הרשות הפלסטינית נערכת לאפשרות שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ יכיר בירושלים כבירת מדינת ישראל. שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל מאלכי, קרא לכנס ישיבת חירום של מדינות הליגה הערבית והארגון לשיתוף פעולה אסלאמי, במטרה לדון בסכנות המשמשות ובאות העומדות בפני ירושלים והאתרים הקדושים.



על סוכנות הידיעות ואפא, אל מאלכי שוחח עם מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד אבו אל רייט, ועם מזכ"ל הארגון לשיתוף פעולה אסלאמי, יוסף אל אותיימין. אל מאלכי הוסיף כי הפגישות ידונו ב"צעדים ההכרחיים מול הצעד האמריקאי חסר האחריות".



מדובר בעוד ניסיון של הפלסטינים לגרום לנשיא האמריקאי לשקול מחדש את ההכרה בירושלים כבירת ישראל, צעד שנעשה כמעין פיצוי לכך שהוא לא מעביר את השגרירות מתל אביב. כבר בשבת הודיעו הפלסטינים כי הם המתנגדים למהלך וכי אם הוא אכן יקרה, יופסק המו"מ בין הצדדים. על פי דיווח בחדשות 10 ו"החדשות", השניים העבירו לקושנר מכתב מטעם יו"ר הרשות אבו מאזן ובו נאמר כי ארה"ב תעשה מהלך זה או תעביר את השגרירות לבירה, זה יהיה "סופו של תהליך השלום והרשות לא תוכל לראות בוושינגטון כמתווך הוגן במשא ומתן בין הצדדים".



דיאד אל מאלכי, שר החוץ של הרשות הפלסטינית. צילום: רויטרס
דיאד אל מאלכי, שר החוץ של הרשות הפלסטינית. צילום: רויטרס



גם בחמאס הזהירו מפני מעבר השגרירות לירושלים, ואף איימו בפתיחת אינתיפאדה בתגובה לכך. בהודעה שפרסם החמאס נאמר כי "מדובר בצעד שפוגע בדין הבינלאומי, לפיו ירושלים היא שטח כבוש, ומביא לייהוד העיר וגירוש הפלסטינים ממנה"ואף הוסיף כי בתגובה למהלך, על הפלסטינים "לחדש את אינתיפאדת אל אקצא".



ארגון הטרור הדגיש כי "כל החלטה שהיא לא תשנה את האמת, לפיה ירושלים היא אדמה פלסטינית-אסלאמית". ההצהרה מגיעה בעקבות הדיווחים לפיהם המנהיג האמריקאי צפוי לשאת ביום רביעי הקרוב נאום שבו יכיר בירושלים כבירת ישראל, ואולי אף עשוי להודיע על החלטתו להעביר את השגרירות לבירה.



כזכור, סוגיית העברת השגרירות האמריקאית לירושלים נמצאת בראש סדר העדיפויות של טראמפ, וזאת בשל התקרבות מועד תפוגת הצו הנשיאותי עליו הוא חתם ביוני, אשר דוחה את המעבר בחצי שנה, וזאת למרות לחוק שעבר עוד ב-1995 וקורא להעברת השגרירות, אך מאפשר לנשיא לדחות זאת לחצי שנה בחתימה.



מאז חוקק החוק בארה"ב, כל נשיא דחה את העברת השגרירות, וגם טראמפ עצמו עשה זאת בחודש יוני האחרון, אך טראמפ, שהבטיח במהלך הבחירות בשנת 2016 להעביר את השגרירות לירושלים, נראה כמי שמנסה להגיע לפשרה בין דרישת תומכיו לבין המלצות הדרג המדיני, ולכן שוקל להכריז שהוא מכיר בירושלים כבירה הישראלית אך לא להעביר את השגרירות או אף להעבירה. אל ההחלטה יצטרך הנשיא להגיע עד ליום רביעי הקרוב, המועד בו יפוג הצו, שכן אם לא יחתום עליו עד אז, יחל תהליך העברת השגרירות.