בניגוד אליכם, חגיגות האוקטוברפסט גרמו למיקסולוג טל גנץ דווקא להתחיל לשקשק. לא מפחד. קוקטיילים...
מבחינתי, 'אוקטוברפסט' נולד בלי שום סיבה אמיתית, אלא מתוך המון אהבה לעולם הבירה וכל מה שמסביבו. למעשה, האוקטוברפסט הראשון, עם דוכני מזון וכל טוב הזה, נערך לפני כמאתיים שנה. משנה לשנה רק שידרגו את הקרנבל הבווארי המרהיב הזה והוא הלך וצבר עוד סיבות טובות לשתות - מסיום מלחמות ועד איחוד גרמניה. אז מה יותר משמח מלחבר את הבירות המדהימות עם עולם הקוקטיילים?
בעבר נהגו הברמנים לאסוף לתוך כוס את טיפות הבירה שזלגו מהברז ולהכין מהן קוקטיילים... (צילום: טל גנץ)
אחת הגרסאות למקור השם קוקטייל נגזרה מהמילה Cock שהיא גם כינוי לפיה של ברז הבירה, ולמילה Tail שמשמעותה זנב / קצה. לאחר מזיגת הבירה ממשיכות לזלוג טיפות בירה מן הברז, ובימים של טרום עידן רשתות הנירוסטה, נהגו הברמנים להניח תחת הברז כוס לאיסוף השאריות, אותן מקובל היה להוסיף למשקאות. לא חייבים "לקנות" את הסיפור הזה, אבל בכל זאת קחו בחשבון שיש לא מעט קוקטיילים עם בירה.
אחד מהקוקטיילים האלה מוכר בוודאי לחובבי הסרט "קוקטייל" המיתולוגי, שם דאג פלנגן מלמד את טום קרוז להכין תרופת הנגאובר מושלמת הנקראת "עין אדומה" (Red eye), שהיא, למעשה, שילוב לגמרי לא סקסי של מיץ עגבניות מתובל, ביצה טרייה ובירה. קבלו וידוי אמיתי: השחקן בריאן בראון נשמע לי כל-כך רציני, עד שבבוקר קשה במיוחד, לקראת עוד יום עבודה ארוך, בו הייתי שבור מהממוצע כולל זעקות כאב שהגיעו מאזור הכבד, החלטתי בנונשלנטיות להכין לעצמי "עין אדומה".
האנגאובר זה לחלשים
אני לא יודע להגיד אם תחושת הבלבול הקשה שחוויתי נובעת מסבל והתופת ששיגרו האיברים הפנימיים שלי עקב שתייה מרובה בליל, אמש או מניסיון להיות מגניב ולשתות את השילוש הקדוש של עגבניות + ביצה + בירה, או ג' - כל התשובות נכונות. מעבר לעוד קוקטייל בשם 'דגימת שתן' (Urine sample) המורכב מחצי טקילה וחצי בירה עם חימום קל במיקרוגל שמוכתר בתואר הקוקטייל הגרוע עם השם הדוחה ביותר בתולדות האנושות, קוקטייל ה'עין אדומה' מצליח אמנם להיות פחות מגעיל ממנו. אבל רק בקצת.
אבל אם מתייחסים לנושא ברצינות, בירה יכולה להיות ממש טובה בקוקטייל. לטובת הגשמת הרעיון נתתי קפיצה לבר שנושם בירה. בטיילת של בת-ים שוכן סניף של 'ליטל פראג' – יופי של מקום עם צוות חם, אוכל מצוין והיצע בירות אדיר. אחרי שיצרתי קשר עם איגור, מנהל המסעדה הוותיק, שנענה לבקשה והסכים לארח אותי, נכנסתי לבר והתחלתי לעבוד. אגב, אמנם בכל הקוקטיילים השתמשתי בבירה מהחבית, אבל בהחלט ניתן להשתמש בבירה מבקבוק. זה ממש לא יהרוס את הקוקטייל, אז יאללה "פרוסט"!
קוקטייל "בלאק ולווט לעניים"
ה"בלאק ולווט" (Black velvet) הוא בקוקטייל שכפי הנראה נולד בלונדון בשנת 1861, בתקופת האבל על נסיך אלברט, כשברמן וותיק, במקום לענוד תג אבל כמו שאר תושבי הממלכה, בחר לשלב גינס עם יין מבעבע (בדרך-כלל שמפניה) ויצר קוקטייל אלמותי שמוגש גם בגרסה דומה, רק שאת השמפניה מחליף סיידר אלכוהולי ובגרסה זו הוא נקרא "בלאק ולווט לעניים".
מה צריך?
200 מל' יין מבעבע, או סיידר אלכוהולי 200 מל' גינס
מה עושים? מקררים היטב את כוס בירה של חצי ליטר. מוזגים את היין או הסיידר הקר. מוסיפים את הגינס במזיגה איטית מעל כפית ומגישים.
קוקטייל "ג'מייקן פיינאפל ביר"
רגע לפני שעוזב אותנו החום הגדול שייקח אתו את שלל פירות הקיץ, תפרגנו לעצמכם את הקוקטייל "ג'מייקן פיינאפל ביר". אננס טרי עדיין זמין ולטובת קשת טעמים וחוזק אלכוהולי תשתמשו ברום ג'מייקני.
מה צריך?
30 מל' רום ג'מייקני 15 מל' סירופ פסיפלורה 50 מל' מיץ אננס קרח לסגירה: ווינשטפן
מה עושים? מכניסים לשייקר את כל המרכיבים, מסננים לכוס קוקטייל (רצוי 'הוריקן') עם קרח, סוגרים בבירה ומגישים.
קוקטייל "ג'ינג'ר איילנד"
טרנד מגניב שהפך כבר למיינסטרים הוא קוקטייל ה"מוסקו מיול" שהוא שילוב של וודקה ,ליים וג'ינג'ר ביר לא אלכוהולי. הפעם רקחתי לו אח סתווי עם בירה.
מה צריך?
40 מל' וודקה 25 מל' מיץ לימון, סחוט, טרי 15 מל' סירופ שקדים 30 מל' מיץ חמוציות גרגרי רימון 2 פרוסות שורש ג'ינג'ר טרי לסגירה: ג'ינג'ר ביר לא אלכוהולי וברו דוג IPA בחלקים שווים לקישוט: פרוסת רימון, וקליפת תפוז
מה עושים? מכניסים לכוס 'מיול' (כוס מתכת) זרעי רימון וג'ינג'ר וכותשים קלות. מוסיפים וודקה, מיץ לימון, סירופ שקדים וחמוציות, משקשקים היטב ומסננים לתוך הכוס. סוגרים בבירות ומקשטים בפרוסת רימון וקליפת תפוז.
קוקטייל "רד פילזנר פאשן"
עוד קוקטייל אדום וסתווי עם סימן לחגי תשרי הוא ה"רד פילזנר פאשן".
מה צריך?
40 מל' טקילה 20 מל' סירופ אבטיח דש סירופ קוקוס 30 מל' מיץ קרנבריז פאולנר קרח לקישוט: רימון או פירות יער
מה עושים? מכניסים את כל המרכיבים (למעט הפילזנר) לשייקר ומנערים היטב. מסננים לכוס עם קרח ולסגור בפילזנר. מקשטים ברימון או בפירות יער ומגישים.
קוקטייל "בלאדי דאץ' און מרי"
את המתכון של קוקטייל הזה, שמחייב חיבה למיץ עגבניות, מומלץ לשמור ליום של מצב רוח קשה, בוקר רגוע בחופשה, או סתם הנגאובר קל.
מה צריך?
40 מל' טקילה 10 מל' מיץ לימון, סחוט, טרי 50 מל' מיץ עגבנות, מוכן, מתובל טבסקו - לפי הטעם הייניקן לקישוט: צ'ילי אדום ל"כתר": תערובת של מלח, פלפל שחור גרוס, שבבי צ'ילי וקינמון טחון
מה עושים? מקשטים את שפת הכוס בכתר תבלינים. מוזגים לשייקר את כל המרכיבים (למעט הבירה) ומשקשקים היטב. מסננים לכוס קוקטייל וסוגרים בבירה.