הדיווחים שפורסמו היום (שלישי) על הניסוי שביצעה איראן בטילים בליסטיים המסוגלים לשאת נשק גרעיני הם "מדאיגים ועלולים להוות הפרה של החלטת מועצת הביטחון של האו"ם", כך אמר היום מקור דיפלומטי צרפתי. "אנחנו בודקים את המידע הזה. תוכנית הטילים הבליסטיים של איראן מהווה מקור לדאגה", אמר הדיפלומט הצרפתי.

התכנון ע"י איראן של טילים המסוגלים לשאת כלי נשק גרעיניים יסתור את החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 2231, שקוראת לאיראן להימנע מכל פעילות בתחום זה", אמר המקור. הוא הוסיף כי זה עדיין מוקדם מדי לדון באמצעים שיש לנקוט באם יתברר שהניסוי אכן התקיים באיראן.

מוקדם יותר היום שיגרה איראן מספר טילים בליסטיים בתרגיל צבאי שנערך ברחבי המדינה. "המבחן נועד להראות את כוח ההרתעה של איראן ואת היכולת שלה להתמודד עם כל איום נגד משמרות המהפכה, המדינה וריבונותה", נכתב בהודעה הרשמית עליה דווח בסוכנות הידיעות רויטרס.

התרגיל מתרחש לאחר ניסוי טילים בליסטיים לטווח בינוני שנערך באוקטובר 2015. האו"ם הודיע אז כי התרגיל שבוצע לאחר החתימה על הסכם הגרעין בין איראן לבין המעצמות, הפר את החלטת מועצת הביטחון, שאסרה על איראן לבצע ניסויים בטילים בליסטיים גרעיניים. ההחלטה פגה עם החתימה על עסקת הגרעין, אך עם זאת נכנסה לתוקפה החלטה אחרת הקובעת כי איראן נדרשת לא לבצע ניסויים בטילים שנועדו להיות נשק גרעיני.



איראן הקפידה להכחיש את הקשר בין טילים בליסטיים לתכנית הגרעין שלה השנויה במחלוקת, שנמצאת כעת תחת מגבלות קפדניות מאז נכנס לתוקפו הסכם הגרעין בחודש ינואר. 




ממשיכה להתחמש



הניסוי שבוצע ממשיך את התחמשותה של איראן. כזכור, בחודש שעבר דווח כי רוסיה תשלח את מערכת טילי ה-S300 נגד מטוסים הראשונה לאיראן בסוכנות הידיעות ריא, שציטטה גורם לא מזוהה. על פי הדיווח, מערכת הטילים תישלח בהתאם להסכם שנחתם בין שתי המדינות בעקבות הסכם הגרעין בין טהרן למעצמות ולאחר שבאפריל ביטל הנשיא ולדימיר פוטין את האיסור על מכירת המערכות בעקבות הבנות הגרעין שהושגו בין איראן למעצמות בלוזאן.



מוקדם יותר דווח כי מוסקבה תספק לרפובליקה האסלאמית מטוסי קרב מתקדמים מדגם סוחוי 30SM. רוסיה ואיראן סיכמו על מכירת המערכת נגד מטוסים כבר ב-2007, אולם בעקבות הסנקציות שהטילה מועצת הביטחון על איראן, החליט הקרמלין להשעות את המכירה, מה שגרם לאיראנים להגיש תביעת בוררות נגד הרוסים, שכעת הצדדים דנים במשיכתה. בחודש אוגוסט אמר גורם בכיר במשרד החוץ כי המערכות יסופקו בהתאם לחוזה שנחתם בין המדינות, אם כי לא ברור אם מדובר בארבע מערכות או בשלוש, כפי שנקבע בתחילה.



בישראל חוששים מהעסקה ומתנגדים לה משום שהדבר עלול למנוע תקיפה אווירית של מתקני הגרעין. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בחודש אפריל ש"ישראל רואה בחומרה רבה את אספקת טילי S-300 מרוסיה לאיראן, וזאת בשעה שאיראן מגבירה את התוקפנות שלה באזור וסביב כל גבולותיה של מדינת ישראל". 



מערכת S-300. צילום: רויטרס
מערכת S-300. צילום: רויטרס