אביב משה, שף קבוצת המסעדות 'מסה', חושב שאי-אפשר להתווכח על טעם, כי אף אחד לא יכול לשכנע אותך שמשהו טעים לך…
את הטעם הטוב רואה אביב משה, שף קבוצת 'מסה', בעיניים אישיות. "בדרך-כלל, טעם טוב נתפס כטעם האישי, כדבר קרוב למה שטוב בעיניי. הוא אינדיבידואלי. אבל בסופו של דבר, טעם אישי טוב הוא זה שיקלע לטעם הרוב".
לדעתי טעם טוב הוא תמיד הרבה יותר גדול. טעם רע הוא נקודתי... (צילומים: יח"צ, איליה מלניקוב, אלון גרגו)
והטעם האישי, מולד או נרכש?
"הוא שילוב של השניים. יש משמעות רבה מאוד לסביבת הגידול, לאזור, לאקלים, לתרבות, למה שאתה לומד מילדות. ויש מה שאתה לומד בהמשך, מה שאתה מתנסה בו. הטעם שלנו מתבסס על מה שאנחנו מכירים, אבל יכול להתפתח כשנחשפים לדברים חדשים".
"נדיר. לרוב, אני יודע בטעימה ראשונה אם זה אני או לא. אבל אני עקשן. אם משהו לא בא לי טוב, אני מנסה לעשות שיהיה לי טוב. תמיד משתדל שיתאים, עד הגבול שבו אני נכנע לעצמי".
מקומות או אירועים בחיים שעיצבו את הטעם שלך?
"בכל נסיעה לחו"ל אתה נחשף לדברים חדשים. כל מדינה לקחה אותי לכיוונים שונים, שלא הכרתי. בטורקיה נחשפתי בעיקר לתבלינים, בצרפת לפרודוקטים ולטכניקות הכנה".
טעם אישי יכול להתגבש בגיל מוקדם, לפני 30, נניח?
"אפשר לגבש טעם גם הרבה קודם. טעם בסיסי מתגבש כשאתה צעיר, קשור מאוד לילדות, לבית, לגידול. הסביבה מעצבת אותך בגיל מוקדם".
"באוכל, כמו בלבוש, אנחנו תמיד חוזרים לבסיס, אבל יש טרנדים. הם ממלאים תקופה בחיים, והם חולפים. הבסיס נשאר תמיד והבסיס חזק יותר".
אדם בעל טעם משובח באוכל יהיה כזה גם בתחומים אחרים?
"אני אומר את זה בזהירות: באנשים שאני פוגש, לרוב זה ככה. מי שאנין, אוהב לחקור אוכל, להתנסות – יהיה בדרך-כלל בעל טעם טוב גם בתחומים אחרים. אבל יש בהחלט גם מקרים אחרים".
יכול להיות לך חיבור טוב עם אדם שטעמו שונה לגמרי משלך?
"יש לי. יש לי חיבור עם כל סוגי האנשים. טעם משותף הוא לא קריטריון".
מה קל יותר לזהות – טעם טוב, או טעם רע?
"טעם רע. כי טעם טוב תמיד הרבה יותר גדול. טעם רע הוא נקודתי".
"אפשר לנסות להסביר, אבל אי-אפשר להתווכח על טעם. אני לא יכול לשכנע אותך שזה טעים לך".
בלי לחשוב: טעם של מה אתה הכי אוהב?
"לחם".
טעם של מה אתה הכי לא אוהב?
"מיונז".
מיונז...
"מיונז תמורת שלום".
תן לי שם של אדם בעל טעם משובח, שהיה מעניין לשמוע את דעתו בנושא.
"או, יש המון... הייתי אומר לך אשתי".
אז תגיד.
"יש לה ראייה כוללת של טעם טוב: באוכל, בדיור, בלבוש, בסטיילינג. היא מעצבת".
- הראיונות עם אושיות הטעם נערכו בהשראת בירה טובורג, בירת לאגר ענברית המאופיינת בארומות עשירות, טעמי קרמל ומרירות מאוזנת בזכות השימוש ב-3 סוגי לתת ובראשם ה-CARA AMBER הנחשב לאחד מלתתי הבוטיק האיכותיים והטעימים בעולם