קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל נמצאת בביקור מדיני בישראל וערכה היום (חמישי) מסיבת עיתונאים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. בפתח דבריו הודה נתניהו למרקל על תמיכתה בישראל. "לפני עשר שנים דיברת בפני הכנסת ואמרת שגרמניה וישראל קשורים בידידות מיוחדת, החולקת ערכים ואינטרסים משותפים. אמרת שגרמניה לא תנטוש את ישראל והביטחון של ישראל לא יהיה נתון למשוא ומתן עמדת במילתך".
לדברי ראש הממשלה, ישראל היא אחת המדינות בעלת היזמות הגבוהה ביותר. "ראינו איך חברות ישראליות וגרמניות עובדות ביחד כולל בחקלאות, בריאות ובשדות נוספים", אמר. נתניהו הזכיר את תעשיית הרכב הגרמנית ואת תעשיית ההייטק הישראלית שעוסקת במכוניות אוטונומיות. "הפגישה שלנו היום מגבירה את שיתוף הפעולה שלנו בענייני תחבורה, דיור, כלכלה ועוד. יש מעט מאוד כלכלות שיש להן את יכולות היזמות הללו. אני שר החוץ ולא אמנה מדינות אחרות, אבל זה כוח אדיר". לדבריו, "יש בינינו ידידות קרובה זה לא אומר שאין בינינו חילוקי דעות. הקשר בין גרמניה לישראל מוביל לתקווה ולעולם טוב יותר".
"האיראנים מנסים להיכנס לאירופה מהדלת האחורית"
מרקל אמרה כי צריך לעשות הכל כדי למנוע מאיראן נשק גרעיני. "דיברתי עם נשיא רוסיה ופעלנו לביטול הכוחות האיראנית בסוריה. אנחנו רוצים אפס נוכחות איראנית בסוריה כי זה איום לישראל וזה איום ללבנון. אני יודעת שהאזור בו אנחנו חיים שונה למזלנו לגמרי מהאזור הזה ואני מבינה שישראל צריכה להגן על עצמה כשמאיימים עליה".
נתניהו: "אבו מאזן הקשה מאוד את המצב בעזה"
השניים התייחסו גם לסכסוך הישראלי-פלסטיני. ראש הממשלה אמר כי "אני מצטער לומר, שאני לא רואה מהצד הפלסטיני רצון לשלום ואני חושב שמדינות צריכות לקום ולומר להם, הפסיקו את מה שאתם עושים. בעיקר את העובדה שאתם חונקים את עזה".
מרקל נגד חוק הלאום: "גם למיעוטים יש זכויות בדמוקרטיה"
מרקל אמרה כי "אנחנו מאמינים בפתרון שתי המדינות ושמעתי מרה"מ את הצורך לעודד גם את הצד השני ואנחנו נעשה זאת. זה הפתרון הנכון. הבעתי את הדאגה ממדיניות ההתנחלויות שמקשה על הפתרון הזה". לדבריה, "אני מעדיפה לדבר ישירות עם הרשות. ואמרתי לראש הממשלה שבנוסף להתייעצות אדבר עם אבו מאזן ואעדכן אותו על מה שדיברתי עם רה"מ. אני לא רוצה לעשות את זה כאן אלא לדבר איתו ישירות".
מרקל נשאלה ומתחה ביקורת על חוק הלאום: "זו נקודה שמדאיגה אותי במקצת. "אנחנו תומכים במדינה היהודית אך גם למיעוטים יש זכויות לדמוקרטיה. היו דיונים גם בישראל ולכן גם אני הצבתי מספר שאלות. אנחנו תומכים במדינה היהודית ואם יהיה שלום בר קיימא, לא יכול להיות שהפלסטינים לא יאמרו שישראל היא המדינה היהודית".