נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ תומך בבקשת הקונגרס להגדיל את תקציב הסיוע הביטחוני שארה"ב מעניקה לישראל ב-75 מיליון דולר, כך דיווח הערב (שני) מקור רשמי בבית הלבן לג'רוזלם פוסט. "הממשל הנוכחי מחוייב לכך שישראל תקבל את הסיוע שאושר על ידי הקונגרס", אמר המקור.



כזכור, תקציב הסיוע שעומד על 38 מיליארד דולר לעשור הקרוב, נחתם בסוף תקופת נשיאותו של ברק אובמה, ובמכתב נלווה התחייבה ישראל שלא לקבל סיוע נוסף מעבר לסכום זה. מוקדם יותר דווח באתר הימין "וושינגטון פרי ביקון", כי מזכיר המדינה האמריקאי רקס טילרסון מתנגד לגידול בתקציב בשל סעיף זה, אך בכירים במחלקת המדינה הכחישו דיווח זה."ההסכם יסייע לנו להמשיך לבנות את כוחנו הצבאי ולהמשיך לשפר את ההגנה שלנו נגד טילים, וזהו כמובן הישג חשוב מאוד למדינת ישראל. אני מבקש להודות לנשיא אובמה ולממשלו על ההסכם ההיסטורי הזה. אני גם מודה לחברינו הרבים רבים בקונגרס האמריקני, וגם לעם האמריקני, על תמיכתם הגדולה, תמיכה שחוצה מפלגות וחובקת את אורכה ורוחבה של ארה"ב".



ברק אובמה ובנימין נתניהו. צילום: רויטרס
ברק אובמה ובנימין נתניהו. צילום: רויטרס





הסכם בצל יחסים עכורים



"ההסכם הזה ממחיש אמת פשוטה, היחסים בין ישראל לארה"ב איתנים, עוצמתיים", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בעת חתימת ההסכם, כשהוא מתייחס לדיווחים על המתח עם הנשיא דאז אובמה. "אין זה אומר שאין בינינו מחלוקות מעת לעת, אבל אלו מחלוקות בתוך המשפחה. הן אינן משפיעות כהוא זה על הידידות הגדולה בין ישראל לארה"ב, ידידות שמתבטאת בהסכם הזה שיסייע רבות להמשך ביצור כוחה של ישראל בעשור הקרוב", סיכם נתניהו.



מתווה ההסכם גרף גם ביקורת. ח"כ עפר שלח, (יש עתיד), חבר ועדת החוץ והביטחון אמר כי "הדרך היהירה בה ניהל נתניהו את המו״מ גרמה נזק של מיליארדי דולרים לכלכלה, לביטחון ולתעשיות הבטחוניות של ישראל. אין בהסכם החדש שום תוספת למה שקיבלנו מוושינגטון בשנים האחרונות, אפילו לא פיצוי על השחיקה בערך הדולר. יש בו תנאים מגבילים חמורים שלא היו בעבר, ובראשם הקביעה שלא תהיה שום תוספת מהקונגרס".



אחד מנושאי המחלוקת העיקריים היו הסעיף שהיה קיים עד כה בהסכמים האלה, לפיו ישראל יכולה להוציא חלק מהסכום בישראל, ולרכוש ציוד וטכנולוגיות מהתעשיות הביטחוניות הישראליות. על פי ההסכם החדש, תוך שש שנים יסתיים ההסדר הזה וישראל תהיה חייבת להוציא את כל הכסף בארצות הברית.