במסיבת עיתונאים שקיים הערב (שלישי) יו"ר "יש עתיד", יאיר לפיד בעקבות פסיקת בג"ץ מוקדם יותר, שביטלה את ההסדר שמאפשר לבני ישיבות שלא להתגייס לצבא, ואמר כי מדובר בניצחון לישראל ולדמוקרטיה.  "הגיוס לצה"ל הוא לכולם, לא רק לפראיירים, שאין להם מפלגה בקואליציה. גמרנו להיות פראיירים. בג"ץ קבע אין דבר כזה אזרחים סוג א' וסוג ב', ואין דבר כזה חוק בלי אכיפה".



יאיר לפיד מגיב להחלטת בג"ץ על גיוס חרדים

לפיד ביקר גם את הממשלה ואמר כי השינוי בדעתם בשל אילוצים קואליציוניים הוא "חסר בושה". "נתניהו נאם במליאה כמה זה חוק חשוב, איילת שקד עמדה בראש ועדת שקד לחקיקת החוק ובנט סיפר סיפורים על עברו הצבאי" הזכיר יו"ר "יש עתיד", והמשיך: "ואז התחלפה הממשלה והם הלכו והצביעו בדיוק להיפך וכששואלים אותם למה הם אומרים קודם לפיד הכריח אותנו, ועכשיו ליצמן מכריח. איזו מין תשובה זו אין להם בושה?".



"בג"ץ לא בוחל בשום דרך כדי להצר את צעדינו"


לעומת זאת, המפלגות החרדיות זעמו על החלטת בג"ץ ותקפו אותה במילים חריפות במיוחד. שר הבריאות יעקב ליצמן (יהדות התורה) אמר כי "מדובר בהחלטה אומללה וגרועה שתיכנס להיסטוריה של פסיקות איומות בעולם היהודי. שופטי בג״ץ הוכיחו היום כי אינם בוחלים בשום דרך כדי להצר צעדיהם של לומדי התורה בישראל, מתוך מטרה לפגוע בציפור נפשה של היהדות החרדית שהם בני הישיבות הקדושות שתורתם אומנותם".



ליצמן הבטיח כי המפלגות החרדיות "לא יאפשרו לאף כוח בעולם למנוע מאף אדם ללמוד תורה וכי הוכח שכל מהלך שכזה של כפיה נגד לומדי התורה, באמצעות חוק או כל סנקציה שהיא - נידון לכישלון מראש. ניוועץ בגדולי ישראל ונוביל לשינוי ההחלטה הדרקונית של שופטי בג״ץ, שלא מבינים מהות וחשיבות לימוד התורה בעם ישראל לדורותיו".



גם שר הפנים, ויו"ר ש"ס אריה דרעי ביקר את החלטת בג"ץ ואמר הממשלה תפעל לתקן את החוק כדי לשמור על ההסדר הקיים. ״פסיקת בג״ץ היום מוכיחה שוב את הנתק החמור השורר בין בית המשפט העליון לבין העם היהודי, היודע כי במשך כל הדורות מה שהחזיק אותנו מול הרדיפות והגזרות היה לימוד התורה. בני הישיבות ימשיכו גם אחרי פסיקת בג״ץ לשקוד על תלמודם בבחינת שבט לוי, ולהגן בזכויותיהם על תושבי הארץ. נפעל בכל כוחנו לתיקון החוק באופן שיאפשר את המשך ההסדר הקיים״, הוא אמר.




התנגד בדעת יחיד. השופט נועם סולברג, צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
התנגד בדעת יחיד. השופט נועם סולברג, צילום: מרים אלסטר, פלאש 90



סגן השר מאיר פרוש (יהדות התורה) טען כי מדובר בפגיעה במעמד הכנסת וכי בג"ץ מקדם "מלחמת גוג ומגוג". "אקטיבזם השיפוטי של בג"ץ מרוקן כליל את חשיבות החקיקה בכנסת שהופכת לאות מתה. הפסיקה היום הינה המשך לתקיעת היתדות בארון המתים. בג"ץ להוט למלחמת גוג ומגוג", אמר סגן השר, והוסיף כי "במשך 70 שנה לא היה מטעם המדינה שוויון כלפי הציבור החרדי מול הציבור הכללי, החרדים יודעים שהם מופלים וזה המחיר של עצמאות".



גם יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה חבר הכנסת ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) התייחס לפסיקה ואמר כי "בית המשפט מכרסם ומערר את יסודותיו של עם ישראל באמצעות פגיעה בתורה הקדושה שהיא סלע קיומנו, פסק דין זה מוכיח שוב כי בית המשפט מנותק מערכי עם ישראל ותורת ישראל, לימוד התורה הוא הערך העליון ביותר כל זכותנו וקיומנו, הקנייני המוסרי והערכי, הינו רק בגלל תורת ישראל". הוא הוסיף: "לצערנו, שופטי בית המשפט מתקשים להבין ולקבל את מה שהיה מקובל בארץ במשך שנים רבות".



חבר הכנסת ישראל אייכלר אף טען כי בג"ץ שואף ל"שלטון דיקטטורי", וכי הוא הכריז מלחמה נגד הדת היהודית. "בג"ץ ממשיך לכרוך את החבל סביב מקורות חמצן הלגיטימציה הציבורית שלו. תופסי הכיסאות בבג"ץ הוכיחו היום כי המניע היחיד שמאחורי פסיקותיו הוא תאוות שלטון דיקטטורי, נגד חוקי הכנסת הנבחרת. שופטי בג"ץ ישאו באחריות אישית למלחמה כוללת נגד הדת היהודית". אייכלר הבהיר כי מפלגתו "תשלב ידיים יחד עם חוגים נוספים בכנסת, שנפגעו מנחת זרועו של השלטון הדיקטטורי בכנסיית המשפט. יחד נפעל להעברת חוק שיצמצם את יכולתו של הבג"ץ לפגוע ביהדות ולסלף את חוקי הכנסת".



"הסדר הגיוס פוגע בשוויון בצורה עמוקה"


כזכור, בג"ץ הודיע היום על ביטול התיקון לחוק הגיוס שאפשר לבני ישיבות שלא להתגייס לצה"ל, ברוב של שמונה שופטים מול אחד. הנשיאה מרים נאור, אשר כתבה את חוות הדעת המרכזית של שופטי הרוב, קבעה כי "הסדר הגיוס החדש פוגע בשוויון בצורה עמוקה באופן המקים פגיעה בזכות החוקתית לכבוד האדם".



נאור הוסיפה כי "ההסדרים שנקבעו אינם מקיימים קשר רציונלי למטרותיו של החוק. אנו נאלצים אפוא להחזיר שוב את העניין לכנסת", סיכמה הנשיאה את החלטתה. "לאחר עשרות שנים של ניסוי וטעייה, ברור כי לא ניתן להסתפק עוד בהסדרים בלתי מחייבים ובלתי אכיפים שסופם לא ידוע. כל הסדר שיקבע המחוקק בסוגיה זו, חייב להציב מטרה ברורה של קידום השוויון בנטל הגיוס ולהתוות מסלול ברור וישים להגשמתה. החברה הישראלית ניצבת אפוא בפתחו של מאמץ חברתי מחודש לפתרון בעיית הגיוס. לשם כך לא די בסיסמאות או בקביעתם של הסדרים הדוחים את הקץ. נדרשים מעשים של ממש".



"לא די בסיסמאות, מדרשים מעשים של ממש". מרים נאור, צילום: מרק ישראל סלם
"לא די בסיסמאות, מדרשים מעשים של ממש". מרים נאור, צילום: מרק ישראל סלם



מול דעת הרוב ביקש השופט נועם סולברג שלא לקבל את העתירה. בדעת המיעוט הוא כתב: "טרם בּשלה העת להגיע למסקנה חד-משמעית לפיה ההסדר שלפנינו אינו חוקתי ודינו ליבטל. טרם כלו כל הקיצין, עוד לא הגיעה השעה לעשות שימוש ב'נשק יום הדין' – ביטול פסיקתי של חוק שנתקבל בחקיקה ראשית של הכנסת".



עוד נימק השופט סולברג כי "טרם ניתנה להסדר הגיוס שלפנינו הזדמנות של ממש. להוכיח את עצמו. לא במדע מדויק עסקינן, ו'נוסחת פלא', כך נראה, אינה בנמצא. חוששני כי ביטולו של הסדר הגיוס, וחקיקת הסדר חדש תחתיו (שספק רב עד כמה יהא שונה מקודמו), לא ישימו סוף וקץ לצרת אי-השוויון בנטל".