ההסתדרות עתרה היום (שלישי) לבג"ץ נגד החלטת הממשלה בעניין הליך מינוי נציב שירות המדינה בידי ראש הממשלה. בעתירה טוענת ההסתדרות כי מתווה המינוי יוביל לפוליטיזציה של משרת נציב שירות המדינה ולהתגברות תופעת המינויים הפוליטיים. 

היועץ המשפטי של ההסתדרות, עו"ד יחיאל שמיר שהגיש את העתירה יחד עם עו"ד רונן ברומר, התריע כי המהלך יפגע באופיו של שירות המדינה, יפגע אנושות בעובדים ויקנה עדיפות לקשרים במקום לכישורים. ההסתדרות מבקשת לבטל את החלטת הממשלה ולקבוע מנגנון מינוי באמצעות ועדה בלתי תלויה.

אמסלם: "אני זה המדינה, מי אתם בכלל?"; המשנה ליועמ״שית: "אסור שיהיה מינוי פוליטי"  
ההתכתשות נמשכת: ההחלטה החדשה שהממשלה קיבלה בניגוד לדעת היועמ"שית

חברי קואליציה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חברי קואליציה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

"מינוי פוליטי בראש ההיררכיה יוביל להפיכת כל שדרת הניהול לפוליטית ותשנה בצורה ניכרת את אופיו של השירות. פוליטיזציה של שירות המדינה פוגעת בשוויון ההזדמנויות בין העובדים, מקנה עדיפות בלתי הוגנת ובלתי עניינית לעובדים בשל קשריהם ולא בשל כישוריהם, היא מערערת את הביטחון של עובדי שירות המדינה ביכולתם להביע את עמדתם המקצועית בחופשיות, בלא מורא, ובלא חשש שאמירה מקצועית כזו או אחרת שלא תמצא חן בעיני הדרג הפוליטי תפגע בקידומם, בתנאי העסקתם או תביא לפיטוריהם", מסרו מההסתדרות.

"בנוסף, היא גורמת לפגיעה במוטיבציה של העובדים בשירות המדינה, לתחושה קשה של עוול, ולחשש לערעור בהזדהותם של העובדים עם המערכת שאותה הם אמורים לייצג בגאווה" הוסיפו. 

לטענת ההסתדרות, ההחלטה אף פוגעת ביכולת למשוך כוח אדם איכותי וערכי לשורות שירות המדינה, בשל החשש של אזרחים כי לא יוערכו ולא יקודמו על בסיס טיב כישוריהם, אלא כאמור על בסיס עומק קשריהם הפוליטיים.

בג''ץ, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בג''ץ, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

"לנציב שירות המדינה תפקיד קריטי כשומר סף שתפקידו למנוע מינויים פוליטיים אסורים בשירות המדינה, ולהבטיח שירות מדינה הפועל לטובת כל אזרחי המדינה, כך שעובדי שירות המדינה יוכלו להביע את עמדתם באופן מקצועי ולפעול כ"נאמני ציבור", ללא מורא וללא חשש כי יבולע להם בשל כך. מנציב שירות המדינה נדרש לעמוד בלחצים אדירים מצד הדרג הפוליטי, ולבלום ניסיונות לפוליטיזציה של שירות המדינה", סיכמו העותרים.

ההסתדרות מבקשת מבג"ץ לבטל את החלטת הממשלה מס' 2129 ולקבוע מנגנון מינוי למשרת נציב שירות המדינה על ידי הממשלה בדרך של ועדה בלתי תלויה, ברוח העקרונות שגובשו בחוות הדעת של היועצת המשפטית למשרד ראש הממשלה והמשנה ליועצת המשפטית לממשלה.

גלי בהרב מיארה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
גלי בהרב מיארה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

כזכור, חרף חוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה ואחרי דיון סוער שכלל מתקפה של מספר שרים על גלי בהרב מיארה ועל המשנה שלה, גיל לימון, הממשלה אישרה בשבוע שעבר פה אחד את ההצעה שמאפשרת לראש הממשלה נתניהו לבחור בעצמו את המועמד לנציב שירות במדינה.

לפי ההליך שאושר ושבייעוץ המשפטי לממשלה התנגד לו, נציב שירות המדינה - שאחראי על כ80 אלף מינויים ומשרות במגזר הממשלתי והציבורי - ייבחר על ידי ראש הממשלה, כאשר המינוי על ידי הוועדה למינויים בכירים בנציבות שירות המדינה, בראשות השופט בדימוס אשר גרוניס.