ישראל היא שעמדה מאחורי השמדת הכור הגרעיני שעמד בתהליכי בנייה בצפון־מזרחה של סוריה בלילה שבין 5 ל־6 בספטמבר 2007. כך התיר הצנזור הצבאי של צה”ל לפרסם, לראשונה אחרי עשר שנים וחצי. עד עתה נחסמה המדיה הישראלית מלפרסם את פרטי השמדת הכור, את חשיפתו ואת תהליך קבלת ההחלטות שהוביל למבצע המורכב, בעוד רבים מן הפרטים פורסמו בתקשורת הזרה ואף בזיכרונותיהם של נשיא ארה”ב לשעבר ג’ורג’ בוש הבן וסגנו דיק צ’ייני. מי שכיהן כשר הביטחון בזמן מבצע ההשמדה, אהוד ברק, אמר הבוקר (רביעי) ל-103FM
סרטון תקיפת הכור הסורי
כי ברגעים המותחים שבהם יצאה לפועל הפעולה הדרמטית של צה"ל, היה בבור של חיל האוויר ועקב מקרוב אחרי התקיפה האווירית, שבסופה הושמד הכור. "הייתי במקום הזה עשרות פעמים בעשרות מבצעים אחרים", אמר, "זה באמת היה מבצע יחיד במינו וחשוב - והוא בוצע בהצלחה".במהלך הריאיון, שב ותקף אהוד ברק, ולא בפעם הראשונה, את מי שהיה ראש הממשלה באותה תקופה, אהוד אולמרט. המגיש ספי עובדיה ביקש מברק התייחסות לרמיזות של אולמרט מהימים האחרונים, לפיהן ברק ביקש לדחות את הפעולה כדי לזכות בקרדיט עליה. על כך אמר ברק: "זה שייך לעולמו ההזוי של אולמרט. זה אותו אדם שאמר שהוא לא ניסה להשפיע על שולה זקן. שכל אזרח ישפוט בין בוחן המציאות וחיבור העובדות לבין מה שחי בדמיונו של אולמרט".
 

היו חילוקי דעות בינך לבין ראש הממשלה על התקיפה?
"היו בהחלט. מה שקרה הוא שכשהגעתי למשרד הביטחון מצאתי שתי תוכניות בשלבי הכנה מתקדמים שהוכנו בחיפזון. אחת מהן הורסת את הכור בוודאות ומובילה לעירוב סוריה וחיזבאללה, ואחרת שלא תביא להתפתחות רחבה - אך ללא ביטחון שהכור יושמד. הנחיתי להמשיך להכין את התוכניות הללו, כי אין דבר אחר, אך במקביל גם להמשיך לחשוב על תוכניות אחרות שראוי שיוצגו בפני מקבלי ההחלטות, ושגם מבטיחות את הריסת הכור וגם מונעות התמודדות רחבה עם הסורים".


תהיה מוכן לפרגן לראש הממשלה אולמרט על החלטה נועזת ואמיצה לתקוף את הכור הסורי?
"בהחלט. עוד לפני שהייתי שר ביטחון אמרתי לו 'לך בכוחך'".
אולמרט ציין כי יש תכתובות בינך לבינו מאותן ישיבות קבינט, שמציגות את ניסיונות הדחייה שלך.
"אני לא יכול באמת לעקוב אחרי כל ההתפתלויות של אולמרט ואין לדברים הללו שום חשיבות. המתח היה קיים ונוצר כולו בידי אולמרט ולפי דמיונו בלבד. העובדה הייתה שאני אמרתי שצריך לפעול בקור רוח, לספור עד עשר ולהחליט מה עושים ואיך. במבחן התוצאה הפעולה הצליחה, וכל שאר הדיבורים הם חסרי ערך. אדם מבוגר שנחשף לדברים הללו אמר לי: 'זה מה שקורה כשחפיפניק עם תעודות נפגש עם מקצוען שעומד על דעתו'".

אין גבול למחמאות שאתה נותן לאהוד אולמרט.
"דווקא הרעפתי עליו מחמאה. הוא היה ראש ממשלה וקיבל את ההכרעה ומגיע לו קרדיט על הדבר הזה".
היום אתה עומד על דעתך שאם היינו בוחרים באפשרויות הפעולה שאולמרט דחף עליהן יכול להיות שהיינו מוצאים את עצמנו במלחמה כוללת אחרי התקיפה? 
"לא. אני עומד על כך שמדינה אחראית, ממשלה אחראית, מערכת ביטחון אחראית - מעבר לפעולות המיידיות שננקטות - סדר הפעולות הוא שכשקורה משהו שחייבים להגיב עליו, סופרים עד עשר ומזהים מה רוצים לעשות. לאחר מכן, סופרים שוב עד עשר ובוחנים איך רוצים לעשות את זה - ואז נותנים לגורמים שצריכים לבצע את זה את הזמן הנכון להתארגן ולבצע תוך שמירה על קור רוח".


"חפיפניק עם תעודות". אולמרט. צילום: פלאש 90


ברק הדגיש כי הוא לא מבקר את מערכת הביטחון על התוכניות הראשוניות שהכינה במהירות יחסית. "זה טבעי ונכון", הוא אומר, "בשלב מסוים היה ברור לי, כמי שעסק בדברים הרבה פעמים, שישנם סיכונים שלא ראוי לקחת אותם. התוכנית הזאת נשארה כתוכנית גיבוי במידה ותהיה הדלפה של תוכניות אחרות, אך אם נצליח למנוע הדלפה יהיו לנו תוכניות טובות בהרבה ומתאימות למה שצריך להיות עבור מדינת ישראל. זה כל הסיפור".
כמה שבועות אחרי הפעולה, בנימין נתניהו, שהיה אז יו"ר האופוזיציה פלט - בטעות או בכוונה - שהייתה פעולה. עד כמה זה הפריע למה שכינית "מרחב ההכחשה"?
"זה לא הפריע, כי הפעולה כבר הייתה מאחורינו, זה בסך הכל מעשה מזיק ולא ראוי. אני משאיר לכל מאזין לבחון אם מדובר במעשה ראוי בכוונה או בטעות. באופן מעשי, זה פגע במקצת במאמץ הממשלה לומר שאנחנו מתעלמים מהפרשה".
עד כמה זה דבר חכם ונכון שממשלת ישראל מאשרת היום את פרסום המידע על אודות התקיפה?
"אני חושב שהייתה כבר יותר מנקודת זמן אחת שאפשר היה לפרסם את זה. זה לא שהדברים לא נסקרו בעולם בצורה מפורטת יותר ממה שאני הרשיתי לעצמי לספר לכם כעת. היו מי שהסתייגו מהפרסום לאור המתיחות עם הסורים. זהו פרסום שיגרום מבוכה לאסד, אך עברו מספיק שנים וכל כך הרבה דברים קרו מאז, כך שאני מעריך שהנזק לא ממשי היום".

עריכה: איתמר זיגלמן ויניב מורוזובסקי