טכנולוגיה ישראלית תסייע באוקריאנה להיערך לאסון גרעיני
חברת הביוטכנולוגיה פלורי, הממנפת את פלטפורמת ייצור התאים שלה ליצירת רשת שיתופית של מיזמים, הודיעה היום כי חתמה על הסכם שיתוף פעולה בלעדי עם Hemafund, בנק דם טבורי אוקראיני עם מעבדות קליניות ומחקריות ומתקנים מתקדמים לשימור תאים ואחסון בקירור. מטרת שיתוף הפעולה היא להקים יוזמה אסטרטגית לאחסון, הפצה ופיתוח קליני של ,PLX-R18טיפול תאי חדשני של פלורי, כאמצעי נגד לתסמונת קרינה חריפה ("H-ARS") באוקראינה. ההסכם ייכנס לתוקף לתקופה ראשונית של שלוש שנים וניתן להאריך אותו על ידי הצדדים לתקופה נוספת של שלוש שנים, בכפוף לתנאים מסוימים.
H-ARS המכונה גם הרעלת קרינה, נגרם על ידי חשיפה בלתי מבוקרת לכמויות מסכנות חיים של קרינה מייננת, כגון במקרה של תאונות גרעיניות או לוחמה. H-ARS מאופיין בפגיעה חמורה בתפקוד מח העצם, המובילה לנויטרופניה וטרומבוציטופניה מסכנות חיים, אשר עלולות להוביל למוות. כיום, קרינה רדיואקטיבית נחשבת לאחת הסכנות הגדולות ביותר לאנושות, כאשר אזורי מוכי קרינה נשארים בלתי מיושבים למשך זמן רב, ובני אדם שנפגעו סובלים מהשלכותיה במשך שנים.. פגיעות קרינה עלולות להיגרם כתוצאה מפגיעה בכורים גרעיניים, ובמקרים קיצוניים אף מפגיעות ישירות של מדינות. ישנו חשש ממשי לאירוע שכזה על אדמת אוקראינה, שם מתרחשת המלחמה עם רוסיה כבר מעל לשנה וישנם כמה כורים פעילים. אירוע כזה עלול לפגוע אנושות בחיים של מאות אלפי אנשים
בהתאם להסכם שיתוף הפעולה, פלורי תייצר ותספק את PLX-R18 כטיפול פוטנציאלי לנפגעי- H-ARS לאחר חשיפה לקרינה רדיואקטבית. Hemafund תיישם את מומחיותה בתחום אחסון תאים, לוגיסטיקה ותהליכים רגולטוריים לצורך הפצה מקומית ותוודא עמידה בתקנים אוקראיניים ואירופאיים לניהול בנקי דם. הצדדים יפעלו לגיוס מימון להקמת יכולת ייצור מספקת של PLX-R18 וצפויים לחתום על הסכם נפרד עם השגת המימון.
ההסכם נחתם בעקבות התגברות האיומים הרדיולוגיים, לרבות מתקפת רחפן רוסי על תחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל, אשר גרמה לשריפה במעטפת המגן של הכור. למרות שהאש כובתה ללא עלייה ברמות הקרינה, האירוע מדגיש את הצורך הקריטי באמצעי הגנה יעילים וזמינים נגד קרינה באזור.