שלום האמיצים' עם יאסר ערפאת ויצחק רבין, ועשה מאמצים כבירים להגיע להסכם שלום בר-קיימא, מאז החתימה על הסכם אוסלו ועד ליום האחרון בחייו".
גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הביע תנחומיו ובהודעה מטעמו שפורסמה בסוכנות ספוטניק נכתב כי הוא "מעריך את תרומתו האישית של פרס למאמצים להגיע לשלום במזרח התיכון, מאמצים שהקהילה הבינלאומית הכירה כשהעניקה לו את פרס הנובל לשלום". בהודעה נוספת מטעמו שפורסמה בסוכנות TASS, אמר הנשיא הרוסי: "שמחתי לדבר עם הדמות יוצאת הדופן הזאת פעמים רבות, כל פעם הערכתי את האומץ, הפטריוטיות, החכמה ואת יכולתו להגיע לבסיס הנושאים הקשים ביותר".
הזוג קלינטון: "המזרח התיכון איבד קול חשוב לשלום"
מוקדם יותר במהלך היום פרסמו הנשיא לשעבר ביל קלינטון ורעייתו הילרי המועמדת הדמוקרטית לנשיאות, הצהרה לתקשורת בה נפרדו מהאדם עמו חלקו שעות רבות במהלך השנים. השניים קראו לפרס "קול חשוב לשלום ושגשוג" והוסיפו: "עם לכתו של שמעון פרס, ישראל איבדה מנהיג שקידש את ביטחונה, שגשוגה ואת אפשרויותיה הבלתי מוגבלות, מלידתה ועד יומו האחרון. המזרח התיכון איבד קול חשוב לשלום, ולעתיד בו כל ילדי אברהם יבנו מחר טוב יותר",
הזוג המשיך ותיאר את חזונו של פרס לשלום במזרח התיכון: "לעולם לא נשכח כמה מאושר הוא היה לפני 23 שנים כשחתם על הסכמי אוסלו במדשאת הבית הלבן, שהחלה תקופה חדשה ואופטימית יותר ביחסי ישראל והפלסטינים. הוא היה גאון עם לב גדול שהשתמש במתנות שקיבל כדי לדמיין עתיד של השלמה, לא של קונפליקט".
ג'ורג' בוש האב ספד גם הוא לנשיא התשיעי ואמר: "ברברה ואני נמנים בין אין ספור מעריצי של פרס בעולם ומצטרפים אליהם בהצדעה לחייו הייחודיים שהוקדשו לחזון האוניברסלי של חירות, למען ישראל וליעד הנאצל של השלום. בעזרת נחישותו הבלתי מתפשרת וערוקנותיו, פעם אחר פעם עזר פרס לנווט את ארצו האהובה דרך אתגריה. אבל אלו היו אנושיותו והגינותו שהפכו את פרס למקור השראה לעולם כולו ובעזרתם פרס סלל דרך לשלום, שדורות העתיד ילכו בה".
נשיא צרפת פרנסואה הולנד כינה את פרס ידיד אמת של מדינתו, ואמר: "עם לכתו של שמעון פרס, איבדה ישראל את אחד האנשיה המהוללים ביותר, אחד מתומכי השלום הנלהבים ביותר של המדינה וידיד נאמן לצרפת. שמעון פרס שייך עכשיו להיסטוריה, כפי שהיה בן הלוויה שלה בחייו הארוכים. הוא השפיע בצורה עמוקה על החיים הפוליטיים של ישראל, מהקמתה של המדינה, בה היה מעורב באופן עמוק, היה שר, ראש ממשלה ולבסוף נשיא. שמעון פרס סימל את ישראל עבור העולם".
"הוא היה איש שלום", המשיך הולנד, "הוא סבר שהקמת מדינה פלסטינית היא הערבות היחידה של בטחון עתיד ישראל. הוא הרשים בני שיחו ביכולתו להציע יוזמות נועזות רעיונות חדשות כדי להגיע לאידאל הזה. הוא האמין בשיתוף משאבים, טכנולוגיה, פתיחת ערוצי תקשורת להבאת אנשים שיהיו ביחד. אני מפנה ביום העצוב הזה את תנחומיי למשפחתו ולעם הישראלי".
ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, ששימש גם כשליח למזרח התיכון מטעם הקוורטט, שלח גם הוא מילות פרידה והגדיר את הנשיא המנוח כמקור השראה, מורה דרך וחבר. "אין מלים היכולות לתאר את הצער שאני חש. מדובר באדם שהיה ענק פוליטי, אחד המדינאים הגדולים בזמננו ובכל הזמנים, ומישהו שאהבתי עמוקות. הוא היה עבורי השראה, מורה דרך, וחבר."
בלייר אף התייחס למחויבותו של פרס לשלום. "האינטלקט שלו, יכולת ההבעה הרהוטה לאין שיעור, והכרתו את העולם וכיצד הוא משתנה היו יוצאי דופן. עם חלוף השנים, הוא נותר צעיר ברוחו. מעל לכל, מחויבותו לשלום ואמונתו כי השלום הוא אינטרס של המדינה שכה אהב סימנו אותו כבעל חזון עם השקפת עולם ברורה ואיתנה. הוא התייחס לכל מכשול כתמריץ לפעולה נוספת ולכל רגע של תקווה כסימן של מה שעוד ניתן לעשות. לסיום אמר כי "העולם כולו יתאבל על לכתו, אך זכרו ימשיך להוות השראה לדורות הבאים ללכת בדרכו". בנוסף לכך, צייץ בלייר בחשבונו כי "שמעון פרס היה ענק פוליטי, מדינאי שנמנה עם גדולי העידן ואדם שאהבתי עד מאוד".