נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ומקבילו הצרפתי עמנואל מקרון שמתארח בוושינגטון, קיימו היום (שלישי) מסיבת עיתונאים משותפת בבית הלבן, כאשר נושא הסכם הגרעין עם איראן עמד בלב דבריהם. השניים הציגו חילוקי דעות בנוגע להסכם הגרעין, אך הבהירו את חשיבותו של שיתוף הפעולה בין המדינות.
במהלך מסיבת העיתונאים, טראמפ איים על איראן כי אם תמשיך לאיים בתגובה לפרישה אמריקאית מההסכם, היא "תשלם מחיר כבד מאוד, מחיר שמדינות מעטות שילמו כמוהו". גם במהלך מסיבת העיתונאים טראמפ סירב להתחייב שייפרוש מהסכם הגרעין, אך חזר על עמדתו כי מדובר בהסכם רע, שלא היה צריך להיחתם.
מקרון: "צריכים להגיע לפיתרון אזורי בשיתוף פעולה עם איראן"
מקרון, לעומת זאת, הדגיש את יתרונות ההסכם עם איראן, והבהיר כי אמנם צריך להפעיל לחץ רב על איראן בנוגע לתפקידה במזרח התיכון, אך הסכם הגרעין הוא חלק מהפיתרון לבעיה שטהרן מהווה ולא חלק מהבעיה. "אתה מחשיב את הסכם הגרעין להסכם רע", אמר מקרון לטראמפ, אך הוסיף: "מספר חודשים שאני אומר שמדובר בהסכם לא מספק, אבל הסכם שמונע נשק גרעיני איראני". מקרון הוסיף כי הסוגיה האיראנית מורכבת מארבעה יסודות, תוכנית הגרעין לטווח קצר, לטווח ארוך, תוכנית הטילים והשפעתה על מדינות האזור.
מקרון הוסיף כי הסכם הגרעין מטפל בתוכנית הגרעין לטווח הקרוב, אך צריך להתבסס עליו וליצור הסכמים נוספים על בסיסו. "לא שיניתי את דעתי", אמר מקרון, והוסיף, "אנחנו צריכים למצוא את המסגרת שבמסגרתה, ביחד עם מעצמות האזור ואיראן עצמה נגיע לפיתרון. צרפת לא נאיבית בנושא זה, אך גם לא נחזור על טעויות העבר, כל פעם שניסינו להחליף שלטון במדינה זרה, הוא התחלף באנרכיה וטרור. אנחנו צריכים לחתור להסכם נוסף, שירחיב את ההסכם האיראני, וביחד בטווח הרחוק נמצא גם פיתרון לסוריה, פתרון של שלום, עלינו לעבוד על כל נושאי האזור".
להבדיל מחילוקי הדעות בנוגע לאיראן, נראה שבנושא סוריה מקרון הצליח לשנות את דעתו של מקבילו האמריקאי שהצהיר כי בכוונתו למשוך את צבא ארה"ב מהמדינה המזרח תיכונית בהקדם. במהלך מסיבת העיתונאים, טראמפ חזר על רצונו לצאת מסוריה, אך הודה כי אם ארה"ב תצא מצפון המדינה, איראן תיכנס במקומה, ואמר "אנחנו לא רוצים לתת לאיראן כרטיס כניסה לאזורים שיצאנו מהם".
רוחאני: "אם מישהו יבטל את ההסכם, הוא יאלץ להתמודד עם השלכות חמורות"
מוקדם יותר היום, התייחס נשיא איראן חסן רוחאני לפרישה אמריקאית אפשרית מהסכם הגרעין, והזהיר את ארה"ב מהשלכות אפשריות של המהלך. "אם בבית הלבן לא יעמדו בהתחייבויות שלהם, אני אומר להם שהממשלה האיראנית תגיב בתקיפות. אם מישהו יבטל את העסקה, הוא יאלץ להתמודד עם השלכות חמורות", אמר רוחאני.
אתמול התייחס שר החוץ של איראן מוחמד זריף לאפשרות שארצות הברית תצא מהסכם הגרעין עם ארצו. בציוץ בטוויטר כתב זריף כי "אין תוכנית ב' להסכם, זה הכל או כלום". לדברי השר האיראני, מנהיגי אירופה צריכים לעודד את הנשיא דונלד טראמפ לא רק להישאר בהסכם, אלא, מה שיותר חשוב, להתחיל ליישם את החלק שלו בעסקה ביושר".
הציוץ של זריף בא בהמשך לדברים שאמר שלשום על ההסכם בראיון לרשת CBS, לפיהם, "פרישה של טראמפ מההסכם תוביל לבידוד ארה"ב בקהילה הבינלאומית. הסיבה שהנשיא האמריקאי לא נסוג מהעסקה ב-15 החודשים האחרונים, על אף שלא אהב אותה, היא העובדה שכולם יעצו לממשל שנסיגה ממנו תראה לקהילה הבינלאומית כאינדיקציה לכך שארצות הברית אינה שותפה מהימנה. לכן, מבחינת הנוכחות האמריקאית בקהילה הבינלאומית, התגובה לא תהיה נעימה לארצות הברית".
עוד אמר זריף כי "לאיראן יש אופציות רבות במקרה כזה וגם הן אפשרויות שאינן נעימות. אם יתחילו להקטין את היתרונות של העסקה עבור איראן אז אין לנו שום סיבה להישאר בעסקה. לא מקובל עלינו הסכם חד צדדי. האפשרויות כוללות חידוש במהירות הרבה יותר גדולה של הפעילות הגרעינית שלנו. אפשרויות אלה מוכנות ליישום, ונעשה את ההחלטה הנדרשת כאשר נראה לנכון".