מה ההבדל בין סינגל לפיור מאלט, מה עדיף, זיקוק דודי או רציף ומי היה הראשון? קורס הוויסקי שלנו יעשה לכם סדר בראש
זה קרה במסיבה. מישהו שאמר שהוא לא אוהב בלנדד ויסקי, הזכיר לי את עצמי כשהייתי בגילו, הבעתי את דעתי בנושא ובום! התחילה שיחה שהסתיימה הרבה אחרי שהבקבוק האחרון התרוקן. ויסקי, הוא לא רק אחד המשקאות המזוקקים העתיקים בעולם, הוא גם המרתק שבהם, לכן אני שמח שיש לי עוד הזדמנות לכתוב עליו. אם אתם מנויים על ויסקי מגזין, יש לכם אוסף של סינגלים נדירים ונסעתם כבר לסיור מזקקות או שניים בסקוטלנד, אני לא מאמין שאוכל לספר משהו שלא ידעתם. אם אתם עושים את הצעדים הראשונים שלכם בעולמו המופלא של הוויסקי, אני מקווה שאוכל לעזור לכם לקחת עוד שניים שלושה. תמזגו לעצמכם כוסית, אנחנו מתחילים. סקוטי או אירי? תלוי את מי שואלים ההופעה הראשונה של וויסקי אירי, או כמו שקראו לו אז "אקווה ויטה" – מי החיים, בכתובים, התרחשה בשנת 1405. היא הייתה קשורה למוות של ראש שבט, ששתה יותר מדי בכריסמס. הוויסקי הסקוטי הראשון, מופיע בהזמנה מבית המלוכה הסקוטי שיצאה בשנת 1495 אבל כל סקוטי שמכבד את עצמו יספר לכם שזיקוק ויסקי בסקוטלנד התחיל כמה מאות שנים קודם לכן, ומי הם בכלל האירים האלה. את אומנות הזיקוק לאירופה הביאו ככל הנראה נזירים שחזרו ממסעות, במזרח התיכון. תאמינו או לא, אבל כאן, בשכונה שלנו, ידעו לזקק אלכוהול כבר בסביבות המאה השמינית לספירה, כשבאירופה הקלאסית הסתפקו בבירה ויין. בחלקים הבאים של המדריך, אני מבטיח להיכנס לקצת יותר פרטים. מה שנראה לי שחשוב לדעת בשלב הזה, זה שוויסקי נעשה מדגנים שעברו הלתתה. איך זה עובד? לוקחים גרעיני דגן, לא משנה מאיזו עדה, משרים אותם במים וגורמים להם להתחיל לנבוט. בזמן הנביטה, נוצרים בגרעינים אנזימים שמפרקים את העמילן שבגרעינים. אחרי שהאנזימים גומרים לטפל בדופן תאי העמילן. קולים את הגרעינים, עוצרים את ההתפתחות של האנזימים ומשאירים אותם במצב שבו הם מסוגלים להפוך עמילן לסוכר. אחרי שמייבשים את הגרעינים המולתתים, טוחנים אותם, מבשלים אותם כמה פעמים במים חמים ומסננים. טעמו של הנוזל שמתקבל הוא משהו בין תה מתוק להחריד, לבירה מתוקה להחליא - בדיוק כמו ששמרים אוהבים. השמרים, שמתווספים לנוזל המתוק נכנסים לעבודה ומפרקים את הסוכרים לאלכוהול ו- CO2. לחלק הזה קוראים תסיסה ובסיומו מתקבל שיכר בעצמה של כעשרה אחוזי אלכוהול. עכשיו אפשר לזקק את זה. בתעשיית הוויסקי משתמשים בשני סוגי זיקוק. זיקוק רציף וזיקוק דודי. הזיקוק הרציף נועד להפיק כמויות גדולות במיוחד והוא משמש לעשייה של גריין וויסקי, וויסקי זול שמבוסס על חיטה ותירס. זיקוק דודי הוא זיקוק בכמויות קטנות יותר- רק מה שנכנס לדוד. הוא כולל יותר שלבים מאשר הזיקוק הרציף, יקר ממנו ומשמש לייצור וויסקי משעורה, או כמו שאנחנו אוהבים לקרוא לו: מאלט וויסקי. את התזקיקים המוכנים, מכניסים לחביות לתקופות שונות של יישון, שבהן הם סופגים צבעים וטעמים ובסופו של היישון, אחרי שמדללים, מסננים ומצלילים אותם, הם הופכים להיות חלק מבלנדים או נכנסים כמות שהם לבקבוקים. בפרק הבא נברר מה זה סינגל מאלט, בלנדד מאלט, פיור מאלט ובלנדד, ומה יותר טעים.