לאחר ארבע שנים של שיחות מתישות הוצגה היום טיוטה ראשונה לשלד של הסכם בינלאומי לעצירת התחממות כדור הארץ בוועידת פריז. נציגי כל 195 המדינות הצליחו להגיע להסכמה ראשונית על תכנית כדי להתמודד עם ההשלכות של פליטות גזי חממה ושינוי האקלים. למרות היותה עמוסת הצעות סותרות ברוב נקודות המפתח, הטיוטה שהוכנה בארבע שנים של שיחות קשות הוא השלד של מה שתואר כהסכם הגלובלי המורכב והמשמעותי ביותר אי פעם.
על בסיס הטיוטה שרים מרחבי העולם יגיעו לפריז מיום שני לנסות להפוך אותה להסכם שיכול לרסן את פליטת הגזים שלוכדים את חום השמש באטמוספירה, וגורמים להתחממות פני כדור הארץ והאוקיינוסים.
"במילותיו של נלסון מנדלה, זה תמיד נראה בלתי אפשרי, עד שנעשה", אמר נציג המשא ומתן של דרום אפריקה לאחר שהסכם טיוטת 48 העמודים אומץ למחיאות כפות סוערות.
מדענים מזהירים כי כוכב הלכת שלנו יהפוך עוין יותר ויותר למין אנושי ככל שהוא מתחמם עם עלייה במפלס הים שתציף איים ואזורי חוף מאוכלסים, כמו גם סופות הרסניות ובצורת חמורה.
עם זאת, קיצוץ פליטות דורש שינויים דרמטיים בצריכת האנרגיה בעולם כמו מעבר משריפת פחם, נפט וגז לאנרגיה מתחדשת, כמו גם הימנעות מהרס יערות הגשם - צעדים שאינטרסים עסקיים חזקים נחושים ללחוץ על ראשי המדינות לעכבם.
מפאריס אמורה לצאת עסקה מורכבת שתחייב את כל מדינות העולם במטרה להגביל עד שתי מעלות את התחממות העולם עד סוף המאה ביחס לתקופה הטרום תעשייתית - יעד שאפתני שמעטים מאמינים כי יושג אבל שהקהילה המדעית מתעקשת כי אם לא יושג תגיע האנושות לאובדן שליטה על שינויי האקלים.
המפתח, אומרים פרשנים, יהיה אם תושג הסכמה על מנגנון ביקורת בכל חמש שנים על העמידה בהתחייבות המדינות לצמצום פליטות גזי החממה, דבר שיחזק את ההתחייבויות של המדינות להסכם.
עדיין אין הסכמה על סוגיות יסוד: כמה מהר וכמה רחוק לקצץ את פליטת גזי חממה ועל כתפי מי רוב הנטל הכלכלי יפול אם כי ברור היום גם לסין כמו לארה״ב והאיחוד האירופי שהעולם המתפתח לא יוכל לבדו לשאת בעלויות מחויבויותיו