כוחות צבא עיראק הגיעו היום (שלישי) לפאתי מערב מוסול ומקיימים קרבות קשים מול דאעש באזור שדה התעופה של העיר. מטרתו של הצבא העיראקי היא להשתלט על שדה התעופה ולהשתמש בו כבסיס קדמי להמשך הלחימה בארגון. הקרב על השדה הוא חלק מהמערכה לכיבוש המעוז האחרון של דאעש בעיראק, והעיר שנחשבת לבירת הארגון במדינה.
כזכור, הקרב על מערב מוסול החל ביום ראשון, כאשר מאות כלי רכב בליווי חיילות אוויר החלו לנוע לכיוון מערב העיר. בעודם שועטים לעבר העיר עצמה, כבשו הכוחות מספר כפרים.
חיל האוויר העיראקי מפציץ יעדי דאעש
למרות ההתקדמות המהירה של הכוחות הנלחמים בדאעש, מפקד הכוחות האמריקאים בקואליציה, הגנרל סטפן טאוסנד הזהיר כי "מוסול היא יעד מסובך, שיבטיח קרב קשה לכל צבא שבעולם. במקביל לכך, באו"ם הזהירו מפני אסון הומניטרי והתייחסו למאות אלפי האזרחים הנצורים בעיר, שמספרם מוערך בכ-650 אלף בני אדם, בהם 350 אלף ילדים. "המציאות האכזרית מעמידה את ילדי מוסול בבחירה בין הפצצות, קרבות רחוב ורעב אם הם יישארו בעיר, או אש צלפים ואף הוצאות להורג אם ינסו לברוח", אמר מנהל ארגון "הצילו את הילדים בעיראק", מאוריציו קריבלרו.
בנוסף לסכנה לאבדן מוסול, התגלה מצבו הקשה של הארגון. על פי דיווחים, הכנסות הארגון הצטמצמו באופן משמעותי בחודשים האחרונים, ואם בשנת 2014 הוערך שהארגון הכניס לכיסיו סכום של 1.9 מיליארד דולר, בשנת 2016 הכנסות הארגון צומצמו ביותר ממחצית והן עמדו על סך של 870 מיליון דולר בלבד.
על פי מומחים, הסיבה העיקרית למצבו הקשה לארגון היא אובדן השטח בשנתיים האחרונות. דאעש הסתמכו כלכלית על מכירת נפט, מיסוי, חטיפות וסחיטה, אך בשנתיים מאז שהארגון הגיע לשיא כוחו, הוא איבד 62% מהטריטוריה שלו בעיראק ו-30% מהטריטוריה בסוריה.
"המודל הכלכלי של דאעש היה להתרחב ולבזוז את האזורים שהוא כבש", הסביר פיטר נורמן מומחה לכלכלה וטרור בקינגס קולג' בלונדון, שהוסיף כי הארגון התבסס במידה רבה על תוכנית פירמידה. אך למרות ההפסדים בהכנסות, הזהיר נורמן כי ההתקפות באירופה שביצע הארגון לא עלו לו כסף רב, והן יכולות עוד להימשך.