ארגון המורדים הסורי הג'יהאדיסטי "היאת תחריר א-שאם" (HTS) הצליח הלילה (ראשון) להפיל את משטרו של נשיא סוריה בשאר אסד בתוך 10 ימים בלבד. מאחורי המתקפה עומד מנהיג הארגון, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, דמות חמקמקה שהפכה לאחד השחקנים המשפיעים ביותר בסוריה של היום.
אל-ג'ולאני, ששמו האמיתי על פי מקורות שונים הוא אחמד חוסיין א-שרע או אוסאמה אל-עבסי אל-וואחדי, עבר גלגולים רבים בדרכו לצמרת. משפחתו נעקרה מרמת הגולן בשנת 1967 לאחר הכיבוש של שטחי הגולן במלחמת ששת הימים.
את דרכו הג'יהאדיסטית החל בעיראק ב-2003, כשנטש את לימודי הרפואה בשנה השלישית והצטרף לשורות אל-קאעידה תחת פיקודו של אבו מוסעב א-זרקאווי.
לאחר מעצר בידי האמריקאים והשתחררות ממחנה המעצר, חזר אל-ג'ולאני לפעילות והתקרב למי שיהפוך מאוחר יותר למנהיג דאעש - אבו בכר אל-בגדאדי. ב-2011, עם פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה, הקים את ג'בהת א-נוסרה כזרוע הסורית של אל-קאעידה, בתמיכת אל-בגדאדי.
נקודת המפנה בקריירה שלו הגיעה ב-2013, כשסירב להיכנע לדרישת אל-בגדאדי למזג את א-נוסרה עם דאעש. במקום זאת, נשבע אמונים ישירות למנהיג אל-קאעידה העולמי, איימן א-זוואהירי. המהלך הוביל לקרע היסטורי שהוליד את דאעש כארגון נפרד ויריב. בשנים האחרונות עבר אל-ג'ולאני מהפך תדמיתי מרשים. הוא החליף את הגלימות השחורות בחליפות מערביות, והחל להציג את ארגונו ככוח מתון יחסית, המתמקד במאבק נגד משטר אסד ולא בג'יהאד עולמי. ב-2021 אף התראיין לתקשורת המערבית והצהיר כי ארגונו אינו מהווה איום על ארצות הברית.
“The truth remains: this regime is dead.”
— CNN International PR (@cnnipr) December 6, 2024
Abu Mohammad al-Jolani, the militant leader of Syria’s rebel coalition, speaks to @JomanaCNN in an exclusive interview at an undisclosed location in Syria. pic.twitter.com/CVEN4vmOZm
אולם למרות הניסיון למתן את תדמיתו, ארה"ב וגורמים בינלאומיים רבים עדיין רואים בארגונו ארגון טרור הקשור לאל-קאעידה. משרד החוץ האמריקאי אף הציע פרס של 10 מיליון דולר תמורת מידע שיוביל ללכידתו.
כינויו של אל-ג'ולאני אינו מקרי - הוא נגזר מרמת הגולן, ומעיד על זיקתו האידיאולוגית לאזור. בעבר הוא אף הצהיר על כוונתו להשתמש בסוריה כבסיס למאבק בישראל ולשחרור רמת הגולן, אם כי בשנים האחרונות - כחלק מניסיונותיו למתן את תדמיתו - הוא ממעט להתבטא בנושא זה בפומבי. עם זאת, מקורביו מספרים כי הגולן עודנו נושא מרכזי בשיח הפנימי של הארגון.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות
דווקא הסגנון החמקמק הזה, בשילוב עם הפרגמטיות המדינית שהוא מפגין, הפכו את אל-ג'ולאני לשחקן משמעותי בזירה הסורית. בניגוד לדאעש, שהתאפיין באכזריות קיצונית ובשאיפה למדינת ח'ליפות עולמית, מציג אל-ג'ולאני את ארגונו ככוח מקומי הפועל במסגרת המאבק הסורי הפנימי.
אל-ג'ולאני קיים ב-5 בדצמבר ריאיון ראשון מאז פתח ארגונו במתקפת הפתע והלחימה המחודשת נגד משטר אסד. אל-ג'ולאני ניסה בריאיון לרשת CNN "למתג מחדש" את המוניטין של הארגון.
ברשת ציינו כי אל-ג'ולאני, שמשתמש לאחרונה בשמו הרשמי אחמד אל-שארה, מציג חזות שונה לחלוטין מזו שהציג בריאיון האחרון שלו לערוץ ב-2013, אז סירב לחשוף את פניו. הוא התראיין בפנים גלויות ולאור יום, כחלק ממאמציו להעניק לגיטימציה לארגון.
אל-ג'ולאני, כיום בשנות ה-40 לחייו, התייחס לעברו בארגון הטרור אל-קאעידה, ואמר: "אדם בן 20 מחזיק באופי שונה מאשר בגיל 30, 40 או 50. זהו טבע האדם". בהמשך הרחיק את עצמו מ"טקטיקות אלימות של פלגים אחרים", וטען כי בעצמו מעולם לא לקח חלק בתקיפת אזרחים. "יצאנו מגדרנו כדי להבהיר לנוצרים ולמיעוטים אחרים במדינה שהם לא יהיו נתונים לרדיפה", אמר.
"הזרעים של תבוסת המשטר תמיד היו בתוכי. הניסיונות של איראן, ואחר כך של רוסיה, להדוף את הלחימה אמנם קנו לאסד זמן, אך זה לא משנה את העובדות - משטר אסד מת", הוסיף. "אנחנו רוצים שהכוחות הזרים ייצאו מסוריה, ואני מאמין שברגע שהמשטר ייפול הבעיה תיפתר מעצמה".
"לסורים מגיע ממשל עם מוסדות שלטון מתפקדים, ולא שליט אחד שמקבל החלטות שרירותיות. מדובר פה בפרויקט גדול - בנייה מחדש של סוריה. הארגון שלנו הוא בסך הכל צד אחד בדיאלוג הזה, והוא עשוי להתפרק ברגע שישיג את מטרתו - הפלת שלטונו של אסד", אמר אז.