יוון עושה צעד נוסף לעבר תהום כלכלי: ראש הממשלה, אלכסיס ציפרס, הודיע היום (ראשון) כי הבנקים והבורסה יהיו סגורים מחר, יממה לפני שהמדינה צפויה להיכנס לפשיטת רגל על רקע סיומה של תוכנית הסיוע הבינלאומית, וכי יוטלו מגבלות על משיכות כספים מהכספומטים. עם זאת, שר האוצר היווני, יאניס וארופקיס, הבהיר כי ארצו אינה מעוניינת לעזוב את גוש היורו.
בתום ישיבת חירום של הממשלה באתונה היום, נשא ציפרס נאום לאומה, שבה הכריז כי הוחלט לקבל את המלצתה של המועצה ליציבות פיננסית בראשותם של וארופקיס ונגיד הבנק המרכזי, יאניס סטורנראס, שלא שלא לפתוח היום את הבנקים ואת הבורסה. כמו כן, הוחלט להטיל מגבלות על משיכת כספים מסניפי הבנקים, משיכה מוקדמת מתוכניות חיסכון והעברות כספים לחשבונות בחו"ל.
ציפרס קרא לציבור לשמור על קור רוח והאשים את ראשי האיחוד האירופי בניסיון לסחוט את יוון וקרא פעם נוספת להאריך את תוכנית החילוץ מעבר ל-30 ביוני, בקשה שכבר נדחתה בסוף השבוע.
"בימים הקרובים, מה שדרוש אלה סבלנות ורוגע. פיקדונות הבנקים של העם היווני בטוחים לחלוטין", אמר. "הם (ראשי האיחוד) לא יצליחו. ההפך יתרחש: העם היווני יעמוד נחוש עם עקשנות גדולה יותר מאי פעם", אמר. "להחלטות הנוכחיות של הבנק האירופי ושל שרי גוש היורו: לנסות ולחנוק את הרצון של העם היווני".
סגירת הבנקים מגיעה יממה לפני המועד הצפוי של פשיטת הרגל, כאשר הממשלה היוונית לא תוכל להחזיר הלוואה בסך 1.6 מיליארד יורו. עם זאת, ציפרס הודיע כי אין חשש לתשלום המשכורות והפנסיות שאמור להתחיל היום.
הבנק האירופי המרכזי הודיע היום כי הוא ממשיך להעביר סיוע נזיל למערכת הבנקאות היוונית על מנת למנוע את קריסתה, וזאת על אף החלטת שרי האוצר של גוש היורו שלא להמשיך את תוכנית הסיוע מעבר ל-30 ביוני אם לא ייחתם הסכם. עם זאת, נציבות הבנק בראשותו של מריו דראגי הבהירה כי היא "מוכנה לשקול מחדש את ההחלטה".
שבוע לפני משאל העם על השאלה אם לקבל את תנאי נציגי הטרויקה - קרן המטבע העולמי, הבנק האירופי המרכזי ומדינות גוש היורו – אשר דורשים כי הממשלה באתונה תבצע צעדי צנע עמוקים בתמורה לסיוע של 7.2 מיליארד יורו, הבהיר אתמול שר האוצר ורופאקיס כי הממשלה לא מתכוונת להתקפל.
"זו שעה אפלה עבור אירופה ככל שאני רואה את זה. ליוון היו שעות אפלות רבות לאורך ההיסטוריה הארוכה שלה. עם זאת, מהמקום שבו אנחנו נמצאים, אנחנו פועלים במצפון נקי", אמר בראיון לבי-בי-סי. "אנחנו יודעים שכופפנו את גבנו על מנת לרצות את מוסדות הטרויקה, את שותפינו האירופים. הם לא באו למסיבה, הם לא פגשו אותנו באמצע הדרך, אפילו לא ברבע. כעת, אנחנו מסתכלים על ההתפתחויות האלה בצער רב על מה שקורה לאירופה שאנחנו מחוברים אליה".
"יוון אינה מבקרת ולא אורחת באירופה"
"יוון אינה מבקרת ולא אורחת באירופה"
ורופאקיס דחה בתוקף את הטענות כי אם לא יושג הסכם ויוון תפשוט את הרגל, המשמעות היא שהמדינה תעזוב את גוש היורו ואת האיחוד האירופי. "אין סעיפים שנוגעים לנטישת היורו", אמר. "ברגע שאתה בפנים, אתה לא יכול לצאת. זה חלק מאמנות האיחוד. אז למה שאפילו נחשוב על לעזוב את היורו?".
עם זאת, שר האוצר האוסטרי, הנס יורג שלינג, הבהיר כי אם יוון תבקש לעזוב את האיחוד האירופי, שאר המדינות החברות יצטרכו להסכים. קודם לכן יוחסה לו אמירה כי עזיבתה של יוון את האיחוד היא בלתי נמנעת, אולם התברר כי מדובר בציטוט שגוי.
היום לפנות בוקר, אחרי דיון של שעות ארוכות, אישרו חברי הפרלמנט באתונה את ההצעה לקיים את משאל העם ביום ראשון הבא. ראש הממשלה, אלכסיס ציפרס, קרא לתושבים להצביע נגד הדרישות הבינלאומיות ולא לגלות "אמפטיה לאולטימטום", אולם גם הוא הבהיר כי לא מדובר במשאל עם יציאה מהאיחוד. "יוון אינה מבקרת ולא אורחת באירופה", אמר. "לאף אחד אין זכות להראות לנו את היציאה מהבית שלנו".
שני סקרים שפורסמו היום בבוקר, ונערכו עוד לפני ההודעה על המשאל, הראו כי רוב היוונים תומכים בהישארות במסגרת האיחוד. לפי סקר של העיתון פרוטו תמה, 57 אחוז ציינו כי הממשלה צריכה להגיע להסכם עם השותפים האירופים, בעוד שהסקר בעיתון וימה הראה כי 47.2 אחוז תמכו בהסכם חדש.