מירה איתן בדקה מקרוב את ה"גאנפאודר ג'ין" - השחקן החדש בסצנת הג'ין - וחושבת שבהחלט יש פה מוצר מעניין ומרתק בטעמים ובניחוחות האוריינטליים שלו...
בשנים האחרונות אנו עדים למבחר הולך וגדל של מותגי ג'ין ברחבי העולם באופן שקשה להתעלם ממנו. המשקה צובר פופולאריות וסוחף אחריו מעריצים רבים, מותגי הג'ין בעולם צומחים בקצב מסחרר, וקצב יבוא מותגי הג'ין לארץ מנסה להדביק את המרוץ המסחרר, אם כי בפיגור קטן. אך כל זה לגמרי לא מפריע למותגים ייחודיים נוספים לצוץ בברים מעודכנים בערים הגדולות שלנו, כמו ה'גאנפאודר ג'ין' החדש שטעמתי לא מזמן.
המיקסולוגים קלטו די מהר שהג'ין מאפשר להם ליצור מגוון רחב ומעניין יותר של קוקטיילים.... (צילום: יח"צ)
הסיבות לתחייתו של הג'ין לא לגמרי ברורות, אך ככל הנראה תרמה לכך עובדת הקמתן של עשרות מזקקות בוטיק חדשות באירופה. המזקקות, שלרוב הוקמו כדי לזקק וויסקי, החליטו להגדיל את הכנסותיהן בזמן ההמתנה הארוך הכרוך בתהליך יישון הוויסקי והחלו לזקק בינתיים משקה פשוט ומהיר יחסית לייצור - ג'ין. הקהל הרחב אמנם קיבל זאת בברכה, אבל האם מדובר רק בטרנד חולף או שיש פה משהו עמוק יותר? עדיין לא ברור.
אבק שריפה נטול עשן
תחייתו של הג'ין ניכרת ברחבי העולם. ארצות-הברית היא השוק הגדול ביותר וגם בקנדה צורכים הרבה יותר ג'ין בשנים האחרונות. אחריהן באות אנגליה וספרד, שבאופן מפתיע ביותר, הפכה להיות השלישית בעולם בצריכת הג'ין השנתית שלה. בכל מקום מתייחסים למשקה הזה באופן שונה.
בלונדון נוהגים לשתות ג'ין לפני הארוחה, בספרד דווקא אחרי הארוחה, בכוסות של בירה. באירופה נוהגים לשתות ג'ין עם טוניק וכך גם במושבות הבריטיות, באסיה ובאפריקה. ככל שהמקומות קטנים יותר כך ניכרת הצריכה של ג'ין עם טוניק. בלונדון, בניו יורק ובערים הגדולות והמתוחכמות משתלב הג'ין יפה דווקא בערבובים שונים בברי הקוקטיילים.
תמיד נעים לי להכיר ג'ין חדש, הם תמיד מפתיעים אותי. והנה, בימים אלה ממש, הגיע לארון המשקאות שלי בקבוק כחלחל של 'פאודר ג'ין'. בקבוק לא גבוה אך עב כרס, הדומה לבקבוקי התרופות של פעם, כשעל התווית שלו כתוב: Drumshanbo Gunpowder Irish Gin וגם כתוב שם Oriental Botanicals With Gunpowder Tea. תודו שזה נשמע מסקרן. כמובן שמיד פתחתי את הבקבוק וטעמתי את הג'ין החדש.
התשוקה של מיסטר ריג'ני
כבר ברגע הראשון טעם של הדרים מרעננים, תה ירוק ותיבול מעניין ואקזוטי הציפו את האף והפה. מסתבר שמדובר פה בזיקוק שמעורב בו תה ירוק שעליו יובשו בתהליך איטי, ומשולבים פה מרכיבים בוטניים מסקרנים כמו, גרגרי ערער, אירוס, שורש אנג'ליקה, זרעי קימל, גרגרי כוסברה, הל, כוכבי אניס, הדרים למיניהם, לימון סיני, קפיר ליים, אשכולית אדומה, וכאמור, עלי תה Gunpowder ועוד.
התוצאה המקסימה הזו מגיעה לאחר מחקר ארוך של אדם בשם PJ Rigney שחקר וטייל לאורך שנים רבות בין הארצות המוכרות לארצות הלא נודעות. חיפושיו הרבים הובילו אותו בסופו של עניין לנוף הפראי והבתולי של Drumshanbo שבאירלנד, ופה המוח הסקרן שלו, ומלא הידע על מסורות זיקוק של פירות, עשבים ומרכיבים בוטניים אחרים, החל לעבוד.
האיש בנה לעצמו מזקקה מסורתית עם דוד זיקוק קיטור מסורתי של ימי הביניים והחל בניסויים ובמחקר אחר שילוב המרכיבים הטובים ביותר שמצא בטיוליו ביחד עם מרכיבים איריים מקומיים, כדי לייצר את המשקה האידיאלי בעיניו. תוצאת מחקר התשוקה של ריג'ני היא ה'גאנפאודר ג'ין' - הג'ין המיוחד ויוצא-הדופן שנחת על שולחני. הבחור שלנו חיבר בין אידוי של פירות הדר טריים לבין מבחר של מרכיבים בוטניים אוריינטליים, כולל אבקת תה מתובלת ושחת מתקתק מקומי.
שיהיה לכם לתרופות
מיקסולוגים רבים ברחבי העולם קלטו די מהר שהג'ין מאפשר להם ליצור מגוון רחב ומעניין יותר של קוקטיילים, היו בין הראשונים ליחצ"ן את הג'ין והפיצו את הבשורה בקוקטיילים חדשים שיצרו, לצד קוקטיילים קלאסיים ששחזרו והחיו.
שני קוקטיילים מזוהים יותר מהכל עם ג'ין: 'ג'ין אנד טוניק' ו'קוקטייל מרטיני'. על קוקטייל מרטיני כבר נכתב רבות, אך משום מה לג'ין אנד טוניק אנשים לא מתייחסים כמו אל קוקטייל, והאמת היא שלגמרי שלא בצדק.
ברחבי העולם מקובל לשתות ג'ין ביחד עם מי טוניק, לפי המנהג הבריטי. מקורו של ההיסטורי של המנהג הוא בחיילי האימפריה הבריטית, שנהגו לשתות ג'ין לאחר שהכירו את אביו מולידו ההולנדי עוד במלחמת 80 השנה. הטוניק הצטרף אל הג'ין ונלגם על-ידי החיילים הבריטים באסיה, לאחר שנדרשו לצרוך כינין כתרופה נגד מלריה.
כדי להבטיח שייקחו את התרופה המרה, ערבבו אותה עם סודה וכינו את המשקה טוניק (תרופה, באנגלית). את מי הטוניק הוסיפו לג'ין עם מעט מיץ ליים כדי לרכך את הטעם המר, וכך נולד אחד הזיווגים הידועים ביותר בעולם האלכוהול.
טעמו של הטוניק הקלאסי שאותו היכרנו עד השנים האחרונות הוא בעיקר מתקתק, אך כיום כבר אפשר למצוא בברים מי טוניק איכותיים ברמות יובש שונות, ואפשר לערבב אותם עם הג'ין לפי הטעם האישי. ככל שמותגי הג'ין תופסים תאוצה, כך גדל גם היצע הטוניק בעולם. הגדילו לעשות הברים הספרדיים, שבחלקם אפשר למצוא עשרות מותגי ג'ין ולצדם עשרות מותגי טוניק, שאותם למדו הברמנים להתאים לפי סוג התיבול השונה של הג'ין. כך אפשר לקבל ניואנסים שונים של ג'ין וטוניק, ועולם הזיווגים והשתייה הופך להיות מעניין יותר.
קוקטייל ג'ין אנד טוניק
מה צריכים?
60 מל' ג'ין מי טוניק קרח פרוסת לימון
מה עושים?
מוזגים את הג'ין לכוס עם קרח. מוסיפים מי טוניק במידה האהובה עליכם (בין 20 ל-120מל') ואת פרוסת הלימון.
גאנפאודר ג'ין. מחיר: כ-170 ₪
* קוקטייל 'ג'ין אנד טוניק' והצילום מתוך הספר 'שעות שמחות – סיפורים על הבר ומתכוני קוקטיילים מפורסמים' מאת מירה איתן, הוצאת LunchBox. צלמת: מיכל רביבו. להשיג בחנויות הספרים ובאתר mira-eitan.co.il