תקיפה משמעותית שיוחסה לישראל ותקיפה אפשרית של ארצות הברית בתגובה לשימוש של אסד בנשק כימי הובילו להיערכות מוגברת לקראת עימות אפשרי במזרח התיכון. הבכיר לשעבר במשרד הביטחון, עמוס גלעד, התייחס לתקיפה אמריקאית אפשרית בסוריה וציין כי "מעשיו הנוראיים של אסד אינם מתקבלים על הדעת". "לא צריך לתאר כאילו טראמפ מתנהג באופן חסר אחריות באיומיו. הוא אמר את הדברים בצורה שקולה וכולם בעולם מסכימים איתו על כך. השאלה מה הוא יעשה", אמר גלעד בגל"צ.
עוד הוסיף גלעד כי אם טראמפ ייסוג לבסוף מכוונת התקיפה היא בעלת השלכות קשות. "הכוונה היא ברורה והנסיגה ממנה היא עידוד לאסד להמשיך. הנשיא אסד הבין שהוא מקבל עידוד כשארצות הברית לא תוקפת. יש לאי תקיפה משמעות חמורה", אמר.
על התקיפה שיוחסה לישראל בבסיס האיראני בסוריה ציין: "ישראל לא יכולה לתת לאיראן לבנות חזית נוספת בסוריה ולתת לה להיות חזית שניה ללבנון. הם רוצים לאיים עלינו בטילים מדויקים ולהוסיף על כך מליציות שיעיות. יש פה תוכנית אסטרטגית מכוונת של איראן. ישראל נחושה למנוע זאת ואם לא האיום יהיה בלתי נסבל".

"אי תקיפה תעודד את אסד להמשיך". טראמפ. צילום: רויטרס


הנשיא דונלד טראמפ הזהיר אתמול את הרוסים כי “הטילים שלנו מגיעים”, בעוד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הביע אמש את תקוותו ש”ההיגיון ינצח” בסופו של דבר. בתוך כך דווח אמש ברשתות הערביות כי המשטר הסורי פינה את כל הבסיסים ושדות התעופה החשובים בשטחים שתחת שליטתו, מחשש ממתקפה משולשת מצד ארה”ב, בריטניה וצרפת. ברשת אל־ערביה פורסם כי המתקפה צפויה לכלול את בסיס אל־שעיראת בחומס (שהותקף בשנה שעברה), בסיס חמיימים שבאל־לד’קיה, בסיסים נוספים בחומס, חמאה וטרטוס ותשעה בסיסים בדמשק. בתצלום לוויין שפרסמה חברת ImageSat International נראות ספינות רוסיות עוזבות את נמל טרטוס שלחוף הים התיכון.
 
בציוץ בטוויטר שהעלה הנשיא האמריקאי בשעות הבוקר הוא התייחס לאיומים של גורמים רוסיים, בהם של השגריר הרוסי בלבנון אלכסנדר זסיפקין, כי הם יפילו את הטילים שישגרו האמריקאים ובני בריתם לעבר סוריה בתגובה למתקפה הכימית בעיירה דומא - ושלח מסר משלו: “תהיי מוכנה רוסיה, כי הטילים מגיעים, יפים וחדשים ו’חכמים’!”, צייץ טראמפ. “אתם לא צריכים להיות שותפים לחיה שהורגת בגז שמחסל את בני עמו ונהנה מכך!”.
 
בציוץ נוסף קבע טראמפ: “היחסים שלנו עם רוסיה גרועים כעת יותר מאשר היו אי פעם, וזה כולל את המלחמה הקרה. אין סיבה לכך”. והוסיף: “רוסיה צריכה אותנו כדי שנעזור עם הכלכלה שלהם, משהו שיהיה קל מאוד לעשות, ואנחנו צריכים שכל המדינות יעבדו יחד. לעצור את מרוץ החימוש?”.
מול כל האיומים, הכריז אתמול פוטין כי “מצב ענייני העולם מעורר דאגות, הוא הופך ליותר כאוטי”. בטקס שנערך לכבודם של שגרירים חדשים שהוצבו במוסקבה, הוסיף פוטין: “למרות זאת, אנחנו מקווים שההיגיון יגבר בסופו של דבר והיחסים הבינלאומיים ייכנסו למסלול חיובי, וכל המערכת הבינלאומית תהפוך ליציבה ולצפויה יותר”. 
 
קודם לכן, כבר בשעות הבוקר, מיהרה דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זכרובה, להגיב על הציוץ של טראמפ ואמרה: “טילים חכמים צריכים לטוס לעבר טרוריסטים, לא לכיוון הממשלה החוקית של סוריה שהעבירה שנים בלחימה נגד הטרור הבינלאומי על אדמתה”. זכרובה גם האשימה כי האמריקאים מבקשים לערער את הבדיקות שאמורים לבצע נציגים מטעם הארגון למניעת כלי נשק כימיים בדומא. “האם הפקחים של הארגון מודעים לכך שטילים חכמים עומדים להרוס את כל הראיות לשימוש בכלי נשק כימיים על הקרקע?”, תהתה. “או שזו התוכנית האמיתית - להסתיר את כל הראיות של ההתקפה המפוברקת הזו עם תקיפות של טילים חכמים כדי שלפקחים הבינלאומיים לא יהיו ראיות לבחון?”.
 
במקביל, ניסה דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, לשלוח מסר רגוע יותר. “בהתייחס לכל מה שיכול לקרות אם תהיה תקיפה כלשהי, אנחנו עדיין מקווים שכל הצדדים יימנעו מצעדים כאלה, שהתעוררו בגלל משהו שאינו אמיתי ואשר יכולים לערער מצב בלתי יציב באזור”, אמר.
 
משרד ההגנה הרוסי שב אתמול על הטענה כי לא התגלו סימנים כלשהם לחומרי לחימה כימיים בדומא והאשים כי ארגון הסיוע הסורי “הקסדות הלבנות” הוא שביים את האירוע. “ב־7 באפריל, ככל הנראה, נעשה הניסיון האחרון להמחיז התקפה כימית במזרח ע’וטה”, אמר סגן מפקד המבצעים במטכ”ל הרוסי, ויקטור פוזניקיר. “’הקסדות הלבנות’ הידועים לשמצה, שפועלים כחלק מארגוני טרור, ביימו וצילמו התקפה כימית על אזרחים בעיירה דומא”.
 
למרות הטענות הרוסיות והסוריות כי לא התרחשה התקפה כימית, דיווח אתמול ארגון הבריאות הבינלאומי כי כ־500 בני אדם הפגינו “סימנים וסימפטומים התואמים חשיפה לרכיבים כימיים רעילים” אחרי ההפצצה בדומא. “הארגון דורש גישה מיידית וללא הפרעה לאזור על מנת לספק טיפול למי שהושפעו, להעריך את ההשלכות הבריאותיות ולספק תגובה מקיפה”, אמר סגן מנהל הסוכנות לענייני מוכנות למצבי חירום, פיטר סלאמה.
 
 בינתיים, לא ברור אם בריטניה תצטרף למתקפה הצפויה בסוריה. ראש הממשלה תרזה מיי שוחחה עם הנשיא טראמפ ביום שלישי בערב, ולאחר מכן נמסר כי היא דרשה לקבל הוכחות נוספות לאחריותו של המשטר הסורי להתקפה לפני שתתקבל החלטה על התפקיד שתמלא בריטניה בתגובה הצבאית. חברי פרלמנט הזהירו את מיי שלא לפעול ללא אישור בית הנבחרים בלונדון, אם כי רבים הביעו תמיכה בתגובה צבאית.