הרשות הפלסטינית פנתה לאונסק"ו בבקשה להגן על העיר העתיקה בחברון מפני ישראל ולהכניס את המקום לרשימת אתרי המורשת העולמיים הנמצאים בסכנה. במכתב ששלחה למנהלת המרכז למורשת עולמית, מטשילד רוסלר, בחודש מרץ, והגיע לידי הג'רוזלם פוסט רק השבוע, טענו הפלסטינים כי "יש הפרות חמורות של ישראל בחברון, כולל מעשי ונדליזם, גרימת נזק לרכוש ותקיפות נוספות".



בין ההפרות שלטענת הפלסטינית מבצעת ישראל, ניתן למצאו סירוב של ישראל לאפשר למוסלמים להתפלל במערת המכפלה ואי ביצוע של תיקונים הכרחיים, הצבת מחסומים ליד האתר הקדוש, כמו גם ניסיונות של תושבים יהודים לרכוש רכוש מפלסטינים. "לחלק מההפרות יש השפעה שלילית בלתי הפיכה על שלמות, האותנטיות והאופי הייחודי של המקום", נכתב. 



בתחילה הציעה הרשות הפלסטינית לרשום את העיר העתיקה בחברון, כולל מערת המכפלה, ברשימת אתרי המורשת שנמצאים בסכנה של 2018, אבל לאחר מכן החליטה לנסות לרשות את האתר כבר השנה באמצעות הליך חירום. לדברי הרשות הפלסטינית, ישראל מתעלמת מעשר החלטות של הוועד המנהל של אונסק"ו. לטענתה, גם תלונות קודמות נענו בהתעלמות מוחלטת. 



המועצה הבינלאומית לאנדרטאות ואתרים, שממליצה בנוגע למעמדם של אתרי מורשת, עדיין לא הגישה דוח על המצב בחברון. היא ביקשה מישראל רשות לבקר במקום, אולם טרם קיבלה תשובה.



במכתב תגובה ששלח שגריר ישראל לאונסק"ו, כרמל שאמה הכהן, הוא אומר, כי היוזמה הפלסטינית היא פוליטית, חסרת ביסוס ומכוונת לערב את ועדת המורשת העולמית בנושא רגיש ביותר, שכבר מושך את תשומת הלב של הציבור בישראל ובעולם היהודי". לדבריו, על ידי האשמות שווא בנוגע למעשי ישראל באזור מערת המכפלה, המשלחת הפלסטינית לאונסק"ו מבקשת ליצור את הרושם שישראל מאמצת צעדים חד צדדיים משפיעים על שלמות האתר". 



"יוזמה פוליטית וחסרת ביסוס". השגריר כרמל שאמה הכהן. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
"יוזמה פוליטית וחסרת ביסוס". השגריר כרמל שאמה הכהן. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90


שאמה הכהן הזהיר כי רישום המקום ברשימת האתרים הנמצאים בסכנה יגרום לכעס ולתגובות חריפות בישראל ובעולם היהודי. "לכן אנחנו מבקשים לדחות את הבקשה הפלסטינית לדון בנושא הרגיש הזה", כתב השגריר.

ההחלטה בנושא תתקבל במהלך הכנס ה-41 של ועדת אתרי המורשת שיתקיים בקרקוב בחודש הבא.