אחרי הצהרתה של שגרירת ארצות הברית לאו"ם, ניקי היילי, כי אם הפלסטינים לא ישובו לשולחן המשא ומתן, ארה"ב תפסיק את המימון שהיא מעניקה לארגון הסיוע לפליטים הפלסטינים אונר"א, נשמעו קריאות שמחה בישראל, אך על פי דיווח של ירון אברהם ב"החדשות" הערב (חמישי), דווקא במשרד החוץ הישראלי לא היו שותפים לשמחה.



על פי הדיווח, הגורמים המקצועיים במשרד מתנגדים למהלך וזאת מחשש להשלכותיו על המצב ההומניטרי בעזה, שעלול להסתיים באסון הומניטרי ואולי אף החמרה במצב הביטחוני בין ישראל לפלסטינים. במסמך פנימי שהוכן במשרד נכתב כי מהלך זה "עלול להחמיר את המצב ההומניטרי ולהוביל לקטסטרופה, במיוחד בעזה שגם ככה על 'כרעי תרנגולת'", והוסיפו כי הדבר "לא יועיל, אלא להפך - יתגלגל לפתחה של ישראל". בנוסף לכך ציינו הגורמים כי "גורמים בצה"ל סבורים גם הם שהפסקת התקצוב לא תועיל בלשון המעטה". 



בעקבות ההערכה, דווח כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים מגעים עם הבית הלבן כדי לבטל את המהלך, תוך שמירה על העמדה העקרונית נגד הפלסטינים. במשרד החוץ סרבו להגיב לידיעה. השר לעניינים אסטרטגיים, גלעד ארדן, הגיב לידיעה בחשבון הטוויטר שלו והביע פליאה על עמדת משרד החוץ. "אני מתקשה להאמין שמשרד החוץ של מדינת ישראל מתנגד לקיצוץ באונר״א. אותו גוף שמנציח את בעיית הפליטים במקום לפתור אותה ושמסייע לטרור בכל מיני דרכים שהוכחו? על הגוף הזה משרד החוץ יגן מפני קיצוץ? מקווה מאד שזה לא נכון. את אונר״א צריך לפרק וכמה שיותר מהר", כתב השר.



משבר ירושלים נמשך



כזכור, ביום שלישי אמרה היילי כי כי הנשיא דונלד טראמפ אמר שהוא לא רוצה להוסיף או להוריד את הסיוע, אבל אם הרשות הפלסטינית לא תשוב למו"מ הוא לא ימשיך לממן את סוכנות הסיוע לפלסטינים". וטראמפ עצמו הוסף בסדרת ציוצים כי "אלה לא רק הפקיסטנים שאנו מממנים במיליארדי דולרים ללא תמורה", פתח טראמפ את ציוצו תוך שהוא מתייחס להצהרתו כי ברצונו לקצץ את הסיוע שמעבירה ארה"ב לאיסלמבאד, והמשיך "יש עוד ארצות רבות וארגונים אחרים. לדוגמה, אנחנו משלמים לרשות הפלסטינית מאות מיליוני דולרים לשנה ולא מקבלים שום הערכה או כבוד".



הנשיא הוסיף כי הפלסטינים "אפילו לא מוכנים לקיים משא ומתן להסכם שלום עם ישראל, שכבר היה צריך להגיע. הסרנו את ירושלים, המכשול העיקרי במשא ומתן מהשולחן, אך ישראל הייתה אמורה לשלם בתמורה לכך. אבל בהתחשב בכך שהפלסטינים לא מוכנים לדבר יותר על שלום, למה שנעביר את הסכומים הענקיים האלה אליהם בעתיד?".



בתגובה לדברי הנשיא, אמרו הפלסטינים כי "לא נהיה נתונים לסחיטה". ד"ר חנאן עשראווי, חברת הוועד הפועל של אש"ף, אמרה כי הזכויות הפלסטיניות אינן למכירה. ההכרה של טראמפ בירושלים כבירת ישראל היא לא רק הפרה של החוק הבינלאומי, אלא גם הרסה את היסודות לשלום וגיבתה את הסיפוח הישראלי הלא חוקי של העיר". עשראווי הוסיפה כי הנשיא טראמפ חיבל בחיפוש לשלום, חופש וצדק. עכשיו הוא עז להאשים את הפלסטינים על הפעולות הלא אחראיות שלו".



עם בחירתו הבטיח טראמפ לפעול להשגת "הדיל האולטימטיבי" בין הישראלים לפלסטינים, אך מאמציו להחיות את המשא ומתן בין הצדדים קרסו לאחר שהכיר בירושלים כבירת ישראל, צעד שהפלסטינים ראו כחד צדדי ואחריו הודיעו כי אין הם רואים בארצות הברית כמתווך הוגן במו"מ עתידי.



בין התוצאות של המשבר הדיפלומטי בין ארצות הברית לבין הרשות היו החזרת השגריר הפלסטיני בוושינגטון לרמאללה לצורך התייעצות, והודעת המוקטעה על ניתוק כל הקשרים הדיפלומטיים עם ארצות הברית. בין השאר, בשל המשבר נדחה ביקורו של סגן נשיא ארה"ב, מייק פנס באזור, שהיה מתוכנן לאמצע דצמבר, לסוף ינואר ואף קוצר - כאשר אם בביקור המקורי פנס היה אמור להיפגש עם מנהיגים ואנשי דת רבים באזור, פנס ייפגש רק עם נתניהו, וזאת מכיוון שמנהיגים ערבים רבים ביטלו את הפגישה המתוכננת עם פנס.