יאיר גת בוחר זן אחד בחודש, וכמו תמיד – ברור שיש לו מה להגיד. והפעם: מלבק…
אל יינות מלבק, זן הנמנה על חמשת הזנים המותרים לשימוש בבורדו, נוהגים להתייחס בעולם, כאל אלטרנטיבה משתלמת ליינות יקרים הנעשים מזנים אדומים ידועים יותר כמו קברנה סוביניון או סירה. בישראל הפרשי המחיר אינם באמת משמעותיים, מזל שלזן הזה יש עוד כמה דברים להציע...
גם בישראל אפשר לזהות התעוררות קלה בכל מה שקשור ליינות מלבק, והעניין רק הולך וגובר... (צילום: יח"צ)
כשחושבים על מלבק, מה שיש לזן להציע זה בעיקר טעמים וריחות של פירות שחורים, סיומת מעושנת מעט ונוכחות של פרחים, עלי תה ירוק וטבק מתקתק. פרופיל הטעמים של המלבק משתנה על-פי האקלים בו הוא נטוע. באזורים קרים יחסית, כמו קאהור שבצרפת, ישלטו בו, בדרך-כלל, ניחוחות של דובדבנים שחורים ופטל ואילו מיינות מלבק שנעשו באזורים חמים יותר, כמו מנדוזה בארגנטינה – מדינה שאימצה את המלבק כזן הלאומי שלה במאה התשע-עשרה - אפשר לצפות לניחוחות של פירות כהים יותר.
גם בישראל אפשר לזהות התעוררות קלה בכל מה שקשור למלבק. יקב טפרברג, שהשיק מלבק זני בשנת 2007, ואליו הצטרפו ארבעה יקבים מסחריים. בנוסף ליינות המיובאים מדרום-אמריקה וצרפת, מדובר במבחר לא קטן של יינות מלבק שאפשר למצוא על המדפים בישראל ושאת חלקם שווה להכיר.
יקב 'סנטה ג'וליה' הוקם במנדוזה, ארגנטינה, על-ידי משפחת זוקרדי בתחילת שנות התשעים של האלף הקודם, ונקרא על שמה של ג'וליה, בתו של חוזה זוקרדי. ליין, שנעשה מענבי עמק מאיפו שבמנדוזה והתיישן עשרה חודשים בחביות, יש ריחות של פירות אדומים טריים, עשבי תיבול ותבלינים מתוקים, וטעמי וניל ותות-שדה נקיים ולא מתחכמים שיכולים להזכיר עוגת פירות. המבנה שלו סמיך ועשיר, החמיצות נעימה והסיומת מרעננת ונעימה. יין חביב ופירותי שלא לוקח את עצמו יותר מדי ברצינות. מחיר: כ-45 ₪
'קסילרו דל דיאבלו', היא סדרת הפרימיום של יקב 'קונצ'ה אי טורו' מצ'ילה, היקב הגדול ביותר בדרום-אמריקה, שהוקם בשנת 1883 ונקרא על שם מייסדו - דון מלצ'ור קונצ'ה אי טורו. המלבק שבסדרה, נעשה מענבי העמק המרכזי של צ'ילה והתיישן תשעה חודשים בחביות עץ. יש לו ניחוחות של פירות אדומים מתוקים, פירות יער ופרחים, משולבים יפה בניחוחות וניל, קפה, עץ קלוי ותבלינים. המרקם שלו מלוטש, המבנה עגלגל ולא מכביד והסיומת עשירה בטעמי פרי ותבלינים מתוקים. לא מאוד מורכב, אבל די מהנה. מחיר: כ-55 ₪
'לה ז'אמל' הוא שמו של יקב שהוקם בשנת 1991 על-ידי אח ואחות, בנים למשפחת ייננים מבורגון, שהחליטו להתנתק מהאזור המיוחס ולהתחיל לייצר יינות איכות במחירים סבירים באזור לנגדוק שבדרום-צרפת. המלבק שלהם, שהתיישן בחלקו בחביות עץ חדשות, שופע ריחות של פירות אדומים טריים ומלאי חיים, פרחים ועשבי תיבול, משולבים במעט תבלינים מתוקים. המבנה שלו עשיר ומרוכז, המרקם שלו מלטף, החמיצות הטובה תומכת יפה בטעמי הפרי המתוק והסיומת ארוכה ומרעננת. מחיר: כ-55 ₪
'זוקרדי', הוא יקב משפחתי שנוסד במנדוזה - אזור היין המשמעותי ביותר בארגנטינה – על-ידי אלברטו זוקרדי, בשנות החמישים. היין שנעשה מענבי האזור והתיישן ברובו כעשרה חודשים בחביות, הוא מלבק ארגנטינאי קלאסי עם ריחות פרי אדום טרי, עלים יבשים, פרחים, תבלינים מתוקים ועשבי תיבול, עטופים בלא מעט עץ חדש. המרקם שלו מוצק ואנרגטי, הטעמים מרוכזים, החמיצות טובה והסיומת ארוכה ועסיסית. מחיר: כ-65 ₪
יקב 'שאטו לגרטז' הוקם במאה החמש-עשרה, בקאהור - אזור הבית של המלבק, שנמצא בדרום-מערב צרפת, מזרחית לבורדו. ליין, שהתבגר ללא מגע עם חביות עץ, יש ריחות של פירות אדומים בשלים ועשבי תיבול, המרקם שלו מלוטש, המבנה מוצק והסיומת הארוכה והמהנה שלו כוללת טעמי פירות בשלים ותבלינים מתוקים. למרות מוצאו הצרפתי המיוחס, זהו יין מודרני שמכוון לטעמם של חובבי המלבק הדרום-אמריקאי. החדשות הטובות הן שהוא עושה את זה לא רע בכל. מחיר: כ-70 ₪
במפגש הראשוני שלו עם האף עולים ניחוחות של פירות אדומים מתוקים ובשלים מאוד, על גבול הפירות היבשים, משולבים בריחות של פירות לבנים טריים ועץ חרוך. השילוב עצמו מעניין, אבל חסר אנרגיה. היין, שנעשה מענבי עמק שורק, לא רחוק מבית שמש, והתיישן עשרה חודשים בחביות, מתחת למנזר דיר רפעת, הוא רך ועגלגל, בעל חמיצות נמוכה וטעמי פרי מתקתקים ובשלים מלווים במרירות קלה, שמובילים לסיומת ארוכה ומחוספסת מעט. מחיר: כ-70 ₪
המלבק הזני הראשון של טפרברג, שהיה גם המלבק הזני המסחרי הראשון בישראל, נעשה בבציר 2007 מענבי עמק איילון. שישה בצירים מאוחר יותר הוא תפס מקום באחת מסדרות האיכות של היקב. ריחות הפרי האדום הרענן, העלים היבשים והפרחים של היין, שהתיישן שנה וחצי בחביות, משולבים היטב בריחות תבלינים מתקתקים, הטעמים הבשלים נתמכים בחמיצות נהדרת והסיומת נעימה ומורכבת. יין מלוטש, הרמוני ומאוזן, שמצליח להיות בשל ועשיר בלי להציק. מחיר: כ-100 ₪
את הסגנון של האדומים מיקב רמת-הגולן אתם כבר מכירים - בשל, מלוטש ומתובל היטב - והיין הזה, מענבי כרם עינות יונתן שבמכרז הרמה, לא מנסה להתרחק ממנו. יש לו ריחות של פירות אדומים מתוקים, עלים יבשים, פירות יער ופרחים, עטופים בריחות וניל, קינמון ועשן שנוספו לו במהלך שמונה-עשר חודשי התיישנות בחביות. המבנה שלו עשיר וסמיך, טעמי הפרי מאוזנים בחמיצות טובה מאוד והסיומת מורכבת ומתובלת. נראה שהוא יתיישן יפה עוד חמש שנים לפחות. מחיר: כ-135 ₪
היין, שהצטרף השנה אל סדרת סינגל ויניארד של כרמל, נעשה מענבי כרם אדמון שבגליל העליון והתיישן חמישה-עשר חודשים בחביות. יש לו ריחות מאופקים של פירות אדומים עסיסיים, מעט פירות בוסר, עלים יבשים, פרחים ועשבי תיבול, מלווים בנוכחות מדויקת של תבלינים מתוקים ועץ. המבנה העשיר והסמיך שלו נתמך בחמיצות טובה, המרקם מחוספס מעט והסיומת ארוכה ומורכבת. קצת אגרסיבי כרגע. תנו לו עוד שנתיים שלוש במקרר. מחיר: כ-140 ₪
ליין, שנעשה מענבי הגליל העליון ודרום רמת-הגולן, והתיישן בחביות עץ, יש ריחות של פירות אדומים בשלים מאוד, בואכה פירות יבשים, עשבי תיבול, עלים יבשים ותבלינים מתוקים. במפגש שלו עם החך, מתגלה יין בשל ויחד עם זאת - בעל חמיצות נעימה. המרקם שלו חלקלק, המבנה עשיר והסיומת מתקתקה וארוכה, מלווה בטעמים עשבוניים ומרירות קלה. אפשרי, אבל עושה רושם שהוא ידע כבר ימים טובים מאלה. מחיר: כ-45 ₪