ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום (ראשון) למבצע הלילי שערך צה"ל להעברת אנשי ארגון "הקסדות הלבנות" מסוריה לירדן. "לפני ימים אחדים פנה אליי הנשיא טראמפ, ופנו גם ראש ממשלת קנדה טרודו ואחרים, בבקשה שנעזור להוציא מסוריה מאות אנשי "קסדות לבנות". אלה אנשים שהצילו חיים ונמצאו עכשיו בסכנת חיים. לכן אישרתי להעביר אותם דרך ישראל למדינות נוספות, כצעד הומניטרי חשוב", אמר נתניהו.



כמו כן ציין כי ישראל ממשיכה לפעול נגד ההתבססות האיראנית בסוריה והתייחס לחילופי האש עם ארגון חמאס ביום שישי האחרון. "במקביל, אנחנו לא מפסיקים לפעול בסוריה נגד ניסיונות ההתבססות הצבאית של איראן שם. באותה עת אנחנו פועלים גם בדרום. בסוף השבוע היכינו את החמאס מכה קשה מאוד, ואם הדבר יידרש, נכה בהם שבעתיים".


מפקד מנהלת "שכנות טובה", סגן-אלוף א', התייחס למבצע החילוץ ואמר כי "אין ספק כי זהו מעמד מרגש לעמוד אתמול על גדר הגבול ולקלוט משפחות, בעיקר נשים וילדים. משפחות אשר עוברות בתחילה בחשש אך כאשר מגיעות אל הגבול, עיניהן נוצצות מאושר בידיעה כי קיבלו את חייהם בחזרה. שמח להיות קצין בצבא ובמדינה שמבצעות מבצע כזה ומביאות לידי ביטוי ערכים של אנושיות וחמלה. זוהי מהות עבודתנו וזהו רגע משמעותי מאין כמותו".

האיחוד האירופי: "מחווה הומניטרית חשובה"

שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, אמרה כי מדובר במהלך חשוב שביצעה ישראל. "הצלת חברי הארגון ומשפחותיהם מסוריה היא מחווה הומניטרית חשובה. הם היו הסכנה מיידית בעקבות ההסלמה במצב בדרום סוריה. הקסדות הלבנות, הידועות גם כהגנה האזרחית בסוריה, הם ארגון סורי התנדבותי שנועד להציל, להגן ולסייע לאזרחים במלחמת האזרחים בסוריה", ציינה מוגריני.
 
"האיחוד האירופי מכיר במאמצים של ישראל וירדן ושל כל מי שהיה מעורב, כולל גמה ממדינות האיחוד האירופי - שתרממו להבאת חברי הארגון ומשפחותיהם לחוף מבטחים. אנחנו חוזרים על קריאתנו להפסקה מיידית של העוינות בסוריה וגישה לסיוע הומניטרי לכל אזרחי המדינה הזקוקים לו".

לפי דיווח של כתבי העיתון בישראל, צה"ל סייע לפנות את 800 הסורים מהגולן הסורי לירדן, ומשם הם יועברו לבריטניה, קנדה וגרמניה. הפינוי החל במוצאי שבת כאשר כוח האו"ם סייע לאנשי "הקסדות הלבנות" לחצות בבטחה מדרום מערב סוריה לשטח רמת הגולן. לפי "בילד", הפינוי הוא תוצאה של משא ומתן בין ארצות הברית, רוסיה והמשטר הסורי.
 
לאחר המבצע, אישר צה"ל את הפרטים והוסיף: "בהמשך לבקשת ארה"ב ומדינות אירופאיות נוספות, ובהתאם להנחיית הדרג המדיני השלים צה"ל בשעות האחרונות מאמץ הומניטרי לחילוץ פעילים בארגון סורי אזרחי ובני משפחותיהם משטח הלחימה בדרום סוריה, לאחר שנשקפה סכנה מיידית לחייהם. העברתם של הנמלטים דרך ישראל בוצעה כמחווה הומניטרית יוצאת דופן, והם הועברו מישראל למדינה שכנה. ישראל לא מתערבת בלחימה הפנימית בסוריה, וממשיכה לראות במשטר הסורי כאחראי לכל הנעשה בשטח סוריה".
 
 
שרי חוץ ברחבי העולם, פרגנו לישראל  ושיבחו את המבצע. שר החוץ הבריטי, ג'רמי האנט, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "אני מודה לישראל וירדן על המבצע המורכב, אלה חדשות נפלאות, הם אמיצים ביותר, זאת קרן אור אחת". גם שר החוץ של גרמניה פרגן והוסיף: "כעת יש להגן עליהם ולהציע להם מקלט מדיני". שרת החוץ של קנדה הוסיפה: "שמחה לראשות שמשתפים פעולה ומנסים לשמור על אנשי הקסדות הלבנות".

"כאשר הפצצות נופלות מהשמיים, אנשי ההגנה האזרחית הסורית ממהרים פנימה. במקום שבו השירותים הציבוריים כבר לא מתפקדים, המתנדבים הבלתי חמושים האלה מסכנים את חייהם על מנת לסייע לכל מי שבמצוקה" – כך נכתב באתר הרשמי של "הקסדות הלבנות", ארגון הסיוע הסורי שפעל בחמש השנים האחרונות על מנת להציל את חייהם של אלפי בני אדם מול ההפצצות האוויריות הכבדות של חילות האוויר של סוריה ורוסיה. 
 
הארגון הוקם בתחילת 2013 ביוזמתו של ג'יימס לה מסורייה, קצין בריטי לשעבר ויועץ לחברות פרטיות, שהכשיר בסיוע טורקי קבוצה של 20 מתנדבים סורים מצפון חלב. בהדרגה, הארגון התרחב ליותר מ-3,000 מתנדבים ומתנדבות שפועלים ביותר ממאה אתרים ברחבי המדינה, ממהרים למוקדי ההפצצות עם מכשירי קשר וציוד הצלה מינימלי במטרה לסייע ללכודים ולנפגעים. צילומים וסרטונים שפורסמו בשנים האחרונות הראו את הפעילים במבצעי חילוץ מורכבים, שלעתים הסתיימו בהצלחה. 


מתנדבי הקסדות הלבנות. צילום: רויטרס


בשנתיים האחרונות, היה הארגון אחד המועמדים המובילים לפרס נובל לשלום, אולם לא הצליח לזכות בפרס. למרות זאת, חברי "הקסדות הלבנות" זכו לתהודה בינלאומית, בין השאר בזכות סרט של נטפליקס שתיעד את פעילותם תחת אש, והארגון קיבל תרומות מממשלות גרמניה, דנמרק והולנד ומארגוני סיוע ממשלתיים מבריטניה ומארה"ב. "אנשי 'הקסדות הלבנות' מתעוררים בכל יום כדי להציל חיים שאחרים מנסים כל כך לקחת", נאמר בעצומה מקוונת שעליה חתמו כרבע מיליון בני אדם למען הענקת פרס נובל לארגון. 
 
מי שיצאו נגד הארגון היו סוריה ורוסיה, כאשר שופרות התעמולה של שתי המדינות סימנו את פעילי ארגון הסיוע כסייענים של דאע"ש ואל-קאעידה וסוכנים של מדינות המערב. יותר מ-150 מפעילי "הקסדות הלבנות" נהרגו בהפצצות אוויריות של כלי טיס סוריים ורוסיים, שחלקם כוונו נגד מתקנים שמזוהים עם ארגון הסיוע. 
 
המקרה הבולט ביותר התרחש באוגוסט אשתקד, כאשר שבעה פעילים נהרגו בהפצצה רוסית מכוונת נגד הארגון באידליב, כאשר בין הקורבנות היה אבו קיפאח, ששנה קודמת לכן תועד כשהוא מציל תינוקת בת חודש מהריסות מבנה. "העולם מכיר אותנו בתור גיבורים, אבל העבודה הזו שוברת אותך", אמר אבו קיפאח אחרי החילוץ הדרמטי.