למרות שהוא מעדיף רק קוביית קרח בוויסקי שלו, ליאיר גת יש כמה הצעות לקוקטיילים קלאסיים על בסיס משקה האלים
מבחינתי, כשמדובר בוויסקי, התוספת היחידה הקבילה היא קרח. אבל אני מפונק. הוויסקי שזיקקו במאה התשע עשרה, לא היה משהו שאפשר היה לשתות בלי סוכר, מיצי פירות ועוד כל מיני תוספות צבעוניות. מתוך כבוד למסורת, אספתי כמה מתכונים של קוקטיילים מבוססי וויסקי, שאפשר וכדאי להכין גם בבית וכמה סיפורים שאפשר להאמין להם ואפשר גם לא. לא לוותר על קליפת תפוז
אולד פשנד
מספרים עליו שהוא המשקה הראשון שקראו לו 'קוקטייל' ושזה קרה בשנת 1809, אבל באותה מידה של ביטחון יש מי שקובע שהוא נמזג לראשונה בשנת 1880, עבור מזקק ברבן מקנטאקי בשם אלייז'ה פפר. אין לי מושג אילו מהגרסאות היא הנכונה, לכן אני מקווה שתסתפקו בזה שהוא נולד במאה התשע עשרה ועבר לא מעט שינויים במשך השנים. כך או אחרת אל תוותרו על התפוז. המרכיבים: • 1 קוביית סוכר • 2 טיפות אנגוסטורה ביטרס • מים • קרח • 60 מ"ל (שוט) וויסקי שיפון • רצועה של קליפת תפוז כך עושים: מניחים קוביית סוכר בכוס, מוסיפים את האנגוסטורה ומעט מים, מרסקים את קוביית הסוכר עם עלי מעץ ומוזגים את הוויסקי. מוסיפים כמה קוביות קרח, מערבבים עד שהעסק מתקרר ומקשטים בקליפת תפוז.
מינט ג'ולפ
המרענן הרשמי של ה-'קנטאקי דרבי', פסטיבל מרוצי סוסים שנערך מדי אביב בלואיוויל קנטקי שעל פי נתונים רשמיים פחות או יותר, נמזגות בו שמונים אלף כוסות של מינט ג'ולפ כל שנה. הוא טעים, קל להכנה. מעניין רק לחשוב מה היה קורה אם הוא היה מוגש גם בדרבי של תל אביב. המרכיבים: • 4 עלי נענע • 2 קוביות סוכר או 30 מ"ל (חצי שוט) מי סוכר • 60 מ"ל (שוט) ברבן • קרח כתוש • עלי נענע לקישוט כך עושים: כותשים היטב את עלי הנענע והסוכר בכוס גבוהה, מוסיפים את הברבן, ממלאים את הכוס בקרח כתוש, מערבבים היטב ומקשטים בנענע. אם אין קוניאק נשתה ויסקי שיפון. סזראק
סזארק
המרכיב האלכוהולי העיקרי במתכון הזה, שנולד בניו אורלינס בסביבות השנה 1850, היה קוניאק. לקראת סוף המאה התשע עשרה, כשמגפת הפילוקסרה הכתה בכרמים בצרפת, אספקת הקוניאק הצטמצמה והברמנים נאלצו לעובר לוויסקי שיפון. בשנת 2008 החליט הסנאט של לואיזיאנה, ברוב מכריע, להכריז עליו כעל הקוקטייל הרשמי של ניו אורלינס. המרכיבים: • 60 מ"ל (שוט) וויסקי שיפון • 3 טיפות ביטרס • 1 כפית סירופ סוכר או קובית סוכר • כמה טיפות אבסינט • קליפת לימון לקישוט כך עושים: ממלאים כוס נמוכה בקרח ומים כדי לקרר אותה, בכוס נוספת מערבבים סוכר וביטרס ומוסיפים את הוויסקי. מרוקנים את מי הקרח מהכוס הראשונה, מטפטפים אליה מעט אבסינט ומסובבים אותה, עד שהוא מצפה את הדפנות. מוזגים את הנוזלים מהכוס הראשונה, ומשפשפים את שפת הכוס עם קליפת לימון.
מנהטן
לפי חלק מהסיפורים הוא נמזג לראשונה ב'מנהטן קלאב' בניו יורק, בשנות השבעים של המאה התשע עשרה, בנשף שערכה אימא של ווינסטון צ'רצ'יל לכבודו של מועמד כלשהו לנשיאות. מצד שני יש עדויות על קוקטייל זהה בשם זהה, שנמזג כעשור לפני אותו נשף בבר בדרום ברודוויי. תחליטו בעצמכם מה מתאים לכם. המרכיבים: • 60 מ"ל (שוט) ברבן • 30 מ"ל (חצי שוט) וורמוט אדום • 2 טיפות ביטרס • דובדבן לקישוט • קרח כך עושים: מקררים כוס קוקטייל. מוזגים את כל החומרים לכוס גדולה, מערבים היטב, מסננים לכוס המקוררת ומקשטים בדובדבן.
רוב רוי
אחרי ארבעה אמריקאים, הגיע הזמן גם לסקוטי אחד. רוב רוי, הוא גיבור לאומי סקוטי, שגנב מהעשירים ונתן לעניים בתחילת המאה השמונה עשרה. משמעות השם רוב רוי בגאלית היא רוב האדום, האיש היה ג'ינגי', וכך גם המשקה, שנמזג לראשונה בשנת 1894 בבר של וולדורף אסטוריה.
המרכיבים: • 60 מ"ל (שוט) וויסקי סקוטי • 45 מ"ל (3/4 שוט) וורמוט אדום • 1 טיפה של ביטרס • קרח • קליפת לימון לקישוט
כך עושים: מוזגים את כל המרכיבים לשייקר עם קרח כתוש, מנערים ומסננים לכוס קוקטייל מקוררת ומקשטים בקליפת לימון.